Unia Europejska a noże...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wątpie. Wiekszość dobrych noży pochodzi ze Stanów, więc nasze wejście do unii nie ma tu nic do rzeczy.
Nic bardziej mylnego. Prawo celne Unii jest inne niż dotychczasowe, integralne i autonomiczne prawo Polskie. Dotychczas większość dóbr sprowadzanych z USA czy dalekiego wschodu była obrzucona cłem w wysokości od powiedzmy 9-11%, oczywiście plus VAT.
Prawo Unijne, ostatnio troszkę sankcyjne względem USA , szacowało cło na średnio licząc 1/3 tego co Polska.
Rzućcie okiem do stron dealerów samochodów amerykańskiech - są szacunki, że ich ceny mogą spaść o tą właśnie różnicę po wejściu do Unii naszego kraju.
Słowem - raju nie będzie, ale może być inaczej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
clo i vat naliczany jest od kosztu noza wraz z jego podatkiem (placonym w stanach) czy od sumy bez, nazwijmy to, usa-vatu i czy mozna sie o jego zwrot ubiegac pozniej ? (no badz co badz zostal zaplacony przez producenta/dealera)
Napisano Ponad rok temu
Jednak otatnia rozmowa z wlascicielem sklepy z nozami w Warszawie nie wydaje sie tego potwierdzac.
1. Restrykcje UE w stosunku do USA ....
2. Wielu dystrybutorow ma WYLACZNOSC na cala Europe
3. To co wiaze sie z punktem 2- podobno juz dzis ceny hurtowe strasznie poszly w gore - tak na wszelki wypadek. Jak ostatnio mowil ow wlasciciel sklepu - przedstawiciel Lethermana zaproponowal w hurcie cene ok 850-900 PLN ... za sprzet, ktory u niego w detalu (oficjalny sklep - normalne ceny- zaden tam import osobisty) jest za 650 PLN... ZGROZA 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"sales outside EU - less 20%"
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Fallkniveny sa akurat robione w Japonii... tak na marginesie.
No jeżeli tak to obecna stawka jest w okolicach 9-11% a po wejściu do Unii powinniśmy przyjąć bodaj jednolitą stawkę w wysokości 3.2%. Rzucam dane z pamięci, więc mogłem się przewieźć o procent bądź dwa
Napisano Ponad rok temu
no co tyFallkniveny sa akurat robione w Japonii... tak na marginesie.
myslalem ze tylko z japonskiej vg-10...
nie wiem jak, nie musieli tego pisac, ale dobitnie mi wbili do glowy ze w szwecji... marketingowcy zakichani...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tani nóż
- Ponad rok temu
-
test mad doga - Nowa polska stronka o nożach
- Ponad rok temu
-
Piękny nóz
- Ponad rok temu