Gołota będzie walczył z Ruizem
Napisano Ponad rok temu
Lennox Lewis, kiedy proponowano mu walkę z Johnem Ruizem, odmówił. "John Luiz? Jaki Luiz? Nie znam żadnego Luiza" - śmiał się. Po pojedynkach Ruiza z Evanderem Holyfieldem już wiedział, jak naprawdę nazywa się portorykański pięściarz. - Facet walczy znacznie lepiej z teoretycznie lepszymi od siebie - powiedział "Gazecie" Przemysław Saleta. - Jest od Gołoty słabszy fizycznie, słabszy technicznie, lżejszy, ma mniejszy zasięg ramion, ale walka z nim będzie dla Gołoty trudna. Bo Ruiz jak bawół cały czas idzie do przodu.
A tego Gołota (36 lat, 38 zw., 4 por., 1 rem., 31 k.o.) nie lubi.
Ten pojedynek musiał dojść do skutku. Według Boba Triegera z Full Court Press, firmy zajmującej się karierą 32-letniego Ruiza, delegacje z obozu portorykańskiego pięściarza jeździły na Florydę do siedziby Dona Kinga kilka razy. Chodziło o pieniądze. Według nieoficjalnych informacji z amerykańskiej prasy Ruiz chciał za pojedynek 2,6 mln dol. - Panie, jak John ma się bić z jakimś podwórkowym łachudrą, to ja nie muszę drzeć się z Kingiem o duży pieniądz - powiedział "Gazecie" w charakterystycznym podbostońskim slangu trener i menedżer Ruiza Norman "Stoney" Stone. - Ale jak ma walczyć z Gołotą, to nie za darmo. To za ciężka walka.
Podobno stanęło na milionie dolarów dla Ruiza. Ostatecznie umowę z Kingiem uzgodnił - już telefonicznie - prawnik Ruiza Anthony Cardinale, który razem ze Stone'em jest w Las Vegas. - Pojedynek z Gołotą to dla Ruiza szansa na zmianę wizerunku z nudziarza na pięściarza atrakcyjnego, potrafiącego toczyć ciekawe pojedynki. Jak wygra, to na następną walkę przyjdzie więcej ludzi - twierdzi Saleta. Dotąd bowiem według Ziggiego Rozalskiego, menedżera Gołoty, „żeby obejrzeć Ruiza, przychodzi osiem osób i w końcu krzyczą: »Bullshit! «”.
O walce nie wie zapewne właśnie Rozalski, który wybrał się na rejs po Morzu Karaibskim i w biurze w Jersey City pod Nowym Jorkiem będzie dopiero w poniedziałek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
40 Wins, 5 Loss, 1 Draw, 28 Knockouts
2004
04-17 -- Fres Oquendo, New York, NY, TKO 11
(Won WBA Heavyweight Title)
2003
12-13 -- Hasim Rahman, Atlantic City, NJ, W 12
03-01 -- Roy Jones Jr., Las Vegas, NV, L 12
(Lost WBA Heavyweight Title)
2002
07-27 -- Kirk Johnson, Las Vegas, NV, W DQ 10
(Retained WBA Heavyweight Title)
2001
12-15 -- Evander Holyfield, Ledyard, CT, D 12
(Retained WBA Heavyweight Title)
03-03 -- Evander Holyfield, Las Vegas, NV, W 12
(Won WBA Heavyweight Title)
2000
08-12 -- Evander Holyfield, Las Vegas, NV, L 12
(For Vacant WBA Heavyweight Title)
1999
12-11 -- Thomas Williams, Tunica, MS, W TKO 2
06-12 -- Fernely Feliz, Wilmington, MA, W TKO 7
03-13 -- Mario Cawley, New York, NY, W TKO 4
1998
09-19 -- Jerry Ballard, Atlanta, GA, W KO 4
01-31 -- Tony Tucker, Tampa, FL, W TKO 11
1997
06-17 -- Ray Anis, Bay St. Louis, MS, W TKO 1
01-14 -- Jimmy Thunder, Kansas City, MO, W 12
1996
11-26 -- Youri Yelistratov, London, England, W TKO 4
10-25 -- Nathaniel Fitch, Boston, MA, W TKO 3
