Wzmacnianie kregoslupa i szyji - pytanie
Napisano Ponad rok temu
sytuacja:
Mam zapiety trojkat z gardy, reka reka przeciwnika unieruchomiona by balache wyciagnac ... wystarczy sie na szyji badz glowie w mostek wyciagnac ... i lipa ... szyja mi puszcza odczuwam bol przy probie zakonczenia techniki, to samo jak mam wyciagnac balache z gardy. Kontuzja w sumie zaleczona ... wiec podejrzewam raczej oslabione miesnie szyji. CZy sa jakies metody "domowe" badz na silowni by ja wzmocnic w tym kierunku ? Tylni most robie bez problemu ale przy przekladaniu nog za glowe odczuwam tez leciutki bol. STare cwiczenie kulturystyczne polegajace na zalozeniu opaski z ciezarkiem na glowe znam.
Za pomoc z gory dziekuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trudno wyrokowac tylko na podstawie opisu co sie z szyja czy kregoslupem dzieje. Na pewno musisz wzmacniac miesnie bardzo ostroznie. Najlepsze sa cwiczenia zapasnicze. Opisane w jednym z numerow BUDOKANU.
Cwiczylem kiedys zapasy i wiem, ze po pol roku bedziesz mial juz wystarczajaca sile, zeby mostkowac.
Wstepne cwiczenie - stanac na czworakach oprzec czolem glowe na macie i delikatnie naciskajac cialem wykonywac ruchu do przodu i tylu, potem w bok, potem dookola w jedna i druga strone. Z czasem zwiekszasz nacisk, nastepnie juz nie opierasz sie na kolanach, tylko na stopach, dloniachi glowie. Kolejny etap to oparcie tylko na stopach i glowie.
Zycze powodzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy sezon w Bone Breakers - spotkanie organizacyjne
- Ponad rok temu
-
Bjj + zapasy
- Ponad rok temu
-
gdzie trenować BJJ w katowicach??