Czy KRAV MAGA ma jakąs filozofie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poczytaj sobie WWW, RTFA...
Napisano Ponad rok temu
To, ze na plakatach czegos nie napisza, ani na stronie internetowej nie ma ogloszone duzymi literami, ze klub hartuje serca i umysly :wink: , to jeszcze nie znaczy, ze czegos takiego tam nie ma.
Praktycznie kazda nasza dzialalnosc, od ma poczawszy a na zbieraniu znaczkow skonczywszy uprawiana z pasja i w miare na powaznie nabiera z czasem glebszego wymiaru i moze byc "sposobem na zycie". Zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze jest to proces na pewnym etapie rozwoju w danej dyscyplinie nieunikniony. W zasadzie albo idziemy glebiej, albo uprawiamy "scratching the surface". Ale to drugie dosc szybko sie zazwyczaj nudzi.
K.
Napisano Ponad rok temu
"Realne style", a do takich mimo mimo duzych zastrzezen (co do pojecia stylu) polegaja na nauce realnej walki, a nie "treningu w milosci blizniego". To systemy, ktore wygenerowaly te grupy bliznich, ktorzy w dupie maja nasza milosc do nich, dla nich jestesmy sprzetem. Zatem polecam: jak juz skutecznie obronisz sie i oddalisz mozesz znowu kochac ludzkosc.
K_P
PS. Acha, tzw. filozofia w tradycyjnych systemach walki, to raczej pobozne zyczenie glownie"bialych". I jest przereklamowana. "Biali" senseje (w znaczacym procencie) glownie doskonala sie w zbieraniu kasy i molestowaniu, a "zolci" w... zbieraniu kasy i tradycyjnemu w Azji penetrowaniu niektorych z otworow uczniow. To zdaje sie filozoficznie nazywa sie zabijaniem "ego".
Napisano Ponad rok temu
czyż to nie piękne !!!!
Napisano Ponad rok temu
Ja w tym stylu znajduje dla siebie jakieś duchowe poparcie. Dążę do jakiejś tam doskonałości, oprawy kondycji, samorealizacji. To mi w zupełności wystarcza.
Basiu a co ty ćwiczysz? Masz swoją filozofię? Dla mnie filozofia to pewne założenia które sie realizuje poprzez trening.
Tak to odbieram i chyba wszystko tam znajduje co mi jest potrzebne
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
- wersja wojskowa - "Kill or be killed!"
- wersja cywilna - "Pecunia non olet!"
Napisano Ponad rok temu
A co to znaczy??- wersja cywilna - "Pecunia non olet!"
Napisano Ponad rok temu
Takie lacinskie przyslowie.
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak juz to raczej "Kill or get killed"...
Rzeczywiscie, masz racje, powinno byc get....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam się teraz uduchowiony czuję.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam rozwalony lewy nadgarstek, prawa piache, lewe kolano, we lbie mi
huczy, a w robocie sie pytali czy z pogrzebu wracam.
Student filozofii psiamac. Zwykly bandzior !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
filozofia bicia dużej kasy podobnie występowała kiedyś w kung-fu(gdy wystarczało ,że instruktor miał skośne gały lub kwit z pralni w hongkongu a klientela waliła na treningi drzwiami i oknami później podobna filozofia przyświecała kick-boxingowi,tzw. combatom,a obecnie także kravmadze i bjj . I to jest normalne:jest produkt,jest marketing i biznes.Zgadzam sie z opinia iz z pewnoscia jest tam rowniez filozofia bicia duzej kasy pod haslami super skutecznego systemu ktory nawet dziecku da mozliwosc obrony przed groznym ulicznym bandyta. Niestety realia sa troszke inne.
Napisano Ponad rok temu
"... ja nie chcę, żebyście kopali kogoś w głowę ... jedyna sytuacja, kiedy można kopnąć w głowę, to wtedy, kiedy przeciwnik leży na ziemi ..."
bardzo mi to w pamięci zapadło
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zjazd Kraverow- LUBLIN weekend majowy
- Ponad rok temu
-
Krav Maga w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Jim Grover