Fallkniven F1
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a tak serio to fajniste zdjecia, a F1 znam jak wlasna kieszen
Napisano Ponad rok temu
doplata 60zl za kydex ma sens czy raczej nie ? :wink:
moze jeszcze jakis uzytkownik strzeli mala recke tego nozyka ? (bo nie ukrywam podoba mi sie bardzo, cenowo nie zabija = jest w sferze moich zainteresowan)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktora pochewke najlepiej wybrac do tego modelu ?
doplata 60zl za kydex ma sens czy raczej nie ? :wink:
moze jeszcze jakis uzytkownik strzeli mala recke tego nozyka ? (bo nie ukrywam podoba mi sie bardzo, cenowo nie zabija = jest w sferze moich zainteresowan)
Ten nożyk to mój ulubiony fixed.
1. Baaardzo wytrzymały jak na swój rozmiar ( full tang)
2. Baaardzo użytkowy ksztalt ostrza
3. Baaardzo trwałe ostrze (full convex)
4. A poza tym to tnie zajebiście- nadaje się i do rąbania i do krojenia pomidora- mimo swojej grubości
5. No i lezy w łapie jak przyklejony
Jeśli miałbym wziąć w teren tylko jeden nóż to byłby właśnie ten.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Fred
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tych nozy. Obydwa tna bardzo dobrze, choc F1 minimalnie lepiej i latwiej
ze wzgledu na pelny szlif klingi. Jako fixed EDC na miasto F1 nadaje sie wrecz idealnie, chociaz przydala by sie pochwa z kydexu i TekLock do noszenia w poziomie. Do lasu oczywiscie F1 tez sie nadaje chociaz raczej do precyzyjniejszych prac-nie oznacza to bynajmniej ze brakuje mu zapasu mocy. To naprawde bardzo mocny noz jak na swoje gabaryty.
W teren czesciej zabieram jednak S1, gdyz 5" grube ostrze o czesciowym szlifie pozwala na bardziej harcorowe zastosowania. Przy tej dlugosci klingi dzieki jej masie daje sie nawet przyzwoicie rabac galezie. S1 tez jest porecznym nozem i tu tez prosilaby sie o kydexowa pochwe i TekLock jesli chcialbys nosic go w miescie. Otwarta pochwa typu skandynawskiego (taka mam) jest swietna ale raczej w teren tak wiec idealnym rozwiazaniem byloby posiadanie dwoch-kydexowej i skorzanej.
Co do czarnej powloki na klingach Fallknivenow-nie jest to BT tylko cos innego i podobno trwalszego.
Jak pisza na swojej stronie:"There are moments when you wish to avoid reflects from your blade and then the black CeraCoat 8H F1 is the option for you. This extremely tough surface will also protect the blade from any corrosion agent."
Jak dla mnie taka powloka w nozu roboczym to zbedny dodatek i predzej czy pozniej (raczej predzej) ulegnie zniszczeniu-sam mam wersje nozy bez powloki.
BTW
Jak pisalem we wczesniejszych postach przy okazji afery z Mad Dogiem, zrobilem pare testow S1 wlacznie z wieszaniem sie na nim i stawaniem na nozu opartym pomiedzy betonowymi bloczkami. Zniosl moje 98 kg bez problemu.
pozdrawiam
Fred
Napisano Ponad rok temu
Właśnie czekam na swojego A1 oczywiście bez czarnych powłok.... nie wyobrażam sobie mojego nowego nożyka za którego zapłacę parę złotych porysowanego po "n"tej wizycie w terenie.....zresztą to są wymogi militarne a w cywilu raczej uciążliwe i niepotrzebne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cudeńka
- Ponad rok temu
-
Pazurek inaczej ...
- Ponad rok temu
-
"Rampage" by R.J. Martin
- Ponad rok temu