Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ka-Bar KUKRI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

budo_quantyzator
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 85 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ka-Bar KUKRI
Właśnie go kupiłem jest naprawdę duży 8O zapakowany w eleganckie tekturowe pudełko ,które o zgrozo nie zmieściło mi się do plecaka :? w środku znajduje się nóż zapakowany w karton chroniący głownię i woreczek foliowy ponadto oczywiście pochwa i minikatalog.
Jakość wykonania zarówno noża jak i pochwy jest naprawdę wysoka stal to "Carbon 1085" pokryta jakimś epoksydem rękojeść wykonana z Kartonu jest bardzo wygodna z racji wydłużenia tylnej krawędzi podobnie jak w szabli wymiary całość 432 mm ostrze 292 mm waga Waga: 571 g to dużo i muszę przyznać że byłem trochę zdziwiony ponieważ nie czuje się tego ciężaru ostrość jest imponująca goli włosy i przecina pod własnym ciężarem 3 kartki ulotki z Reala.
Całość jest świetnie wyważona i ergonomiczna uchwyt jest gruby i posiada poprzeczne rowki sama klinga też jest gruba 4 mm.
Pochwa wykonana jest z dwóch materiałów skóra i cordura - posiada głębokie wycięcie (do ponad połowy) co bardzo ułatwie wkładanie a zwłaszcza wyciąganie noża część która zazwyczaj przylega do uda jest wykonana z czarnej grubej skóry po przeciwnej stronie mamy tkaninę całość przedzielona jest bardzo grubym (ok8mm) kawałkiem skóry - z którym styka się ostrze.
Mocowanie na pasek jest szerokie i zawieszone luźno ponadto u dołu znajduje się solidne kółko które pomimo że jest wykonane z tworzywa sprawia naprawdę solidne wrażenie.
cała pochwa jest wykonana bardzo solidnie z grubej skóry z solidnymi szwami i zatrzaskami napewno wystarczy na długo.
Na koniec zostawiam cenę która (zwłaszcza w porównaniu z produktami z pod znaku "Zimnej Stali) jest naprawdę okazyjna ze zniszką dla stałych klientów :) 10% zapłaciłem 287 zł
Na koniec podaję link
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i pozdrawiam :)
  • 0

budo_mithrandir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 880 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar KUKRI
Ładne ono jest, trzeba przyznać... Gratuluję! Myślę, że będzie Ci długo i owocnie służyć, solidne bydle...
W kwestii formalnej, mam tylko madzieję, że rękojeść jest jednak z Kratonu, bo jak z kartonu, to ja dziękuję... :)

Pozdrawiam serdecznie

Mithr
  • 0

budo_quantyzator
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 85 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rękojeść z kartonu a ostrze z deski :) kiedyś kiedy byłem mały to miałem taki mieczyk i wywijałem nim w powietrzu ale to było dawno temu
Oczywiście że z kratonu :oops:
Pozdrawiam
  • 0

budo_marecki-san
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:twisted: Napisz co nim juz pociołeś i jak sie sprawuje :wink:
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Quantyzator, jak nic nie napiszesz to też się domyśłimy, co sobie pociąłeś :wink:
  • 0

budo_quantyzator
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 85 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spoko narazie mam go kilka godzin kiedy pójdę na działeczkę zobaczę ile jest wart a jeśli chodzi o to co sobie odciołem :lol: :) :twisted: ... Mam go jeszcze - sprawnego w 100 % 8) .
Ale kiedy trzymam w dłoni ........ :) moje kukri zboczeńcy to przypomina mi się japoński sposób przerabiania chłopca na dziewczynkę "kutasa tasakiem" i jestem pewien że z obcięciem tego tam nie było by najmniejszych problemów 8O - dlatego bardzo uważam przestraszony .
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

niezly - i cena przystepna
ja zbierac bede niedlugo na BK9
a moze zamiast beckera wziac to kukri ? bydle tez niby jest
tylko czy to kukri podoła takim hard corom jak BK9 ???
jak cos nim podziabiesz opisz koniecznie bo narobilem sobie smaku na niego, zbieram sie do kupienia jakiegos bydlaka do zadan specjalnych - musze przyznac ze kukri mi sie podoba no ale wiadomo ile Cold Steela kosztuje ...
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tylko czy to kukri podoła takim hard corom jak BK9 ???

