Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spyderco Fred Perrin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spyderco Fred Perrin
Dołączona grafika
ma ktos jakies doswiadczenia z tym nozem ?
jak z jego wygoda i uzytkowaniem :?:

interesuje mnie on w charakterze noza na leciutkie wycieczki, wyjazdy itp. nie przewiduje hardcorowego uzytkowania ale tez nie chcialbym zeby sie zlamal przy pierwszej powazniejszej czynnosci
nadaje sie do tego celu ? 8)

pozdrawiam
qkiel
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Spyderco Fred Perrin
Miałem ten nożyk przez jakiś czas właśnie taki jak na zdjeciu, tj. w czarnej wersji.

Ogólne wrażenia...
Nóż czarny, dość spory jak na EDC, w sam raz na biwaki, wycieczki czy wypady typu outdoor. Kydexowa pochwa nie dorównuje wykonaniem i wykończeniem pochwie Camillusa CQB, wykonana jednak solidnie trzyma nóż pewnie na miejscu w każdej pozycji, także tip up. Pochwę oceniam na 4+ (to bardzo dużo), a nie 5, ze względu że nóż (przy zamocowaniu pochwy do paska, tip up) lekko "klekotał" podczas biegania (co w przypadku camillusa nie miało miejsca).

Sam nóż po wzięciu do ręki...
Nóż jest lekki, duzo lżejszy niż się może wydawać na pierwszy rzut oka. Mimo tego na tyle wygodny i duży żeby wykonywać nim większość prac biwakowych włączajac w to cięcie kijaszków, nawet pokaźnej grubości. Nie jest to jednak wg. mnie nóż stworzony do rąbania, choć wcale nie jest delikatny, o nie :twisted: . domeną jednak tego noza i najlepszym jego zastosowaniem są prace kuchenne. To troche grubszy, no i cały czarny nóz kuchenny codziennego użytku w eleganckiej wygodnej pochwie :!: . I takie miejsce miał przez czas jaki spędził u mnie w kolekcji :) . Gdyby nie to że był cały czarny (co mi osobiście nie odpowiadało) to bym się go nie pozbywał....

Czarny jak noc...
Po wyciągnięciu z pochwy, nóż trzymany na tle czarnej odzieży jest praktycznie niewidoczny :!: . W nocy po wyjęciu noża trzymanie go w reversie nie wzbudzi żadnej sensacji bo noza nie widac, jeśli się nie wie że masz go w rękach :) . Głęboki finger groove, mocna, dość gruba klinga, praktyczna pochwa z tek lokiem powodują że ten nóż mozna śmiało określić mianem "taktyczno-użytkowego noza kuchennego" :) .

Co jeszcze miałem, acha. Przy zamocowaniu noża po prawej stronie na pasku, lekko z tyłu rączką do dołu i ostrzem zwróconym do tyłu nóż jest niewidoczny spod kurtki, bluzy czy swetra. Jego dobycie jednak to tylko ułamek sekundy. Wierzcie mi - ten nóż to naprawdę błyskawica, jeśli chodzi o szybkość wyciągania. Myślę że w dużej mierze to dzięki lekko gumowanej rączce, która daje bardzo pewny chwyt. Poza tym nóż bardzo dobrze leży w dłoni w reversie, ale jeszcze lepiej w uchwycie szermierczym (chyba tak się to nazywa, z kciukiem na grzbiecie głowni - poprawcie mnie jeśli się mylę).

To chyba tyle.

Acha. Jest jeszcze opis tego noża na realfighting.com. Oto link do tego opisu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pytaj, łatwiej mi będzie odpowiedzieć na konkrety :)

I przepraszam za lekkie zamotanie :roll: .
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zamotania nie dostrzeglem :D
jeszcze tylko pytanko czy jest wart swojej ceny :)
ogolnie szukam nozyka 5-6 cali ogolnouzytkowego do 100$ (wliczajac transport 8) )
dzieki za obszerny opis (szkoda ze sie go pozbyles, sam bym go odkupil :) )

pozdrawiam
qkiel
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z całą pewnością jest wart swojej ceny! Ja bym się jeszcze zastanowił nad podobnym modelem spyderco - Bil Moran Featherweight. Jest mniejszy i lżejszy, co w zależności od tego czego szukasz może być zaletą jak i wadą :) . No i z całą pewnością nie kupowałbym teraz wersji z czernionym ostrzem - po prostu nie lubię czarnych ostrzy, a i powłoka nie jest niesmiertelna i szybko traci na estetyce...

Jeszcze dorzucam foteczki które właśnie znalazłem w moim foteczkowym bałaganie :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak to cacuszko mniej więcej wyglądało :)
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no kurde jak juz prawie bylem zdecydowany to jeszcze mi sie trafil problem czarne czy nie :evil:
ten noz jest naprawde przesliczny (wielkie dzieki za fotki :!: ) i rozmiarowo chyba akurat na moje potrzeby
ktos sie moze orietuje gdzie mozna go kupic najtaniej i nie placic za wysylke 20$ ? :) (moze byc wersja uzywana malo smigana :) )

pozdrawiam
qkiel
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tego co wiem to Piter ma właśnie jednego na stanie, ale nie czarnego. A o cenę to samego Pitera pytaj :) .
  • 0

budo_kret
  • Użytkownik
  • Pip
  • 47 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ktos sie moze orietuje gdzie mozna go kupic najtaniej i nie placic za wysylke 20$ ? :) (moze byc wersja uzywana malo smigana :) )

Z racji, że nożyk jest na mej liście zakupów, to po świętach przeszukiwałem net w poszukiwaniach, co do cen, w większości sklepów cena wynosiła 72-74$. Wiec nawet z ubezpieczoną przesyłką zmieścisz się w 100$, najtańszy widziałem za 64$ (albo 66$?). Niestety adresów nie pamietam, przejżałem z 20 sklepów, tak dla orientacji głównie na razie, ale [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i wszystko jasne :D
Co cieakwe chyba tylko w dwóch sklepach znalazłem go w cenie sugerowanej przez producenta.
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tapetki o tematyce Spyderco: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
niektore sa naprawde sliczne i warte obejzenia

tu jeszcze kilka fotek Spyderco Perrin

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

a to malenstwo jest rowniez piekne (ile kosztuje w polsce ? a moze ktos chce sprzedac ? pytam tu bo nie mam dostepu do bazaru)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024