Spyderco Fred Perrin
Napisano Ponad rok temu
ma ktos jakies doswiadczenia z tym nozem ?
jak z jego wygoda i uzytkowaniem
interesuje mnie on w charakterze noza na leciutkie wycieczki, wyjazdy itp. nie przewiduje hardcorowego uzytkowania ale tez nie chcialbym zeby sie zlamal przy pierwszej powazniejszej czynnosci
nadaje sie do tego celu ? 8)
pozdrawiam
qkiel
Napisano Ponad rok temu
Ogólne wrażenia...
Nóż czarny, dość spory jak na EDC, w sam raz na biwaki, wycieczki czy wypady typu outdoor. Kydexowa pochwa nie dorównuje wykonaniem i wykończeniem pochwie Camillusa CQB, wykonana jednak solidnie trzyma nóż pewnie na miejscu w każdej pozycji, także tip up. Pochwę oceniam na 4+ (to bardzo dużo), a nie 5, ze względu że nóż (przy zamocowaniu pochwy do paska, tip up) lekko "klekotał" podczas biegania (co w przypadku camillusa nie miało miejsca).
Sam nóż po wzięciu do ręki...
Nóż jest lekki, duzo lżejszy niż się może wydawać na pierwszy rzut oka. Mimo tego na tyle wygodny i duży żeby wykonywać nim większość prac biwakowych włączajac w to cięcie kijaszków, nawet pokaźnej grubości. Nie jest to jednak wg. mnie nóż stworzony do rąbania, choć wcale nie jest delikatny, o nie :twisted: . domeną jednak tego noza i najlepszym jego zastosowaniem są prace kuchenne. To troche grubszy, no i cały czarny nóz kuchenny codziennego użytku w eleganckiej wygodnej pochwie . I takie miejsce miał przez czas jaki spędził u mnie w kolekcji . Gdyby nie to że był cały czarny (co mi osobiście nie odpowiadało) to bym się go nie pozbywał....
Czarny jak noc...
Po wyciągnięciu z pochwy, nóż trzymany na tle czarnej odzieży jest praktycznie niewidoczny . W nocy po wyjęciu noża trzymanie go w reversie nie wzbudzi żadnej sensacji bo noza nie widac, jeśli się nie wie że masz go w rękach . Głęboki finger groove, mocna, dość gruba klinga, praktyczna pochwa z tek lokiem powodują że ten nóż mozna śmiało określić mianem "taktyczno-użytkowego noza kuchennego" .
Co jeszcze miałem, acha. Przy zamocowaniu noża po prawej stronie na pasku, lekko z tyłu rączką do dołu i ostrzem zwróconym do tyłu nóż jest niewidoczny spod kurtki, bluzy czy swetra. Jego dobycie jednak to tylko ułamek sekundy. Wierzcie mi - ten nóż to naprawdę błyskawica, jeśli chodzi o szybkość wyciągania. Myślę że w dużej mierze to dzięki lekko gumowanej rączce, która daje bardzo pewny chwyt. Poza tym nóż bardzo dobrze leży w dłoni w reversie, ale jeszcze lepiej w uchwycie szermierczym (chyba tak się to nazywa, z kciukiem na grzbiecie głowni - poprawcie mnie jeśli się mylę).
To chyba tyle.
Acha. Jest jeszcze opis tego noża na realfighting.com. Oto link do tego opisu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pytaj, łatwiej mi będzie odpowiedzieć na konkrety
I przepraszam za lekkie zamotanie :roll: .
Napisano Ponad rok temu
jeszcze tylko pytanko czy jest wart swojej ceny
ogolnie szukam nozyka 5-6 cali ogolnouzytkowego do 100$ (wliczajac transport 8) )
dzieki za obszerny opis (szkoda ze sie go pozbyles, sam bym go odkupil )
pozdrawiam
qkiel
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze dorzucam foteczki które właśnie znalazłem w moim foteczkowym bałaganie
Tak to cacuszko mniej więcej wyglądało
Napisano Ponad rok temu
ten noz jest naprawde przesliczny (wielkie dzieki za fotki ) i rozmiarowo chyba akurat na moje potrzeby
ktos sie moze orietuje gdzie mozna go kupic najtaniej i nie placic za wysylke 20$ ? (moze byc wersja uzywana malo smigana )
pozdrawiam
qkiel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktos sie moze orietuje gdzie mozna go kupic najtaniej i nie placic za wysylke 20$ ? (moze byc wersja uzywana malo smigana )
Z racji, że nożyk jest na mej liście zakupów, to po świętach przeszukiwałem net w poszukiwaniach, co do cen, w większości sklepów cena wynosiła 72-74$. Wiec nawet z ubezpieczoną przesyłką zmieścisz się w 100$, najtańszy widziałem za 64$ (albo 66$?). Niestety adresów nie pamietam, przejżałem z 20 sklepów, tak dla orientacji głównie na razie, ale [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i wszystko jasne
Co cieakwe chyba tylko w dwóch sklepach znalazłem go w cenie sugerowanej przez producenta.
Napisano Ponad rok temu
niektore sa naprawde sliczne i warte obejzenia
tu jeszcze kilka fotek Spyderco Perrin
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a to malenstwo jest rowniez piekne (ile kosztuje w polsce ? a moze ktos chce sprzedac ? pytam tu bo nie mam dostepu do bazaru)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MT scarab tapeta
- Ponad rok temu
-
Extrema Ratio - fotki
- Ponad rok temu
-
Emerson CQC-7