Kimono do treningów - rozważania?
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowałem się na zakup kimona, jednak jak zacząłem poszukiwania to pojawiawiało sie coraz więcej pytań i wątpliwośći. Chciałbym skorzystać z doświaczenia forumowiczów.
Kimono będzie służyć do treningów jiu jitsu (Kempo Tai Jutsu), czyli wykorzystywane zarówno w dystansie jak i w parterze czy rzutach.
1. Wytrzymałość, grubośc a sztywność
Jaką preferujecie grubość? Sklepy oferują kimona od 8 do kilkunastu jednostek grubości tzw. oz. Nie chce się czuć na treningu jak w zbroi ;-) , ale również nie chcę żeby mi się podarło.
Z obserwacji wydaje smi się, że 12 powinno być optymalne, ale...
2. Wygoda
Obecnie posiadam kimono (Hunter), które mówiąc delikatnie zsuwa mi się z tylnej części ciała dupa co chyba nie muszę mówić - jest cholernie niewygodne . Dodatkowo podczas niektórych kopnięć obciera mi wewnętrzną część uda. Jak można się przed tym uchronić - można przymiezyć (jak nie jest kupione z sieci), ale czy krótka przymiarka może oddać takie detale?
3. Firmy
I tu kolejny dylemat - poniżej prezentuję przykłady firm no i oczywiście cen:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
115,50 zł (amator) 141,25 zł (profi)
212 zł (12 oz)
343 zł (12 oz)
Różnice sa znaczne - nawet bardzo i tu pojawia się pytanie, czy warto zapłacić "wiecej" za kimono czy może kupić tańsze, i wcześniej je wymienić na nowe??? Czy droższe zawsze znaczy lepsze?
Macie może doświadczenia z kimonami konkretnych firm? Czy jakieś kimona są wg Was super, albo do bani? Czym jescze kierować się przy zakupie?
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :agrue:
/ZET
Napisano Ponad rok temu
:nie_powiem:
:nie_powiem:
Czyżby temat był zbyt trudny
To chyba niemożliwe :wink:
Na pewno macie w tym temacie duże doświadczenie poklon
/ZET
Napisano Ponad rok temu
z tym, że spodnie są do dupa .
Ja osobiście nie lubie sztywnych plecionek, w KTJ gdzie jest dużo technik Atemi za sztywna plecionka jest jak wyzej czyli do d.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
W KTJ nie ma az tak duzo szarpaniny a na tyle ile jest mocne zwykle kimono wystarczy - chociaz teraz mojemu na zawodach zwykle kimono huntera grube po prostu rozlecialo sie nawet nie na szwach a wzdluz materialu
Polecam kimonka serwacha - no w koncu kadra judo w nich startowala a to cos znaczy.
Sa miekkie raczej i na poczatek tak nie stresuja
Niestety plecionek u nas raczej czarnych nie robia i trzeba je farbowac a to dodatkowe koszty.
Powiem tak wiekszosc tych zachodnich kimon wcale nie jest taka dobra ja polecam produkty polskie zawsze cos mozna wybrac.
Napisano Ponad rok temu
Moi koledzy uzywaja serwacha (na metce jest napsiane, ile bedzie mialo jak sie skurczy) i bardzo sobie chwala. Nie jest zbyt drogie. Chwala sobie takze ci, ktorzy uzywaja "adidasa".
K_P
PS. Musze sobie jednak kupic drugie kimono (nie nadarzam z praniem starego). Wybiore serwacha (do judo). Chyba Ci nie pomoglem...
Napisano Ponad rok temu
Już wiem czego szukam
- nie za grube
- miękkie
To podstawa
Już wysłałem kilka pytań do Serwacha - zobaczę co odpowiedzą :roll:
Jeszcze tylko dowiem się czegoś więcej o Sfam Noris o której słyszałem wiele pochlebnych opinii.
Jak już dokonam zakupu to się pochwalę i napiszę spostrzeżenia :peace:
/Zet
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Le Sport. Producent Kimon. Sprzedaż akcesoriów do walk wschodu.
Nawrot 92 tel (kierunkowy 42) 674 95 17
Uwaga - nowe oczywiście się zbiega trochę.
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję za pomoc :-)
Już wiem czego szukam
- nie za grube
- miękkie
To podstawa
Już wysłałem kilka pytań do Serwacha - zobaczę co odpowiedzą :roll:
Jeszcze tylko dowiem się czegoś więcej o Sfam Noris o której słyszałem wiele pochlebnych opinii.
Jak już dokonam zakupu to się pochwalę i napiszę spostrzeżenia :peace:
/Zet
Serwach standart jest miekki i jest OK.
Noris to jedne z najlepszych gi trenigowo / turniejowych. Bardzo dobre acz cena odpowiednia.
pz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KALENDARZ IMPREZ POJ
- Ponad rok temu
-
JIU JITSU w Łodzi???
- Ponad rok temu
-
Kempo Tai Jutsu w Poznaniu?