07-18 -- Greg Pickrom, Boston, MA, W KO 1
06-06 -- Doug Davis, Boston, MA, W TKO 6
03-15 -- David Tua, Atlantic City, NJ, L KO 1
1995
10-07 -- Steve Pannell, Atlantic City, NJ, W TKO 4
08-24 -- Willie Jackson, Somerville, MA, W KO 1
06-16 -- Derrick Roddy, London, England, W KO 2
05-17 -- Michael Murray, Ipswich, England, W TKO 4
03-30 -- Jack Basting, London, England, W TKO 1
02-04 -- Boris Powell, Las Vegas, NV, W 10
1994
10-01 -- Rick Sullivan, Boston, MA, W KO 2
08-04 -- Danell Nicholson, Ledyard, CT, L 12
06-25 -- Muhammad Askai, Revere, MA, W TKO 2
05-25 -- Julius Francis, Bristol, England, W KO 4
1993
11-27 -- Carl Williams, Cleveland, OH, W 6
11-03 -- Cordwell Hylton, Bristol, England, W 6
08-12 -- Sergei Kobozev, Bay St. Louis, MS, L 10
06-25 -- Exum Speight, Chelsea, MA, W 8
04-30 -- George Chambers, Chelsea, MA, W KO 1
04-16 -- Mark Sonnier, Boston, MA, W TKO 1
04-03 -- Juan Quintana, Somerville, MA, W 6
03-20 -- Lorenzo Poole, Revere, MA, W KO 1
03-05 -- Derrick Jones, Boston, MA, W TKO 1
02-20 -- Phil Prince, Boston, MA, W KO 1
01-30 -- Miguel Rosa, Chelsea, MA, W TKO 2
01-16 -- John Jackson, Belmont, NH, W 6
1992
12-10 -- Jesus Rohena, Boston, MA, W KO 1
11-13 -- John Jackson, Revere, MA, W 6
11-03 -- Barry Kirton, Ledyard, CT, W TKO 2
09-12 -- Mike Vasser, Revere, MA, W KO 1
08-20 -- Kevin Parker, Atlantic City, NJ, W 4
John Ruiz - Date of Birth: January 4, 1972
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Kontrakt podpisany!
Ruiz to niewygodny rywal, walczy brzydko, fauluje i dąży do zwarcia. Wytrąca przeciwnika z rytmu i próbuje go zdenerwować. Ale Polak da mu radę i jego trener już wie, jak to zrobi. Trener nie jest zachwycony przeciwnikiem Polaka
Kiedy Don King przypieczętował walkę Andrzeja Gołoty z Johnem Ruizem, menedżer polskiego pięściarza Ziggy Rozalski odpoczywał na Karaibach, Gołota w Chicago na łonie rodziny, a jego trener Sam Colona był w Luisville, gdzie przyjechał obejrzeć walkę Mike'a Tysona. Nie wiedział
- Od was się dowiedziałem, że Gołota będzie walczył z Johnem Ruizem, i wcale się z tego nie cieszę - powiedział nam szkoleniowiec polskiego pięściarza. - Uważam, że to nie jest dobry rywal dla Andrzeja. Teraz się przyłoży
Zdaniem Colony, sam Gołota poczuł ulgę, że już zna rywala.
- Kamień spadnie mu z serca. Pokazał się na sali treningowej ze dwa razy, ale nie bardzo miał ochotę na rozpoczynanie harówki. W końcu powiedział mi szczerze: "Wiesz co, może ta walka z Ruizem nie dojdzie do skutku, tak jak mój rewanż z Byrdem". Teraz nie będzie miał wyjścia i weźmie się do roboty.
Colona uważa Ruiza za pięściarza walczącego bardzo nieczysto. Powiedział nam, że jeszcze
nigdy nie widział Amerykanina w dobrej i uczciwej walce. Nie lubi jego stylu, który bardziej przypomina obejmowanie rywala niż boks. Mimo to wierzy, że Gołota ma szansę, by go pokonać:
- Myślę, że są dwa sposoby na zwyciężenie Ruiza. Jeden, jeśli Andrzej bardzo szybko będzie zadawał mu silne ciosy. Niestety, ramię Andrzeja, które miał operowane kilka miesięcy temu, ciągle jest trochę słabe.
