Mleko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może jesteś Chińczykiem? Oni mają nietolerancję laktozy, toteż mleko krowie im nie służy.Ja osobiscie nie mam przekonania co do produktow mlecznych (chyba ze ser, albo cieple mleko z miodem ). Z tego co pamietam, to czlowiek nie trawi mleka, a u mnie 0,5l napoju mlecznego wywoluje przykra przypadlosc zwana z angielska "diarrhoea" Mleku stanowcze NIE!!!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mleko spożywcze - dietetyka
Wiele tysięcy lat przed naszą erą gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia mleko udomowionych przez niego zwierząt stało się dla niego ważnym pokarmem. Szczególnie w klimacie umiarkowanym gdzie zimą występowały braki świeżych pokarmów roślinnych, mleko i jego przetwory zezwalały na przetrwanie.
Mleko jest u ssaków pokarmem zapewniającym wszystkie składniki pokarmowe niezbędne w pierwszym okresie życia. Skład ilościowy i jakościowy mleka jest przystosowany do potrzeb rozwojowych danego gatunku. Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Najpowszechniej spożywane na świecie mleko krowie zawiera średnio; 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego (mleko kobiece ma 0,41%), 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych.
Mleko krowie nie powinno być podawane niemowlętom przed szóstym miesiącem życia, gdyż może wywoływać reakcje alergiczne, cukrzycę lub anemię. Przyczyną jest zawartość w mleku krowim innych białek serwatkowych i kazeinowych niż w mleku kobiecym. Powstałe w dzieciństwie reakcje alergiczne na te białka mogą się utrwalić na wiele lat lub przekształcić w alergie na inne czynniki. Dodatkowo, mleko krowie posiada zbyt dużo soli mineralnych, co obciąża układ wydalniczy dziecka.
Bardzo dużo osób dorosłych nie toleruje mleka nie przetworzonego, gdyż nie trawią one zawartego w nim cukru mlecznego-laktozy. Jest to spowodowane brakiem odpowiednich enzymów, które organizm wytwarza w okresie dzieciństwa a później zatraca tą zdolność. Nie strawiona laktoza ulega w przewodzie pokarmowym fermentacji co powoduje biegunki i inne zaburzenia trawienne (w Polsce około 30% osób dorosłych). Osoby te powinny spożywać produkty mleczne, w których podczas technologicznych procesów ich wytwarzania cukier został rozłożony (jogurt, kefir).
Pół litra mleka zawiera około 15 gramów lekkostrawnych i wysoce wartościowych białek (około 12% dziennego zapotrzebowania człowieka). Białka te mają wysoką wartość odżywczą dzięki zawartości wszystkich ważnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Są one dużo lepiej przyswajalne niż białka roślinne. Połączenie w pokarmach produktów mlecznych z roślinnymi poprawia przyswajalność białek roślinnych. Przykładem są potrawy; płatki zbożowe z mlekiem, makaron z serem, chleb z serem, potrawy z soi z mlekiem lub jogurtem itd. Zawarta w mleku kazeina posiada zdolność ścinania się (sery), występuje w postaci kazeinianu wapnia, zawiera siarkę, fosfor, lizynę i kwas glutaminowy. Kazeina zawiera fosfopeptydy usprawniające przyswajanie wapnia. Organizm człowieka wykorzystuje albuminy do budowy tkanek a globuliny (immunoglobuliny, laktoferyna, lizozym) wspomagają układ odpornościowy.
