Hunterek - Skinerek czyli Misfits
Napisano Ponad rok temu
Stal to ATS34 , balem sie uzyc cos bardziej egzotycznego , bo to ma byc do roboty narzedzie.
sylwetka typowa , Lille skinner , nic nowego to nie wymyslilem , bo po co jak cos juz jest znakomite. Hollow grind , na tasmowce znajomego bo przy tej szerokosci potrzeba bylo 10 " kolka.Bolstery silver -nickel , zakladane na 2 piny , bez lutowania czy zywicy.
Bolstery z plaskownika n/s szlifowane na tarczowej bocznej ze stolem ( mam taka dokrecana do glownej mojej tasmowki) poszly b.dobrze , pierwszy raz robilem takie grube i dlatego laczenie minimalnym skosem.
rekojesc to cocobolo ( cale szczescie ze juz ostatni kawalek , bo caly garaz w tym proszku ) , polerowana i pociagnieta gun oil.cos mi sie wydaje jakby dupa byla za szeroka ??
Do tradycyjnej rekojesci Lille dodalem jeszcze jeden finger grove
Teraz calosc z gory (sorry za ..jowe zdjecia ale juz sie spoznilem do pracy).
Podziekowanie dla naszego Pitera za "czachy" , ktore doszly w trybie expresowym.Dlaczego czachy , to wlasnie symbol Misfits ijuz widze jak on bedzie sikal z radosci ( moze nie z noza ale wlasnie z tych czach)
No dobra do pracy trza.....
Napisano Ponad rok temu
jak dla mnie mistrzostwo, precyzja szlifu i szczególy super , ja swoich nie poleruje bo wlasnie po tej obrobce widac jak na dloni pofalowanie i niedopracowane powierzchnie .
Mino szczerych checi nie doszukalem sie w tym nozu takowych
jeszcze raz powiem , SUPER
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Seiken, jak zawsze rozp...asz. Super kozik.
Jak Ci sie mam zasluzyc zeby tez taki dostac??
Napisano Ponad rok temu
Trzeba zalozyc osobny katalog na Seikenowe wyroby.
Napisano Ponad rok temu
Tu na zdjeciu wlasnie widze ze tak jakby tyl rekojesci byl za szeroki , szczegolnie mysle dolna strona.
Widze tez na pierwszym zdjeciu jakis problem z bolsterem z przodu ( czyzbym zajechal szlifiera ?) , musze sprawdzic jak wroce z pracy.
PS.
Noz dla SZEFA jest skonczony , po 3 probie ( z 2 pierwszych zrobie chyba kydexowe pochwy na cygara ) w koncu tez udalo mi sie zrobic pochwe z kydexu ( musze tylko ja wykonczyc i zrobic belt loop ).
Pic's i wysylka jak dobrze pojdzie w sobote.
Napisano Ponad rok temu
a tylnu siakos na skos jest....
no i to mi nie gra
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szlif wklesly ..... OK , zaczynam od zmierzenia szerokosci noza , pomalowania go niebieskim plynem do trasowania i wykreslenia na tym zgrubnie szlifu , za pomoca tabeli licze wielkosc rolki kotaktowej , proporcjonalnie rosnacej z szerokoscia szlifu.
NAstepna rzeczto zakladajac ze lank jest idelanie plaski , pomiar suwmiarka grubosci , podzielenie na pol i po odjeciu od tego 0.2 -0.4 mm wytrasowuje dwie linie na stronie przyszlego ostrza noza za pomaca scribera ( ktorego zdjecie pokazywalem).Tyvh linii nie moge przkroczyc przy szlifowaniu.Teraz do tasmowki , mniejsze noze robie z "reki" , czyli lapy przy ciele przycisniete do bioder skreca sie cale cialo.
wieksze noze wymagaja podporki , zalozonej minimalnie ponizej osi walka.
Pierwsze to zjechanie po katem 45 stopni obu brzegow ostrza ( pamietajac o nieprzekraczaniu linni). Nastepnie trzymajac noz pod tym samym katem szlifujemy siagnac blank po stole- podpurce( po angielsku work rest) , 3 razy z jednej 3 z drugiej. Wazna sprawa to zakladanie nowego bletu ,( ja uzywam 50 na poczatek) , sbiera to stal rownomiernie nie zostawiajac nierownosci.
Jezeli mam robic fale edge , nie szlifuje czuba noza , robie fasle i dopiero dokanczam czubek , nie zostawia to nas w sytuacji gdzie brakinie na materialu na grobosci noza , a ti jescze trab profilowac szlif.
To tak po krotce.
PS.
Mam DVD na temat szlifowania hollow, pzy dobrych wiarach zrobie Dvixa i chyab sie z wami podziele..........
Napisano Ponad rok temu
PS. Mam DVD na temat szlifowania hollow, pzy dobrych wiarach zrobie Dvixa i chyab sie z wami podziele..........
Nie chyba tylko napewno
Napisano Ponad rok temu
szlif wklesly mnie osobiscie sprawia duzo trudnosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. ty i tlim wkurwiacie mnie lekko.
róbcie to dalej.
Napisano Ponad rok temu
co powiedziec. piekny.
ps. ty i tlim wkurwiacie mnie lekko.
róbcie to dalej.
Cromcruah jestem z toba! ale mnie normalnie wpieniaja... :twisted: zero litosci dla bliźnich
Seiken! ale robota! przez Ciebie i Tlima zawsze musze wycierac klawaiature, bo obsliniona (ale te piny to rzeczywiscie ten tego)
Napisano Ponad rok temu
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stale na ostrza
- Ponad rok temu
-
Mirror finish
- Ponad rok temu
-
1/6 Roboty...wdrodze mój pierowordny
- Ponad rok temu
-
Kościany potworek dla każdego szamana ;)
- Ponad rok temu
-
Nastepny "kuchenniak"
- Ponad rok temu
-
Szkice
- Ponad rok temu
-
Taśmy do szlifierek?
- Ponad rok temu
-
śruba chicago