OK, krótka piłka brać 520 presido czy wlasnie wspomnianego 710HS ?? , mi chodzi o EDC
Oops... Ostatnio bylo pare fajnych topikow dokladnie na ten temat, na bladeforums i BM forum ;-)
Tak, ze z ta "krotka pilka" moze byc ciezko. Zwlaszcza, ze dla kazdego "EDC" moze miec rozne znaczenia.
Sorka, za moze glupie pytanie, ale to znasz?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Porownanie co prawda nie z 710, tylko z Manixem, ale to jeden z lepszych tekstow o Presidio, jaki czytalem. Byla co prawda pozniejsza dyskusja i na ten temat, ale chyba nie tu.
Tutaj masz moje fotki porownujace 520 i 710:
http://www.forum-kul...ndpost&p=835936
Tu wspomniane topiki z pozostalych forow, wrzucam, bo w kazdym jest jakies tam troche inne ujecie tematu.
Od siebie powiem, ze 520 jest odczuwalnie ciezszy i zajmuje wiecej miejsca w kieszeni (dlugosc rekojesci jest praktycznei taka sama).
Latwiej sie otwiera niz 710 jesli masz grube rekawice, bo 710 zamkniety ma kolek troche za blisko rekojesci.
520 latwiej sie ostrzy, tak z powodu stali, jak i braku recurve.
Kroja podobnie, moze z lekkim wskazaniem na 710.
Wiosna, jesien, zima - 520 moze byc nieprzyjemny bez rekawic.
Ponoc wyciera spodnie, ja tego nie zauwazylem.
710 jest neutralnie wywazony, albo troche ciezki na klinge, 520 bez dwoch znad ciezki na rekojesc.
Jesli to wszystko nie gra jakiejs istotnej roli przy wyborze, to bralbym ten, ktory mi sie lepiej w dloni ulozy.