Nauka walki Włócznią
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem bardzo gdzie w Polsce (najlepiej blisko Gliwic) można nauczyć się tej sztuki. Poza tym byłbym wdzięczny za wszelkie informacje, np. jakie są typy włóczni, gdzie je można kupić, czy są jakieś style walki (jeśli tak to jakie) ? Piszcie wszystko co wiecie na ten temat.
Z góry dzięki. poklon
see ya
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MrNikt i wlasnie wedlug autorow calkiem rzeczowej ksiazki "Sekrety samurajow" bledem jest porownywanie naginaty do halabardy. Pozwole sobie zacytowac fragment z tej pozycji, ktory wyjasni o co mi chodzilo szerzej :Sorry ale miedzy Yari a naginata jest duuza roznica. Yari to wlocznia a naginata raczej rodzaj halabardy
"Dwa podstawowe typy wloczni spowodowaly powstanie dwoch roznych typow metod poslugiwania sie nimi : yarijutsu bylo sztuka wladania prosta yar, podczas gdy naginatajutsu - sztuka walki przy uzyciu zakrzywionej naginaty. Kazda z tych sztuk rozwinela sie w niezliczona ilosc stylow, w kotrych ciezar nauczania kladziono zwykle na okreslony typ wloczni lub oszczepu. Wszystkie jednak oparte byly na tym samym, wlasciwym szermierce, zestawie podstawowych ruchow : pchnieciach (tsuki), cieciach (kiri) i zaslonach. Natomiast znaczne roznice wystepowaly w postawach, jakie przyjmowano w danej szkole, ruchach wstepny i sposobach poruszania sie."
Oraz ten cytat odnosnie naginaty :
"Forma przejsciowa pomiedzy ostrzem prostym i zakrzywionym jest nkamaki, przypominajaca ksztaltem slynna wlocznie naginata, czesto mylnie okreslana jako halabarda.
Jest to bledne okreslenie, gdyz naginata (doslownie "dlugi miecz") nie byla zlozeniem wojennego topora z grotem sluzacym do klocia, jak to bylo w Europie. Stanowila ona rodzaj zakrzywionego ostrza dlugosci okolo metra, osadzonego na niewiele dluzszym drzewcu. Ten typ wloczni stosowali poczatkowo wylacznie mnisi (...ciach...) ... ktorzy bardzo predko docenili mozliwosci, jakie dawala bron umozliwiajaca jednoczesnie klucie i sieczenie."
Wedlug ilustracji i opisow w ksiazce a takze w innych latwo mozna zauwazyc, ze yari podobnie jak naginata mogla rowniez sluzyc do ciecia. Stosowano podobne linie ciecia do obydwu typow - rozniec polegaja na tym co bylo wrzycone w cytat. Oczywiscie, ze naginata bardziej nadawala sie do ciec.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do pytania jednak wracajac: Jezeli chodzi ci o walke bronia sredniowieczna to moglbys popytac w gliwickim Bractwie. Nie mam niestety obecnie namiarow i poki noga w gipsie to nie podam. Wiem jedynie, ze latem cwiczyli na terenie stadionu za bylym OSiR-em w soboty z rana, ale nie wiem czy zajmowali sie walka wlocznia.
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
Przykladowo wlocznie japonskie mialy swoj poczatek w halabardzie hoko.Naginacie, jeśli szukać odpowiedników w średniowiecznych broniach europejskich, bliżej jest do tzw. glewii niż póżniejszej i inaczej działającej halabardy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
slyszalem ostatnio , ze najlepsze wlocznie mozna zdobyc w Paryzu , miejsce znaja nie liczni.
sa podobno niezniszczalne , spowodowane jest to ich tradycyjnym sposobem produkcji wloczni , mozna znalesc na necie , naprawde ciekawe , polecam.
aaaa , w poznaniu podobno ktos uczy sztuki walki wlocznia , proponuje sprawdzic
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wiatrowka gladkolufowa
- Ponad rok temu
-
Wstyd ale nawet nie wiem o co pytac...
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Kartoffelkanone
- Ponad rok temu
-
Sai ...
- Ponad rok temu
-
Szukam..........
- Ponad rok temu
-
Filipińskie MA w Wa-wie.....??
- Ponad rok temu
-
Pytanie :>
- Ponad rok temu
-
Poszerzam asortyment...
- Ponad rok temu
-
Broń w różnych systemach (Krav Maga, Viet Vo Dao)
- Ponad rok temu