Pozostaje drugi sposób:
- Będziemy musieli pokonać Ruiza jego stylem. Andrzej musi być od niego mocniejszy psychicznie i nie dać się sprowokować - tłumaczy Colona. - Ważne, by Andrew szybko poruszał się w ringu, w podobnym stylu do Chrisa Byrda. Wtedy Ruiz nie będzie w stanie go złapać. Gołota powinien stać się znikającym punktem, trudnym do uchwycenia. Kiedyś tak właśnie pokonał Riddicka Bowe, to pokona i Ruiza - ocenia trener.
Ma też ciekawy pomysł... - Może partnerem sparingowym Gołoty powinien być Byrd? - żartuje Colona.
Raczej jest to niemożliwe, bo Byrd jest bardzo drogim pięściarzem, który za wyjście do ringu żąda milionów, a za sparingi pewnie wcale nie mniej.
Napisano Ponad rok temu
- Rozważam propozycję zorganizowania gali w Arabii Saudyjskiej lub Dubaju. Kiedyś Muhammad Ali i George Foreman rywalizowali w Zairze, a Ali z Joe Frazierem na Filipinach -powiedział King.
Zajebiste miejsce ,golota must wygrac
Napisano Ponad rok temu
P.S. co sadzicie o potencjalnej walce golota vs. tyson
ja mysle ze teraz andrzej moglby cos zdzialac
Napisano Ponad rok temu
A ja myśle, ze nie... . Gadacie tak jkabtscie obejzyli w całej karierze Gołoty, tylko jedna walke z -Byrdem. To nie jest kwestia umiejętnosci, tylko psychiki.jesli moglby mnie ktos oswiecic , czy to prawda ze jesli golota wygra ten pojedynek to mozliwy jest rewanz z Tysonem
P.S. co sadzicie o potencjalnej walce golota vs. tyson
ja mysle ze teraz andrzej moglby cos zdzialac
Bo jesli mowa o umiejętnosciach to Gołota mógł spokonie pobić Tysona już za pierwszym razem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Coś nie widzę tego, żeby Gołota wygrał z nim tak jak Tua. A jak nie położy go szybko na deski to będzie 12 rund. Nie wiem jak Gołota nerwowo wytrzyma jak przez 12 rund będzie leżeć na nim taki "przystojniak" jak Ruiz. :wink: I tu nie chodzi o jakiś cios w jaja czy z bańki (czyli koniec przez dyskwalifikację) tylko o zwykłe faule za które traci się punkty. Tu wystarczy głupio 2x sfaulować i przegra na punkty. Dodatkowo można się nadziać na cios Ruiza, który kopyto ma średnie ale idzie za ciosem jak dobrze trafi.
Zresztą bez przesady, że Ruiz jest kiepski. On stosuje taki anty-boks. Ale jest dobry. Jak na boksera to dopiero wszedł w wiek średni i jest raczej coraz lepszy. Zresztą (chyba) ostatnie 7 walk miał o tytuł WBA i wszystkie (chyba) ponad 10 rund.
Szanse oceniam na 60% dla Ruiza choć będę za Gołotą (bo dość już mam Ruiza).
Napisano Ponad rok temu
no jesli chodzi o psychike , to teraz golota mialby przewage , tyson przegral walke z williamsem , a golota znowu pnie sie do gory , jesli by wygral ta walke z Ruizem to by go bardziej podnioslo psychicznie i wydaje mi sie ze moglby stanac na ringu do walki z Tysonem
Wiesz co nie wiem. Za dużo "jakby".
Jakby Gołota jakimś cudem uzyskał forme psychiczno-fizyczna z walki z Bowem, to Mike by dostał, ze ho ho! Ale, zeby Andrew był pewny siebie to musi cos zrobic, innymi słowem, musi sie coś wydarzyc co da mu PEWNOSC SIEBIE, np. wygrana z Ruzem i pas WBC.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest taka loteria, że trudno cokolwiek napisać.
Dla mnie zagadką jest nawet to, czy Tyson potrafi w tej chwili boksować na poziomie dłużej niż 4 rundy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedz to Tillmanowi i jeszcze paru innym... .eksperci mowia ze nie , ze jesli tyson nie znokautuje przeciwnika do 5 rundy to raczej niemozliwe zeby wygral , a napewno nie przez KO
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trener Gołoty: Ruiz jest gorszy niż Byrd
- Ponad rok temu
-
Slowniczek Eng-Thai :-)
- Ponad rok temu
-
Kalendarz Muay Thai 2004
- Ponad rok temu