Nie przetworzone mleko zawiera od 3 do 4,5% tłuszczu. W handlu sprzedawane jest mleko o zawartości tłuszczu 0,5%, 2%, 2,5%, 3,5% i powyżej 3,5%. Tłuszcz mleczny posiada 60% tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy nienasycone, najwięcej bo 20% całego tłuszczu stanowi kwas oleinowy. Zawartość cholesterolu w 100 gramach mleka pełnego wynosi 10 do 15 miligramów ( w maśle 200 do 300 mg). Cholesterol jest substancją odżywczą niezwykle ważną dla rozwoju i funkcjonowania organizmu i jedynie jego nadmiar, zwłaszcza w starszym wieku jest szkodliwy. Zawartość cholesterolu w mleku i jego produktach nie jest wysoka w porównaniu z innymi pokarmami i jak wykazują badania specyficzny skład mleka i forma zawartych w nim tłuszczów nie podnoszą poziomu cholesterolu w krwi. Tłuszcz zawarty w mleku bardzo łatwo ulega trawieniu gdyż jest z emulgowany, czyli występuje w postaci kuleczek łatwo ulegających trawieniu. Zawiera rozpuszczone w nim witaminy, A, D, E i K a w połączeniu z białkami i lecytyną, jest tłuszczem bardzo wartościowym w dietetyce żywienia i spożywany w optymalnych ilościach nie podwyższa poziomu cholesterolu. W procesie homogenizacji mleka uzyskuje się tak duże rozdrobnienie kuleczek tłuszczu jak podczas trawienia w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu tłuszcz w homogenizowanych produktach jest bardzo łatwo przyswajalny. Dodatkową zaletą tego procesu jest nie osadzanie się tłuszczu (śmietany), na powierzchni opakowań produktów.
Mleko zawiera cukier, laktozę, składający się z cukrów prostych, glukozy i galaktozy. To właśnie laktoza nadaje słodki smak mleku i jest substancją ułatwiającą przyswajanie wapnia. Spożywanie lub nie spożywanie mleka przez naszych przodków wytworzyło przez tysiące lat przystosowanie układów pokarmowych do jego trawienia.
Wśród rasy białej około 30% ludzi wykazuje nietolerancję laktozy a w wypadku rasy żółtej nietolerancja dotyczy niemal całej populacji. Mleko zawiera ważne związki mineralne pierwiastków; wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, kobaltu itd. Jeden litr mleka zawiera 1,2 grama wapnia i to w formie bardzo dobrze przyswajalnej w powiązaniu z kazeiną, która znajduje się również w przetworzonych napojach mlecznych i serach. Jeden litr mleka zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie człowieka na wapń. Mleko zawiera rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, A, D, E, i K. Jeden litr mleka pełnotłustego pokrywa średnio zapotrzebowanie dzienne na witaminę A w 40%, D w 30%, E w 10%. Skład ilościowy witamin ulega dużym wahaniom w zależności od pory roku i czynników pokarmowych. Zimą i wiosną ilość witaminy A, w mniejszym stopniu D i innych witamin, zmniejsza się często trzykrotnie. Z witamin rozpuszczalnych w wodzie mleko zawiera najwięcej witamin B1 i B2 oraz mniej witamin B6, B12, kwasu foliowego i pantotenowego. Pasteryzacja mleka powoduje z niszczenie do 10% tych witamin, zaś proces sterylizacji UHT, do 20%.
Mleko surowe (prosto od krowy) ma wprawdzie wysoką wartość odżywczą lecz nie powinno być w tej postaci spożywane. Posiada ono przeważnie wysokie zakażenie mikrobiologiczne powstałe podczas udoju, transportu, z powodu chorób bydła oraz może zawierać skażenia chemiczne znajdujące się w paszy. Mleko jest odżywcze nie tylko dla człowieka lecz również dla szybko rozwijających się w nim bakterii.
Jednym z warunków przystąpienia przez Polskę do Unii Europejskiej jest spełnienie norm jakościowych mleka np. jedna z norm określa zawartość drobnoustrojów, poniżej 100 000 w jednym cm 3 mleka surowego. Pasteryzowanie, czyli ogrzanie do temperatury 75°C przez 15 sekund, pozostawia w mleku 0,01% bakterii. Mleko pasteryzowane może być przechowywane w temperaturze poniżej 10 stopni przez niezbyt długi okres. Mleko poddane sterylizacji UHT w temperaturze 1350 C przez 2 sekundy zostaje pozbawione bakterii i może być przechowywane w warunkach chłodni przez okres nawet sześciu miesięcy. Proces sterylizacji niszczy część witamin i składników odżywczych i pogarsza walory smakowe mleka.
