"Agresywne ciecie"
Napisano Ponad rok temu
Przyszla paczka od tesciow, no to wykorzystalem okazje coby zabawkom nieco dac sie wyszalec -
** -WAR-, tylko bez zadnych teorii o "bezdusznych narzedziach", prosze , my tu dobrze wiemy, ze noze maja dusze i rozne potrzeby emocjonalne, nie bez podstaw dzial ma w tytule "magia stali" 8) **
- no i dalem im przerobic troche tektury na makaron.
Cala piatka sobie bardzo ladnie poradzila, choc najlzej i bez wysilku "plywaly" Griptilian i Endura.
I tak mi do glowy przyszlo, o co z tym "agresywnym cieciem" (cienciem znaczy sie) chodzi. Zwlaszcza w kontekscie - czesto spotykanym - ze to jakas konkretna stal "tnie agresywnie".
Czy "agresywnie" tnie ten noz, ktorym wystarczy dotknac materialu, czy ten, przy cieciu ktorym slychac "gzzzzzzzz", mikrokarbidki wanadu znaczy sie za krawedzi. Czy moze ten, ktorego sie trudno wyjmuje z cietego materialu, bo nie chce go "puscic"
A moze ten, ktory az nosi po kieszeni, kiedy poczuje, ze w poblizu jest cos do pociecia i wola "no dalej"?
Zastanawiam sie, o co z ta agresywnoscia chodzi - i czy, jesli mialoby to byc "ciecie przez dotkniecie/przylozenie", to geometria klingi i kat zaostrzenia nie graja tutaj wiekszej roli, niz sama stal?
Oswieci mnie ktos?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze ciekawostka... Warren Thomas w niektórych swoich nożach z tytanu poszedł jeszcze dalej. Otóż nanosi on na krawędź naostrzonego noża mikro-kryształki diamentowe, takie jak w diamentowych ostrzałkach o dużej gładkości. Kryształki te wchodzą w strukturę stali na jej powierzchni i TO dopiero tnie agresywnie! A krawędź wygląda tak:
Napisano Ponad rok temu
PS
Ten pasikonik musi zadawac druzgocace obrazenia. Ale nie za bardzo 'odgieli' to ostrze? Wyglada nieco karykaturalnie...
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio solidne paski cordurowe ze swojego plecaka musialem obciac (pozostalosc po dodatkowym zabezpieczeniem, ktore maxpedition dolacza, a ktore mnie w ogole sie nie przydalo) i przecial az milo, a podobno combo nadaje sie lepiej do takich prac...
Napisano Ponad rok temu
jeszcze ciekawostka... Warren Thomas w niektórych swoich nożach z tytanu poszedł jeszcze dalej. Otóż nanosi on na krawędź naostrzonego noża mikro-kryształki diamentowe, takie jak w diamentowych ostrzałkach o dużej gładkości. Kryształki te wchodzą w strukturę stali na jej powierzchni i TO dopiero tnie agresywnie! A krawędź wygląda tak:
Nie scieraja sie te opilki podczas np. ostrzenia ?
Wiem, ze diamenty od triangle, jesli sie za mocno dociska stal i za szybko przejezdza, maja tendencje do gubienia opilkow...
Napisano Ponad rok temu
Vince, nie oszukujmy się, taki karambit to broń i tylko broń. Nie używasz tego na codzień do kartonu. Taki karambit ma się w żadnym wypadku nie ześlizgnąć podczas cięcia i to jest pierwszorzędna sprawa. A jak już ci się przytępi, to możesz podesłać Warrenowi i ci "odnowi" ostrze, albo lepiej zmień trasę do domuNie scieraja sie te opilki podczas np. ostrzenia ?
Napisano Ponad rok temu
Vince, nie oszukujmy się, taki karambit to broń i tylko broń. Nie używasz tego na codzień do kartonu.
Ah no tak
Swoja droga ciekawa ewolucja tego "przyrzadu" kiedys byl to bodajze "utility tool" stosowany w I. do ciecia jakis krzewow o ile mnie pamiec nie myli :wink:
Tak czy siak, ciac to musi iscie agresywnie. Thx za info.
Napisano Ponad rok temu
Vince, nie oszukujmy się, taki karambit to broń i tylko broń. Nie używasz tego na codzień do kartonu.
Ah no tak
Swoja droga ciekawa ewolucja tego "przyrzadu" kiedys byl to bodajze "utility tool" stosowany w I. do ciecia jakis krzewow o ile mnie pamiec nie myli :wink:
Tak czy siak, ciac to musi iscie agresywnie. Thx za info.
Tak, nawet użyto określenia "azjatycki Victorinox"
Napisano Ponad rok temu
To sprobuje inaczej, tak dla pewnosci, bo juz czuje, w ktora strone wiatr wieje - mnie chodzi po prostu o samo okreslenie "tnie agresywnie".
Z tego, co piszecie, to najprosciej i najbardziej obrazowo, jak mi przychodzi do glowy, "tnie agresywnie" = "tnie, jak pila".
I, co z tego wynika "tnie agresywnie" nie rowna sie "tnie, jak zyletka".
Czy tak?
