Siekiery.......
Napisano Ponad rok temu
I nie mówcie przypadkiem, że to nie broń... Widziałem parę razy skutki złączenia się ciała ludzkiego z siekierą i to wcale nie tak ostrą jak moje
Powiadam wam, niewiele się może z nimi równać.
Najpierw więc Fiskarsy, Handy 600 i 1300 Pro... To było olśnienie! Miałem w ręce kilkadziesiąt siekier, ale żadna do pięt nie dorastała ani się mogła równać... Ta duża wczoraj miała swój chrzest... Szedłem przez zagajnik i ścinałem... Sosenki na 3 razy... Bez wysiłku...
A mniejsza towarzyszy mi już z pół roku... Waży tyle co nóż i jest od niego 4 razy bardziej przydatna [z bólem musze to przyznać] w tzw. cięższych pracach biwakowych, ale chleb też kroi nie mówiąc o konserwach... Równiez struga a także ścina w locie giętkie gałązki... Bywa, że lepiej niż nóż....
Mam do niej pokrowiec do zawieszenia przy pasie.
A tu w towrzystwie bardziej tradycyjnego podejścia do tematu... Czyli chamska i niedolana ale ukochana Duża Siekiera 1800... Z jesionowym trzonkiem....
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Fajny szprzęt. Sam chcę kupić sobie jakiegoś Fiskarsa małego. Ten mały z twojego zdjęcia ma plastikowy futerał czy też z materiału? Bo z tego co widziałem tylko najmniejsze Fiskars'y mają taki futerał z materiału, a większe (w tym chyba Twój model) mają zazwyczaj plastikowe, i na moje oko trochę tandetne, futerały. Cóż. Ja kupię sobie chyba ten najmniejszy model (jeszcze mniejszy niż Twój - dł. 230 mm, waga - 560g.).
Ciekawostką jest chyba podobna konstrukcja firny Kershaw. Ciekaw jestem ile kosztuje:-) Pewnie więcej niż Fiskars.
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
uwielbiam te zabawki.
są fajniejsze niz piły spalinowe i całe zabawki strazackie.
cool
Napisano Ponad rok temu
A te plastikowe to są raczej do przewożenia... To jest tylko taka wytłaczanka, żeby se na ścianie w szopce powiesić... Na jednym zdjęciu leży coś takiego z tyłu od dużej siekiery...
A w ogóle to F rulez!!
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
ps. mam nadzieje ze nieniszcyzłeś bezpodstawnie przyrody, bo bedziemy mieli na pieńku ; P
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś miałem toporek, rzucałem nim bardzo często, doszłem juz nawet do pewnej wprawy i.. popsuł sie
Napisano Ponad rok temu
np.:Mithr, gdzie kupujesz takie sprzety??
KKamiLL
ale widziałem też w OBI i jeszcze jakiś marketach. Fajne sprzęty, ja narazie zamówiłem sobie piłkę składaną.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie bylo ofert kupna wiec napisz do goscia
Napisano Ponad rok temu
były w NOMI na wyprzedaży bo nie schodziły, chyba po 76 zł.....sam nabyłem
Teraz poluję na takiego 1300 pro jak wyżej
Na biwaku taki fiskarsik to przednia sprawa sam go skatowałem parę razy
w terenie .....taki mały smyk a wszystkiemu da radę
Napisano Ponad rok temu
Swojego pierwszego Fiskasa 500 (bardzo mała siekierka turystyczna, która zmiesci sie bez wiekszego problemu w małym plecaku, kupiłem właśnie w takim sklepie ). Pózniej nastąpiło coś w rodzaju Fiskarsoholizmu i stałem sie jednym z ,,lepszych" klientów tego sklepu 8)
Do dnia dzisiejszego na moim regale w piwnicy zamieszkały: -Tasak korownik (dzieki swojemu wyważeniu wspaniale ociosuje drzewa z drobnych gałezi). Nastepny zakup ,model 1100 (uniwersalne narzędzie, wspaniale rozłupuje małe pieńki do kominka) i prawdziwy Magnum w świecie siekier- model 2400 (żaden pień nie jest w stanie się jej oprzeć
Z tymi siekierami jest dokładnie tak jak napisał :
Mithrandir...żadna do pięt nie dorastała ...
Kto kupi zrozumie :-)
Pozdrawiam
Hawk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym porównać z moimi przeróbkami ( kowal) klasycznych ciupag.
Napisano Ponad rok temu
Zwłaszcza ten handy ...
Napisano Ponad rok temu
ale co do użyteczności to chyba naprawde jest super bo ojczulek nawet nie pozwala jej na ognisko przy domu wynieść "bo jeszcze zginie"
ja mam gdzieś handmade toporek kuchennych rozmiarów robiony w "Cegielskim" z wycinka koła od wagonu, jak juz dorobie sie cyfrówki to wrzucę fotki......
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy raz zetnąłem się na imprezce u wója i się zakochałem.
Coprawda omało nogi sobie nie uciąłem ale zabawa z rąbania była tak dobra że nie dałem się nikomu oderwać i problemu z drwami na grilla nie było.
Jak kiedyś będę potrzebował jakiejś siekiery to od razu walę po Fiskarsa.
Napisano Ponad rok temu
juz kase zbieram ....... wiatroloma ze szlugiem w drugim reku raz dwa i po krzyku - miod siekierki
Napisano Ponad rok temu
Kupiłem w NOMI kilka narzędzi Fiskarsa po ok 5zł/szt (wyprzedaż) niestety siekiery "znikły" zbyt szybko
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BM Tether
- Ponad rok temu
-
Kooniowa robota!
- Ponad rok temu
-
Switchback - 9,95 cala doskonałości
- Ponad rok temu