"Zatoichi"??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzialem ten film juz dobrych pare miesiecy temu.
Moim zdaniem jest bardzo dobry.
Leprzy od klasyki czyli 7 samuraiow, i chociazby rok temu wydanego
Twilight Samurai.
Podkreslam ze jestem fanem tego typu produkcji .
...nie tylko fabularnych )).
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kul...showtopic=69576
Tak wiec tutaj poponuje dyskusje merytoryczna na temat technik walki w tym filmie.
Jeden z moich kolegow powiedzial, zeby chocial ten gosciu widzial choc czesciowo na jedno oko, to jeszcze byloby to troszeczke prawdopodobne, ale calkiem niewidomy.....to kicha....szczegolnie w tych walkach przeciwko kilku napastnikom.....
Osobiscie sadze,ze Zatoichi w starych filmach jest duzo lepszy, choc malo widac jakie techniki uzywa....
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie sadze,ze Zatoichi w starych filmach jest duzo lepszy, choc malo widac jakie techniki uzywa....
Swoją drogą ciekawe doświadczenie jak dla początkującego w prawdziwym mieczu, zobaczyć w filmie techniki których się uczysz :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do techniki to Shintaro Katsu musiał być niezłym szermierzem. Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na jego szybkość. Co do Kitano to już gorzej, on raczej nie uwywa sie do swego poprzednika pod względem umiejętności szermierczych.
Napisano Ponad rok temu
Film ogolnie bardzo ok... nie zapominajmy ze ten slepiec do konca nie byl takim ....
Walczyl on w bardzo krotkim dystansie....
Napisano Ponad rok temu
Co do technik podobalo mi sie bardzo jedno z tsubazeri z kontrola nadgarstkow i rzutem. Taka technika naprzyklad istnieje naprawde.
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na jego szybkość.
a jak ogladasz na przewijaniu x2 , x4 x8!
to chyba robi jeszcze wieksze wrazenie. geniusz miecza!!!
dobrze, ze aktor widzial bo gdyby mial ciac zgodnie z odglosami
to pierwszy zginalby operator.
...
szmer kamery jest zbyt zdradliwy.
PS. kocham kino
Napisano Ponad rok temu
a jak ogladasz na przewijaniu x2 , x4 x8!
to chyba robi jeszcze wieksze wrazenie. geniusz miecza!!!
Taaaa. Oglądałeś Zatoichi and Cheast of Gold? Tam jaest taka scena w domu gier gdy w ujęcieu znajduje sie Shintaro Katsu oraz siedzący wokół niego ludzie. Shintaro wykonuje szybkie cięcie, a ludzie w okół niego poruszaja sie z normalną prędkością. Scena wyszła zbyt perfekcyjnie, raczej na pewno nie była przyspieszana. Gdy scena jest przyspieszana to w kadże znajduje sie tylko główny bohater, ewentualnie jego przeciwnik.
Pozdrowienia dla uprzejmego kolegi.
Napisano Ponad rok temu
w kadże znajduje sie tylko główny bohater, ewentualnie jego przeciwnik
bedacy tlem aktorzy i samochody graja/poruszaja sie nienaturalnie wolno.
bohater akcji gra wsrod nich tak szybko jak potrafi.
pozniej przy przyspieszeniu 15do35% wyglada to swietnie.
pewnie ze lepiej nagrac poscig na pustych ulicach i potem przyspieszyc tasme. ale coz nie zawsze mozna akcje w wymarlym miscie.
najlepiej by bylo nakrecic historie tak jak bylo na prawde
a kamera byla w niebieiwszystkowidziala.
ale w kinie na prawde jest takie, ze ekipa szykuje choreografie zgodnie ze scenariuszem. pozniej po dziesiatkach prob robi sie na planie taka sekwencje w deszczu przez pare dni.
pozniej juz tylko montaz najepszych ujec z roznych kamer.
tak by obraz i rytm odpowiadal pierwotnej/scenariuszowej wizji.
przeciez nie twierdze, ze filmy na nas nie dzialaja.
a odegrane uczucia, postawy
lub walki nie sa wiarygodne.
przeciwnie, te dobre - jak najbardziej, dzialaja.
i dla tego lubie filmy.
do podyskutowania w Nowym Roku
serdecznosci
Napisano Ponad rok temu
nie zapominajmy ze ten slepiec do konca nie byl takim ....
no właśnie...czytam ciągle "ślepiec" , "ślepiec" , i dywagacja czy ślepiec mógby tak walczyć, a tutaj ślepiec to tak nie do końca ślepiec
a co do walki - jakos wolałem techniki Gennosuke Hattori niż Zatoichi`ego
Napisano Ponad rok temu
Szczerze mówiac ja również wolę tradycyjne szkoły lecz zwróć uwagę, że o wiel trudniej zadawać silne cięcia trzymajac miecz "do góry nogami".
Napisano Ponad rok temu
wiec nie rozumiem tego ze w wyobrazeniu samuraja zato jakby zatrzymuje miecz na jego zebrach. why? sopodziewal sie tam ostrza?
a film genialny muza tez
Napisano Ponad rok temu
W oryginalnej serii Zatoichi był rzeczywiście ślepcem, pozatym czy naprawe był niewidomy czy tylko oczy miła zamknięte to raczej nie ma znaczenia bo w obu przypadkach nie widział.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
"Takeshi Kitano: (...) Sam nie byłem jego fanem, odrzuciłem więc początkowo propozycję nakręcenia filmu o jego dalszych losach..."
co sugeruje, że od poczatku nie byłs ślpey..co nie zmienia faktu ż emas zracje - aczkolwiek, człowiek który jest "ślepcem" z zamknietymi oczami na pewno ma zmysły słabiej rozwiniete niz ślepy od urodzenia...więc tu jest dodatkowa trudność..
Napisano Ponad rok temu
"Ślepota bohatera w mojej interpretacji polegała wyłącznie na zamknięciu oczu."
W oryginale Ichi był ślepcem. Kitano zmieniła ślepotę na zamknięte oczy by dodać motyw działania. Zatoichi zamykał oczy bo świat, według niego nie był godny oglądania (wersja kitano).
Muszę przyznać, że jak na nieszermierza, Kitano nieźle poradził sobie z rolą choć daleko mu do Shintaro Katsu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W oryginale Ichi był ślepcem. Kitano zmieniła ślepotę na zamknięte oczy by dodać motyw działania. Zatoichi zamykał oczy bo świat, według niego nie był godny oglądania (wersja kitano).
HMM. A oglądałeś film do końca? Pod koniec Zatoichi zarył glebę i powiedział "Nawet z szeroko otwartymi oczami jestem ślepy jak kret", albo coś w tym stylu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poszukuje klubu Kendo w Częstochowie lub okolicach
- Ponad rok temu
-
Tameshigiri
- Ponad rok temu
-
Hakuo Sagawa nie żyje....
- Ponad rok temu