Mleko spożywcze nie powinno zawierać skażeń chemicznych; metali ciężkich, antybiotyków, pestycydów, detergentów i pochodzących z pasz mykotoksyn. Ważnym czynnikiem decydującym o jakości mleka spożywczego są sposoby jego pakowania, transportu i przechowywania. Szczególne znaczenie odżywcze mają mleczne napoje fermentowane jak; jogurt, kefir, mleko kwaśne, maślanka i mleko ocidofilne. W wyniku fermentacji laktozy po wpływem różnych kultur bakterii powstają produkty o wysokich właściwościach dietetycznych. Otrzymywane w warunkach domowych mleko kwaśne zawiera więcej witaminy C niż słodkie a zawarte w nim mikroorganizmy, Bacterium acidophilum i Lactobacillus bifidus, niszczą bakterie chorobotwórcze i ograniczają procesy gnilne w jelitach. Bakterie fermentacji mlekowej wytwarzają enzymy rozkładające laktozę do cukrów prostych co umożliwia spożywanie ich przez osoby z nietolerancją laktozy. Szlachetne kultury bakterii mlecznych niszczą w jelicie grubym bakterie gnilne i w ten sposób ograniczają powstawanie toksycznych substancji rakotwórczych. Aby przedłużyć okres przechowywania fermentowanych produktów mlecznych poddaje się je procesowi termizacji czyli ogrzania do temperatury 60 stopni C, przez 15 sekund. Bakterie doznają szoku termicznego i zahamowują swoją aktywność. Ponieważ zabieg ten obniża wartość dietetyczną produktu, fakt termizacji winien być podany na etykiecie.
Napisano Ponad rok temu
Chinczykiem raczej nie jestem, na terenach Polski raczej o to trudno, ale kto wie, moze jakas odrobina krwii tatarskiej sie zdarzyla o co z kolei dosc latwo?Może jesteś Chińczykiem? Oni mają nietolerancję laktozy, toteż mleko krowie im nie służy.
Wlasnie, skoro ludzie rasy zoltej nie trawia mleka, to co z Mongolami, ktorzy tradycyjnie sporzywaja kobyle mleko w roznych postaciach? Czy kobyle mleko nie zawiera laktozy?
Pozdrawiam, zolty Polak Dagor
Piwo i tak jest najzdrowsze, wiec ide spelnic kilka toastow tym zlotym napojem
3mta sie ramy (rowerowej, slaszyszu)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo że są 2 "obozy". Ludzie którzy uwazają mleko za zdrowe i jak łatwo sie domyślec ludzie którzy uważają mleko za nie zdrowe. Oba "obozy" swoje racje opierają na badaniach naukowych lecz problem polega na tym ze i jednych i 2 przeprowadzane przez nich badania utwierdzają w przekonaniu o swojej racji ... Więc jeden pisze jak tto mleko jest wspaniałe a 2 jaka to jest trucizna ... Według mnie należy do tego podchodzić z dużym dystansem. Jeżeli lubisz mleko a rzeczywiście jest "szkodliwe" to od tego nie wykitujesz a jeżeli nie pijesz a jest zdrowe to też ci się nic nie stanie ... Jeżeli lubisz pić mleko to pij mleko przecież są produkty które jak wiadomo nie są najzdrowsze jak pizza vodka itd itp prawdopodobnie też jes sporzywasz lub w siebie wlewasz a jakoś żyjesz ... Pozdrawiam ...
Napisano Ponad rok temu
przecież są produkty które jak wiadomo nie są najzdrowsze jak pizza vodka itd itp prawdopodobnie też jes sporzywasz lub w siebie wlewasz a jakoś żyjesz
A wyobraź sobie, że staram się nie. Wprawdzie tylko staram, ale jednak... :wink: Dlatego martwi mnie sprawa tego mleka...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zwłaszka kobiece
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kirin nie grywałeś czasem tak z 2 lata temu w caffejce internetowej na kapelance? Coś mi się twoja xywa kojaży z nockami w tej caffe. Jeżeli sie mysle to sorki za zawracanie głowy ... POZDRAWIAM ...
SORRY za OFF TOPIC
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
chrupanie...
- Ponad rok temu
-
Biceps
- Ponad rok temu
-
Rower
- Ponad rok temu
-
Glukozamina
- Ponad rok temu
-
Worek po raz enty
- Ponad rok temu
-
uraz kręgosłupa
- Ponad rok temu
-
atlas człowieka
- Ponad rok temu
-
miód
- Ponad rok temu
-
Suplementy
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia a bolące kolana
- Ponad rok temu