Miałem ten nożyk przez jakiś czas właśnie taki jak na zdjeciu, tj. w czarnej wersji.
Ogólne wrażenia...
Nóż czarny, dość spory jak na EDC, w sam raz na biwaki, wycieczki czy wypady typu outdoor. Kydexowa pochwa nie dorównuje wykonaniem i wykończeniem pochwie Camillusa CQB, wykonana jednak solidnie trzyma nóż pewnie na miejscu w każdej pozycji, także tip up. Pochwę oceniam na 4+ (to bardzo dużo), a nie 5, ze względu że nóż (przy zamocowaniu pochwy do paska, tip up) lekko "klekotał" podczas biegania (co w przypadku camillusa nie miało miejsca).
Sam nóż po wzięciu do ręki...
Nóż jest lekki, duzo lżejszy niż się może wydawać na pierwszy rzut oka. Mimo tego na tyle wygodny i duży żeby wykonywać nim większość prac biwakowych włączajac w to cięcie kijaszków, nawet pokaźnej grubości. Nie jest to jednak wg. mnie nóż stworzony do rąbania, choć wcale nie jest delikatny, o nie :twisted: . domeną jednak tego noza i najlepszym jego zastosowaniem są prace kuchenne. To troche grubszy, no i cały czarny nóz kuchenny codziennego użytku w eleganckiej wygodnej pochwie

. I takie miejsce miał przez czas jaki spędził u mnie w kolekcji

. Gdyby nie to że był cały czarny (co mi osobiście nie odpowiadało) to bym się go nie pozbywał....
Czarny jak noc...
Po wyciągnięciu z pochwy, nóż trzymany na tle czarnej odzieży jest praktycznie niewidoczny

. W nocy po wyjęciu noża trzymanie go w reversie nie wzbudzi żadnej sensacji bo noza nie widac, jeśli się nie wie że masz go w rękach

. Głęboki finger groove, mocna, dość gruba klinga, praktyczna pochwa z tek lokiem powodują że ten nóż mozna śmiało określić mianem "taktyczno-użytkowego noza kuchennego"

.
Co jeszcze miałem, acha. Przy zamocowaniu noża po prawej stronie na pasku, lekko z tyłu rączką do dołu i ostrzem zwróconym do tyłu nóż jest niewidoczny spod kurtki, bluzy czy swetra. Jego dobycie jednak to tylko ułamek sekundy. Wierzcie mi - ten nóż to naprawdę błyskawica, jeśli chodzi o szybkość wyciągania. Myślę że w dużej mierze to dzięki lekko gumowanej rączce, która daje bardzo pewny chwyt. Poza tym nóż bardzo dobrze leży w dłoni w reversie, ale jeszcze lepiej w uchwycie szermierczym (chyba tak się to nazywa, z kciukiem na grzbiecie głowni - poprawcie mnie jeśli się mylę).
To chyba tyle.
Acha. Jest jeszcze opis tego noża na realfighting.com. Oto link do tego opisu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pytaj, łatwiej mi będzie odpowiedzieć na konkrety
I przepraszam za lekkie zamotanie :roll: .