Napisano Ponad rok temu
Re: DTL Impact kerambit
W koncu nabylem DTL Impact Kerambit. Chcialem miec w kolekcji i mam. Mam tez wobec tego sprzetu mieszane uczucia.... Jest jakims polaczeniem yawary i kastetu, choc do kastetu to mu duzo brakuje. Ale jest alternatywa do tej w koncu zabronionej przez prawo u nas broni.
Jednak. Na pewno lepiej miec w "razie czego" taki sprzet w dloni niz nic, zwlaszcza, kiedy uzycie noza jest zdecydowanie niezasadne.
Dla mnie DTL IK jest troche niestabilny, a moze ja nie umiem sie nim poslugiwac?
Walilem kerambitem w worek i wystarczy niezbyt dokladnie trafic kolkiem i tym wygietym ramieniem, by to odczuc nieprzyjemnie, nawet bolesnie na palcu schowanym w kolku. Tak wiec warunkiem stabilnosci jest rownoczesne trafienie najbardziej odleglymi punktami.
Ja nie jestem fizykiem, ale z punktu widzenia fizymi tak odlegle blisko 15 cm odlegle punkty warunkuja na pewno w konsekwencji np. w stosunku do kastetu, mniejszym cisnieniem, rozpraszaj cios. No, i mzoe sie zdarzyc, ze np. trafiajac w szczeke, trafiamy tylko jednym koncem.
Zaleta kastetu jest tez chronienie dloni, latwosc blokowania. Nie wiem, czy rzeczywicsie DTL IK ma takie same zalety. Wedlug mnie do blokowania kopniec ma trocje "nie tak" wygiete to dolne ramie.
Troche sie popastawilem, a teraz...
Jakos spodobal mi sie ten sprzet.... Fakt. Jest duzy, ale bardzo lekki, w ogole nie przeszkadza noszony w kieszeni nawet ciasnych jeansow. I go nie widac przez material spodni, czego np. nie mozna powiedziec o teleskopie.
DTL IK wyglada niegroznie i postronnym ludziom w ogole nie kojarzy sie z bronia! (Ogromna zaleta). Dzieki sporym wymiarom, nie ma zadnego problemu z szybkim wydobyciem sprzetu, a takie problemy moga zdarzyc z jakims innym przeznaczonym do tego samego celu (obrona) malenstwem.
Na razie eksperymentuje. Np. tez odwrotnym uchwycie - kolko na malym palcu.
No, i najwazniejsza cecha - mozna nim uderzac boksersko, a to dla mnie duza zaleta, bo mimo, ze juz kilka lat mam np. teleskopy, to machanie kijami, palkami choc znam ich zalety, choc gwarantuja respektowanie dystansu, co jest wazne np. przy kilku napastnikach, jest dla mnie nadal jakos obce.
K_P