reinkarnacja Morihei_Ueshiba
Napisano Ponad rok temu
Z Zasady ze Swiat jest Takim jak myslisz ze jest......
Morihei Ueshiba był Buddysta a oni wierzą w Reinkarnacje więc moze Sie Reinkanowal czy bediz einkranowal...co wy na to ..
Morihei chyba tak do końca nie był buddysta, należał :-) do jakiejś sekty. ktoś wie co on tam robił ze miał takie fazy? czytałem ze poczuł jak wstapiło w niego jakies bóstwo i poczuł się niezwyciezony.ktosjeszcze czuł się niezwyciezony? (będąc trzeźwy )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
duzo czytalem o buddyzmie tybetańskim, świadomym umieraniu, bardo i takich tam czarach :-) , w tybecie znajdowano "dusze" zmarłych i dalej kontynuowano ich edukację.tak sobie pomyslałem co by dziadek robił teraz.jak ma sie buddyzm do aikido.Kazuo Chiba na pewno macza w tym palce :-) , napisz coś.
Napisano Ponad rok temu
ja tam zadny maestro jestem. klasyczny, czerstwy katolik.... nie znam sie na religiach japonii ale tu jest wielu fachowców to pomogą...
Chiba Sensei jest mnichem i nauczycielem zen. O'Sensei był bliżej Shinto niz buddyzmu (zazen to praktyka buddystyczna), ale jak Chiba Sensei mawia - aikido nie chodzi o wyznanie a o świadomość. świadomość jest wartością uniwersalną i ponadwyznaniową. dlatego dojo w San Diego poświęcili kapłani wielu wyznań i mnich budd. i katolicki ksiądz i rabin. podobniez jak sie cwiczy dlugo i poważnie na pewnym etapie fizyczność ruchu nie wystarcza i należy nawiązac kontakt z tym co daną jednostkę tworzy, czyli jakeś katolik to zacznij sie zastanawiac co to dla ciebie znaczy, jak buddysta to zacxzyna siedziec i tak dalej.
coś mnie sie wydaje ze to offtop tycio jak na ten temat za poważny....
Napisano Ponad rok temu
za kilka dni wyjezdzam do anglii i własnie sprawdziłem ze w miejscu w którym bede jest koleś z aikikai z 5 danem i prowadzi treningi :peace:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
eee, a mógłbyś jeszcze raz napisać to samo, tylko na czczo? Bo jakoś czytać nie idzie...muwiesz mało ktotojacipowiem nikt nie wie o codziadkowi chodziło miała bycchrmonia i wogule tak muwią aikikai a czytał ktos budojo nr 1/2004???strona 51;];]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Japończyk w Polsce
- Ponad rok temu
-
Trening z dziećmi
- Ponad rok temu
-
koniec
- Ponad rok temu
-
karate jest odmianą aikido
- Ponad rok temu
-
Protest!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Z krainy szczesliwosci.......
- Ponad rok temu
-
Czy u Jacka Wysockiego mozna oblac egzamin?
- Ponad rok temu
-
Pierwszy trening - czy tak to powinno wyglądać???
- Ponad rok temu
-
linki do filmików z Shoij Nishio
- Ponad rok temu
-
Staż Z P.Orban - Berlin
- Ponad rok temu