Fighter a nóż do samoobrony.
Napisano Ponad rok temu
A teraz fighter - jest to nóż do walki, czyli też do samoobrony. Ale 90% fighterów ma tak duże wymiary, że noszenie ich na codzień jest baaardzo trudne. I większośc fighterów ma takie pochwy, że nadają się tylko do noszenia gdzies w lesie.
Więc o co mi chodzi? Pojawia się pytanie - po co robione są noże typu fighter? Bo wychodzi na to, że są to noże do pojedynków dla nożowników, przenoszone w plecaku i wyciągane tylko na duel, gdzieś w ciemnej alejce. Noże te nie nadają się do noszenia na codzień, a już na pewno nie w lecie. I niech mi nikt nie mówi, że dundee rig Mad Doga czy spinal backup Piorka to dobre rozwiązanie. Może i tak, ale w zimie, pod kurtką czy płaszczem.
No chyba, że większość (czytaj prawie wszystkie) fighterów to noże kolekcjonerskie, no trzymania w szufladzie, ewentualnie noże dla wojskowych, którzy lachę wbijają w to, czy nóz widać, czy nie.
Co o tym myślita, ludzie?
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio, myślę że problem w tym w jakim kraju my żyjemy. Być może się mylę ale mam takie oto wyobrażenie:
Stany, Kanada, Australia tam jest dużo przestrzeni i ludzie którzy mieszkają gzieś na pustkowiu(kowboje, Krokodyl Dundee ), mogą sobie biegać z dowolnej wielkości fighterem. A teraz u nas - czy potrafisz sobie wyobrazić nawet gdzieś w "dzikich" bieszczadach kolesia z przyczepionym tej wielkości "nożykiem".
Uogólniając chodzi mi o to że kultura w jakiej żyjemy wymusza na nas takie a nie inne sposoby zachowań. Co swoją drogą jest trochę sprzeczne ze sobą, no bo dobrze jest mieć przy sobie jakiś kawałek ostrza właśnie ze względu na ową wspomnianą wcześniej kulturę(przez małe k), a z drugiej strony właśnie Kultura(przez duże K) wymusza na nas jak najstaranniejsze ukrywanie, posiadanego, nieraz przecież bardzo pięknego, noża.
UFF ale się rozpisałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:drinking:
lub
:paker:
Napisano Ponad rok temu
- noz dla tych ktorzy maja gdzies czy go widac czy nie, a liczy sie jego efektywnosc (cokolwiek to znaczy)
- noz dla tych ktorzy chca go nosci tak zeby go nie bylo widac, czyli jego wielkosc, sposob noszenia i ciezar, a jednoczesnie latwosc dobycia i efektywnosc w walce...i to zakladajac ze fightery oscyluja gdzies od 4" do 7" (a bywa ze i sporo wiecej) zaczyna byc kompromisem....a przy kazdym kompromisie trzeba z czegos zrezygnowac....z czego ? kazdy sam musi sobie na to odpowiedziec, znalezc swoj wlasny zoty srodek
Napisano Ponad rok temu
problem w tym w jakim kraju my żyjemy
wydaje mi sie, ze sporo w tym racji. dostosowujemy sie do tego, jak postrzegaja nas inni. dla mnie koles z fighterem 7" zainstalowanym w zupelnie widoczny sposob bedzie nadal kolesiem z fighterem 7". jednak dla sporej czesci ludzi bedzie od razu bandyta, rzeznikiem czy czyms podobnym. a chyba kazdy z nas chce uniknac takiego osadu.
noszenie fightera 7" na codzien to wielkie poswiecenie - na pewno mozna go tak nosic, zeby nie byl widoczny, ale wymaga to dostosowania swojego spodobu ubierania do w/w fightera.
PS. To moj pierwszy post na tym forum i niniejszym witam wszystkich.
Napisano Ponad rok temu
Ford Mustang 1972 w garazu obok Fat Boya Harleya Davidsona , 10" fighter Mad Doga w szufladzie obok 6 " cygar Cohiby i Kimbera.....jest po co zyc.
Przeciez to o to chodzi zeby sie przejechac tym 400 konnym autem ipoczuc te MOC , o to samo chodzi z tym 10 " fighterem , wyjsc na zewnatrz poczuc te moc, przeciez nie musisz od razu strtowac w NASCAR czy tez ucinac komus glowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Jak najbardziej sie zgadzam , jako EDC fighter sprawdzaja sie noze nie wieksze niz 5 "
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cos dla milosnikow obusiecznych ostrzy
- Ponad rok temu
-
Help - nóż w Grecji
- Ponad rok temu
-