Po prostu - agresywne ciecie, to ciecie, jak pilka, tak, ze ostrze "wgryza sie" w material a nie "rozdziela" go?
PiterM - zagadnienie jak takie, czy inne ostrze tnie "po jakims czasie", to jest zupelnie inna sprawa, choc tez ciekawe.
Ale mnie chodzi, jak wyzej napisalem, tylko o samo okreslenie.
Napisano Ponad rok temu
a) tnie agresywnie -> czujesz, że nóż tnie (mikro-piłka strukturalna w stali?) i robi to nadzwyczaj efektywnie
tnie gładko -> nóż płynie przez cięty materiał
c) piłuje - rzępisz tym nożem, rzępisz... a i tak gówno z tego wychodzi
Z doświadczenia wychodzi mi, że choć sprawia wrażenie płynniejszego cięcia, to przy tym samym docisku (ale normalnie silnym, a nie dotknięciu) stosunek ilości przeciętego materiału do odcinka przesuwu ostrza jest lepszy (czyli większy) w przypadku . Po prostu tą samą długością ostrza więcej przekroisz, bo nie ma tu mowy o poślizgu na materiale dzięki ziarnistej mikrostrukturze krawędzi. Przypadek c) to użytkowy EDC z AUS6 bez ostrzenia przez miesiąc i tego nie rozważam wcale.
O w mordę, ale wyszedł elegancki pseudonaukowy bełkocik 8O ale mam nadzieję, że czujesz o co chodzi :?
Napisano Ponad rok temu
Czyli nie "zyleta", a "pilka" - ale nie taka, jak w c), bo to jest raczej "przecieranie", jak sznurkiem, albo innym patykiem
Dzieki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przyznam ze temat ciekawy i orginalny, szkoda ze sie nei znam wiec poprzestane na czytaniu - ale zaczyna to ciekawie sie rozjaśniać.
Napisano Ponad rok temu
To tu pisza ludzie o "agresywnym cieciu", to tam... Stwierdzilem, ze czas przestac siedziec w kacie z madra mina i udawac, ze sie wie o co chodzi i trzeba w koncu spytac
Napisano Ponad rok temu
1. które stale mają "naturalną" mikro-piłkę, a które nie?
2. Jak zrobić taką piłkę w stali nie mającej wanadu?
3. konkretnie jeszcze poprosiłbym info o tych mikro-serrations dla stali N690 (akurat mam ten nożyk od dziś )
Dzięki za wszelkie info
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Ja jednakże ponowię pytanie cynika, bo zainteresowało mnie -
1. które stale mają "naturalną" mikro-piłkę, a które nie?
2. Jak zrobić taką piłkę w stali nie mającej wanadu?
Sam sobie odpowiedzialeś :wink: - naturalna micro-piłka występuje w stalach zawierających dużą domieszkę wanadu. Praktycznie są to przedewszystkim stale wykonywane w technologi "proszkowej", np. te z CPM (zarówno nierdzewne jak i rdzewne narzędziówki) czy dosyć nowa, japońska SGPS (ostatnio mam przyjemnośc degustować 8) ). A! Do tego jeszcze stale narzędziowe szybkotnące, np. M2HS...Znana i lubiana D2 także posiada małe, bo małe, ale jednak pazurki :wink: .
Wykonuje się ją po prostu przez fakt niewygładzenia ostrza (zatrzymujesz się na ziarnistości osełki pomiędzy 400/600 - widać wówczas "paski" i połyskujące punkciki na samej krawędzi). Problem jednak w tym, iż taka naniesiona ręcznie/mechanicznie mikro piłka znacznie przyspiesza tępienie się ostrza, bo jej stosunkowo mocno odstające ząbki zawijają się a czasem wykruszają podczas cięcia, nie mówiąc o rąbaniu. I na tym właśnie polega przewaga stali, gdzie mamy micro-serration na poziomie strukturalnym: - wygładzasz na lustro (zyskując maksymalną trwalość krawędzi przy danym kącie ostrzenia)...a i tak tnie agresywnie.3. konkretnie jeszcze poprosiłbym info o tych mikro-serrations dla stali N690 (akurat mam ten nożyk od dziś )
Pozdrawiam
Heimdall
ps: Rybak: najlepiej wyjaśnić "agresywność" na przyładzie z pomidorkiem:
- "żyleta" najpierw nieco się poslizga po skórce zanim się przez nia przebije a "agresywna" będzie się w nią WGRYZAĆ od samego początku...
Napisano Ponad rok temu
OK, ja juz jestem calkowicie zaspokojony, jak o to chodzi 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szybka pomoc
- Ponad rok temu
-
masz noz...nie pij
- Ponad rok temu
-
Komplet do kuchni
- Ponad rok temu
-
Sebenza + Militec-1
- Ponad rok temu
-
wieczna, bezwarunkowa gwarancja
- Ponad rok temu
-
bagnet z 1879
- Ponad rok temu
-
Master Cutlery
- Ponad rok temu
-
jaki SCYZORYK macie i jak go uzywacie ??
- Ponad rok temu
-
now y
- Ponad rok temu
-
Kombinerki
- Ponad rok temu