Poszukuje klubu Kendo w Częstochowie lub okolicach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jak w temaci, za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Serdecznie zapraszamy do działu Swież(b)aki (Newbie'sy)
i do tematu / postu http://www.fabrykasi...p=447891#447891
Napisano Ponad rok temu
Sorka za 2 post...a Kendoków prosze zeby mnie nie zjedli za agitacje
Napisano Ponad rok temu
w Częstochowie nie ma... Najbliżej to Katowice albo Kraków... Chociaż w Katowicach sekcja cienko przędzie więc zostaje Kraków...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...8 dan..to jak szybko u was 8 dan sie zdobywa w rok ??? 8)
Swoja drogą jesli dopiero teraz
jakie tempo, poszłam do piwnicy po choinke a tu już tylke kolejnych odpowiedzi coeraz bardziej podoba mi sie to forum
To pierwsze gdzie twoj facet...to on piwinien wykonywac ciezkie prace
A dwa....choinke wczoraj ubieral i wiem ze to meczarnia jest...wspolczucie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tu masz film z egzaminem na 8 dan obejrzyj sobie
Napisano Ponad rok temu
dobra alternatywa jest AIKIDO ... tez tam uczy sie Ken-Jutsu.....
ok, wybaczcie szczyt niewiedzy , co to jest Ken-Jutsu? i co aikido ma wspólnego z kendo? Mam znajomego od aikido, i z tego co on mówi i pokazywał wynikało że aikido opiera sie na tysiącach sposobód do sprowadzenia przeciwnika do pozycji horyzontalnej Jakieś rzuty, podchaczenia (czy jak to tam się zwie) ale o żadnej broni białej neiwspominał. Ładnie proszę o dokształcenie biginera
p.s
thx osukaru za film, właśnie ciągne
Napisano Ponad rok temu
dobra alternatywa jest AIKIDO ... tez tam uczy sie Ken-Jutsu.....
ok, wybaczcie szczyt niewiedzy , co to jest Ken-Jutsu? i co aikido ma wspólnego z kendo? Mam znajomego od aikido, i z tego co on mówi i pokazywał wynikało że aikido opiera sie na tysiącach sposobód do sprowadzenia przeciwnika do pozycji horyzontalnej Jakieś rzuty, podchaczenia (czy jak to tam się zwie) ale o żadnej broni białej neiwspominał. Ładnie proszę o dokształcenie biginera
p.s
thx osukaru za film, właśnie ciągne
No ken-jutsu jak sama nazwawskazuje i zblizona jest do KENDO nawet tym KEn co oznacza miecz.... Ken Jutsu Sztuka miecza (bedzie jakos)
No jakby nie aptrzec na Aikido przynajmniej u nas uczy sie Jo-Jutsu i Ken Jutsu czyli sztuki miecza/szermierki sprzetu uczą chyba w kazdej szkole aikido...takie ja mam odczucie rzynajmniej aczkolwiek nie w kazdej wymagane jest znanie Jo i Kena na poszczegolne egzaminy....
Kendo to chyba Obcieta wersja Ken-Jutsu bo o ile sam pamietma ma 12 kata i jest to sportowa forma ..dla tych co lubia trach,bam,bum auć ałc boliii ... Na same zajęcia Ken Jutsu sie nie oplaca chodzic..strata czasu... na samo KenDo super sprawa...bo jest duzo cwiczen... jak znajde czas w mym harmonogramie studiow to sie napewno zglosze na kendo.
Na Aikido o tylefajnie uczy sie ze jest oprócz Kena i JO , które naprawde jest fajne.... pozatym uczysz sie przechwytów tez fajne... i co najwazniejsze na aikido uczysz sie samego aikido a za czym idzie wymuszenie / praca , pewne cwiczeczenia któe owocuja lepszym samopoczuciem itp. Rozwijają fizycznosc .
Jeszcze fajna sprawa która mogla byc motorem twego szukania szkoly miecza moglo byc pewnie IAI-jutsu czyli sztuka szybkieog dobywania miecza... Jakos cwiczona sama jakos do mnie nie przemaiwa...
Najfajniej łaczy to KATORI SHINTO RYu bo masz i IAIJutsu i KENjutsu i Ryoto-jutsu ... i goólnie bardzo bardzo OK. Aczkolwiek jak dla mnie pomimo ze szukalem wlasnie szkoly miecza ...droga skierowala na Aikido i twierdze teraz ze naprawde bylo warto
Fju.... co jeszcze... Dośc wazna sprawą jest jednak isc i zobaczyc..bo moze ci sie to nie spodobac
EDIT 19:40
Film niesamowity.... Bardzo mi sie spodobal... choc chyba za stary juz jestem.... A szkoda ze dziadek nie dostal 8 dana....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co ostatnio słyszałem to ten dziadek jakoś niedawno zmarł... Niestety nie zdał na 8 dana...
Jesli chodzi o mnie zaslugiwal on na 8 dana...
Napewno biorąc pod uwage buddyzm..dostanie on 2 szanse:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy trabant czescio motoryzacji nie jest 8)Aikido mo tyla wspólnego z kendo co trabant z motoryzacją.....
Napisano Ponad rok temu
Ale Osukaru ma rację. Aikido ma mało wspólnego z kendo...
Napisano Ponad rok temu
jak zwykle z góry dziękuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tameshigiri
- Ponad rok temu
-
Hakuo Sagawa nie żyje....
- Ponad rok temu
-