a jakim hardcorom moze podolac bk9? Obydwa noze sa wielkie, ciezkie i trudne do zajechania - jesli zdarzy sie ze popsujesz khukri to pewnie to samo staloby sie z bk9...a ktory lepszy to juz kwestia indywidualna, do czego, po co i jak sie komu podoba.
  • 0

budo_marecki-san
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 450 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kukri jest bardziej fikuśny i napewno przez jego kształt kiepsko sie robi kanapki natomiast Bk9 w kuchni spisuje sie jak narazie O.K. :twisted:
  • 0

budo_quantyzator
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 85 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam ponownie
Nareszcie udało mi się wyskoczyć na działeczkę w celu przetestowania kukri ,szczerze mówiąc nie mogłem się doczekać kiedy cóś porąbie a pogoda była kiepska.
Na pierwszy ogień poszły krzaki malin kto się orientuje ten wie że są dosyć twarde ale kukri nie miało z nimi żadnych problemów pod waruniem wykonywania cięć pod kątem a nie w poprzek gałęzi.
Następnie zastrugałem sobie kawałek drewnianego kołka żaden problem ociosany wstępnie kołek można później dokładniej zestrugać wykorzystując w tym celu dolne wcięcie w głowni, cięcie starej grubej liny z tworzywa to pestka wystarczyło raz uderzyć ogólnie jest lepiej niż myślałem a to za sprawą ciężaru i profilu samego ostrza.
Z przebijalnością też nie ma problemu poniważ po przeciwnej stronie ostrza poprowadzone jest długie fałszywe ostrze które można by nawet naostrzyć - chyba tylko dla poprawienia hardcorowego wyglądu.
Rękojeść okazała się bardzo wygodna po około godzinie pracy nie mam żadnych odcisków. Kraton na rękojeści jest szorstki a sam profil wykonany w ten sposób , że środkowa część jest wypukła przez co dłoń układa się wręcz perfekcyjnie. Dużą zaletą jest kształt dolnej części która została lekko wydłużona - chcąc wykonać bardzo silny zamach wystarczy przesunąć dłoń tak żeby mały palec opierał się o tę krawędź.
Nóż jest bardzo ergonomiczny świenie wyważony środek ciężkości znajduje się tam gdzie powinien.
Powłoka na ostrzu nosi oczywiście ślady po użyciu ale o dziwo nie ma głąbokich rys poprostu powłoka jest delikatnie chropowata i w miejscach uderzeń zrobiła się gładka.
Marecki-san napisał że kukri kiepsko robi się kanapki po przeczytaniu tego postu postanowiłem przetestowć je w kuchni.
Chlebek nic prostrzego kroi jak trzeba równo i szybko z racji ciężaru pomidorek bez problemu szcypiorek - jak wyżej udało mi się nawet posmarować kromkę masłem bez większego wysiłku.
Pracując tym nożem ma się nad nim kontrolę przz cały czas a to za sprawą naprawdę świetnie dopracowanej rękojeści jest gruba i świetnie leży w dłoni wielkość naprawdę nie stanowi problemu ale waga i owszem po dniu pełnym wrażeń boli mnie i to bardzo przedramie w okolicy łokcia o dziwo nie odczuwam żadnych dolegliości w dłoni .
Próbowałem zabawić się w pesymistę i na siłę znaleść jakąś wadę i naprawdę nic nie przyszło mi do głowy.
Kształt ,jakość wykonania ,ergonomia no i przede wszystkim cena - czyżby pierwszy mój nóż do którego nie można mięć żadnych zastrzeżeń - czas pokaże .
POZDRAWIAM
  • 0

budo_misiakus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 422 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kukri dziwne są ...
Mam Mini Gurka Kukri Light Cold Steela i na pierwszych testach w kuchni bez problemu obierałem poczatkową częścią ostrza za rękojeścią warzywa na obiad. (poświęciłem się do testów, bo normalnie, jak warzywo zdrowe, to wcinam ze skórą i resztkami ziemi ;) ) Da się tym odcinkiem też doskonale strugać paryczki itp.
Fakt, że nieraz trenowałem obróbkę warzyw nożem kuchennym typu "szef kuchni" i może stąd wprawa ... ?
Ale ogólnie nawet da sie tym zrobić obiad od biedy. Zależy jaki model i jaką ma szerokość głowni + szlif w najszerszej części.
Do rąbania drewna jest doskonały. Od kilku lat na incydentalne ogniska nie brałem toporka, bo moje kukri jest ze 200 gram lżejsze i mieści mi się w wewnętrznej kieszeni kamizelki ;) .
Na zbyt mocno fakturowane rękojeści czy to z kratonu czy z innych materiałów polecam stary indiański sposób - rękawice robocze :D .
Nie ruszam się bez nich w teren. Lubię mieć czyste i zdrowe łapy - jeden mały dyskomforcik mniej i mozna w pełni delektować się urokami otaczającej przyrody albo kobitkę pieścić :) (z bąblami i żywicą na rękach czasem z tym drobny problem ;) )
Pozdrawiam
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jessoooo ludzie ale wy potraficie czlowiekowi smaku narobić
od zawsze mi sie cholernie khukri podoba
no ale teraz to mi sie ebdzie po nocach snilo
BK9 chcialem do hard corowych prac kupic no ale teraz powaznie sie zastanawiam, ksztalt w porownaniu z khukri ..............
optycznie khukri jest milszy :)
czekal bede na opisy dalszego dzialania - a jak sie wyszczerbi czy cosik to napsiz - bo mocno rozpatruje to khukri zamiast BK9
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025