SERGIUSZ MITIN - "NOŻE"
Napisano Ponad rok temu
SERGIUSZ MITIN - "NOŻE" - to jest ta ksiazka w ktorej pierwsze 50 stron to slowne opisy zasady dzilania blokad nozy, materialow itp?
ma ja ktos?
godna uwagi jest na pewno, a czy jest godna zakupu?
chcialbym sie czegos blizej o nozach dowiedziec.. na forum takie teksty padaja ze czesto niczego nie kumam
ps
powinno byc w dziale multimedia.. aale nie wszyscy tam zagladaja..
Napisano Ponad rok temu
Co moge napisac... teraz chyba najlepsza polska ksiazka poswiecona tematyka nozy. Napisana bez "ochow i achow" na zimno, autr zarowno chwali, jak i krytykuje niektore rozwiazania w nozach (vide Chisel czy Hollow ground). Ponadto podejmuje praktycznie kazdy aspekt w nozach (rekojesc, ksztalty ostrza, pochwy, sposoby noszenia, stale, pokrycia ostrza szlify, blokady etc.)
Jedyne zastrzezenia mam do rozplanowania ksiazki - wolalbym, zeby fotki byly bezposrednio obok artykulow a nie na samym koncu. No i dzial ze stalami warto by wzbogacic o s30v, o ktorej autor nie wspomnial.
Podsumowujac, moim zdaniem super.
Napisano Ponad rok temu
Podsumowując - zajebisty wybór i polecam.
U Mittina nie lubie tylko podejscia do duzyc nozy, ...do podważania służy łom... ...nóż jest tylko do cięcia... - niby tak tylko w sytuacjac extremalnyc łomu sie nie nosi a nóż owszem - cyba ze tylko ja nie nosze łomu w kieszeni
Ale tak poważnie mowiąc to i tak nie ma lepszej ksiażki wiec jak cesz poczytac o nożac to tylko ta.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Świetnie napisana i prostym językiem wyjaśnia większość zagadnień.
Czasem może denerwować subektywizm autora.
Napisano Ponad rok temu
Jednak szczerze mówiąc od książki bardziej odpowiadają mi recenzje na guns.com.pl czy na stronie Świata Noży (coraz więcej tam się dzieje ciekawych rzeczy, choć layout strony mógłby być bardziej czytelny). Książka jest OK (kopalnia wiedzy), ale rzeczywiście czuje się w tekstach więcej podejścia wysokiej klasy eksperta technicznego niż pasji kolekcjonerskiej (no i jak dla mnie za mało microholizmu - zdjęcie UDT wiosny nie czyni).
Anyway, książkę warto kupić. A naturalny następny zakup to Encyklopedia Noży.
A może tak Piter by cos napisał... Albo praca zbiorowa forumowiczów Budo :wink:
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Camillus Heat mój trzeci
- Ponad rok temu
-
Benchmade 350
- Ponad rok temu
-
Knife Throwing
- Ponad rok temu
-
Spyderco Paramilitary - recenzja i zdjęcia.
- Ponad rok temu
-
Red Hardness?
- Ponad rok temu
-
nowy konkurs
- Ponad rok temu
-
Jaki Nóż ???
- Ponad rok temu
-
militec - kto w potrzebie ??