Ontario RTAK
Napisano Ponad rok temu
Producent znany i materiały znane, co do wykonania to jedynie krawędź tnąca wyprowadzona była niedbale.
Świetny do rąbania ale również do karczowania. Używałem go w kuchni do mięsa (zamrożony drób, ale i świeża wieprzowina), warzyw, a nawet do krojenia chleba i smarowania masłem. Jednak do dwóch ostatnich zastosowań nie polecam.
Przyzwoicie trzyma ostrość - lepiej niż carbon v Cold Steela (All Terrain Hunter - bo innego z Carbin V nie posiadam), ale gorzej niż D2. Powłoka dość trwała i ładnie się wyciera pozostając w zagłębieniach i porach stali (taki sposób ścierania bardziej mi odpowiada niż to, co dzieje się z pokryciem na Beckerach czy Cold Steelach).
Chwyt pękaty dobry przy cięzkiej robocie, ale przy precyzyjnej nie zapewnia dostatecznej kontroli. O ile można w ogóle mówić tu o precyzyjnej robocie.
Generalnie ciężka kosa do ciężkich zadań. Wytrzymała test na podwieszenie osoby o masie przekraczająsej 100 kg. Nóż położony klingą przy rękojeści na belce, osoba wisiała trzymając się jedną ręką za rękojeść a drugą za klingę. Belka była na wysokośći dwóch metrów, szerokość belki ok. 8-10 cm. Nóż wygiął się w piękny łuk, ale czuć było jeszcze zapas mocy (fajnie sprężynował przy lekkim bujaniu).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taak, to noz z tego gatunku ktory lubie najbardziej. Prosty, bez zbednych udziwnien. Fajna surwiwalowa maszyna.
Tylko nieco przyciężkawa, ale nieźle pasuje do mojego plecaczka:
A to "wycieranie" się powłoki wygląda tak:
Zastanawiałem się nad Beckerem, ale przeważyły względy estetyczne i wcale nie żałuję, a Beckery do tej pory mi nie podchodzą (po za Neckerem). Może niebawem dokupię TAK-1 i RAT-7. Oczywiście nie omieszkam się tu pochwalić :wink: .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Swamp Rat Bog Dog
- Ponad rok temu
-
Metamorfoza mojego noża (projekt "motyl") :)
- Ponad rok temu
-
hołd złożony kamoludkowi...
- Ponad rok temu
-
Rodzina Państwa Noży
- Ponad rok temu
-
Moje malenstwa rodem z epoki kamienia lupanego :D
- Ponad rok temu
-
SRK po urlopie