Skocz do zawartości

Zdjęcie

ustawa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ustawa?
Witam,

jestem ciekawy Waszych opinii dotyczących nowej ustawy o sztukach i sportach walki (pod kątem gong fu). Pytanie kieruję przede wszystkim do instruktorów, ale nie tylko.
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: ustawa?
Witamy Piotrze, ciesze sie, ze wrociles.

Instruktorem nie jestem i pewnie dlugo nie bede, ale sie wypowiem, bo rzecz dotyczy nas wszystkich jakby na to nie patrzec.
W zasadzie mozna znalezc w niej dwa wazne dla nas aspekty: taki powiedzmy bardziej organizacyjny i bardziej "merytoryczny" dotyczacy samych treningow.
Co do spraw organizacyjnych, to jednoznacznie wynika z niej, ze po pierwsze wszystkie szkoly, ktore beda chcialy rozwijac kadre instruktorska i dzialac legalnie MUSZA nalezec do organizacji, ktora bedzie nadawala stopnie. I ze te stopnie beda musialy byc niejako nadawane. A organizacja w danej dyscyplinie sportowej jak wiadomo moze byc jedna - w tym przypadku oznacza to, ze bedziemy sie musieli - jak jeden maz - zapisac do Polskiego Zwiazku Wushu. Mam nadzieje, ze przynajmniej powolaja w nim na wzor chinski jakas podkomisje do stylow tradycyjnych. Niestety zupelnie sobie nie wyobrazam, jak mialby by byc wprowadzony system stopniowania. Jak dla mnie odnosnie gong fu przy jego roznorodnosci stylow i metod treningowych - nierealne (pomijam oczywiscie fakt, ze dla mnie te stopnie sa generalnie bez sensu). No, chyba, ze milosciwie nam panujacy Zwiazek zarzadzi obligatoryjnie wlasny program treningowy obowiazujacy na stopnie i bedziemy sie wszyscy obligatoryjnie uczyli sportowego changquana :)
Dodatkowy zamet wprowadza niejasne sformulowanie (a w zasadzie jego brak) odnosnie tego jak sie ma stopien do mozliwosci robienia kursu instruktorskiego, ktory - jak wynika z paragrafu 13.1 jest niezbedny do prowadzenia zajec. Jezeli tak czy inaczej wymaga sie uprawnine instruktorskich do prowadzenia zajec - a za kursy w danej dyscyplinie odpowiedzialny jest zwiazek - to po jaka cholere wprowadzac stopnie? Chyba po to, zeby mozna bylo kase za egzaminy zdzierac...
Teraz odnosnie samych treningow. Ja oczywiscie doskonale rozumiem, ze zapisy o sprzecie ochronnym, ubezpieczeniach, malych grupach i bezkontaktowym nieomal cwiczeniu maja sluzyc bezpieczenstwu cwiczacych. Ale jak znam chora urzednicza wyobraznie, to... coz: treningi w parku sa momentalnie illegal - sprzeczne z paragrafem 12. Sanda modliszkowa - zapomnijcie, sprzeczne z paragrafem 9.1 :)
I tak dalej i tak dalej...
Ale nie przejmujmy sie. Abysmy zdrowi byli. Przetrwamy i te ustawe.
Optymistyczny

K.
  • 0

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Witamy Piotrze, ciesze sie, ze wrociles. "

witam, w miarę możliwości zaglądam, zawsze chętnie pogadam - ale nie chcę się wdawać w bezsensowne dyskusje. Mam nadzieję, że to co piszę ma sens ... :lol:

"Niestety zupelnie sobie nie wyobrazam, jak mialby by byc wprowadzony system stopniowania. Jak dla mnie odnosnie gong fu przy jego roznorodnosci stylow i metod treningowych - nierealne (...) Chyba po to, zeby mozna bylo kase za egzaminy zdzierac"
:cry: :evil:

"Sanda modliszkowa - zapomnijcie, sprzeczne z paragrafem 9.1
I tak dalej i tak dalej..."

:) :) :)

dzięki za odpowiedź
  • 0

budo_haqqax
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 854 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

<<"Sanda modliszkowa - zapomnijcie, sprzeczne z paragrafem 9.1
I tak dalej i tak dalej...">>

Rozumiem, ze powstana jakiec sekcje "nielegalne"...
  • 0

budo_mk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

<<"Sanda modliszkowa - zapomnijcie, sprzeczne z paragrafem 9.1
I tak dalej i tak dalej...">>

Rozumiem, ze powstana jakiec sekcje "nielegalne"...

Chyba nic nie powstanie tylko poprostu zejdzie do podziemia. Teraz kazdy instruktor bedzie posiadal staz, ewentualnie stopien techniczny i stopien "recydywistyczny" tzn. ile razy siedzial za to ze uczy sztuki walki ktory nie pasuje do jakiego paragrafu. Kazdy system bedzie mial ponadto paragrafy, ktore z gory lamie. Mysle ze za jais czas beda one swoistym kodem opisujacym co ciekawego jest w systemie. Juz nie bedzie drogich reklam - wystarczy podac system "blablabla kung fu" par. 9 i 12 i kazdy wie jest np. jest fajny ale spelnia np. par. 8
Pomysl z tymi przepisami jest tak kretynski (mam nadzieje ze jest to slowo powszechnie uwazane za obrazliwe) co nie realny do wprowadzenia.
Ludzie wiezienia sa przepelnione, a poza tym wszystkich nas nie wylapia :!:
Pozdrawiam wszystkich przyszlych represjonowanych.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiecie jak znam (i to nawet wielu osobiscie) czlonkow tego zweiazku wushu to wykorzytsaja oni to ustawe na mur beton do zwalczania konkurencji...

wiec przygotujcie sie psychicznie na naloty i lapanki w czasie treningow... :twisted:
  • 0

budo_john doe
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

heheh zywcem nas nie wezma a i tak kilku wezniemy ze soba :) - trza robic swoje a nie wpychac losiam kase za kolejne licencje i pozwolenia.
Heh do naszej sekcji i tak przychodza ludzie raczej dzieki temu ze znajaj kogos juz kto cwiczy/czwiczyl wiec jakby co to oficjalnie jakby nas nie bylo choc z tego co wiem to nasz chief placi podatki itp
  • 0

budo_jarozwierz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 341 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A więc ja w myśl ustępów o nadawaniu stopni ogłaszam ,że nadałem sobie łańcuchowy złoty pas kung fu :) i jestem mistrzem 10 stopnia, wymyślam własne style i walczę mentalnie przez internet :)
Poważnie , pomimo że mnie problem nie dotyczy to myślę,żę paru prawdziwym osobom ta beznadziejna ustawa utrudni życie.
Pozdrawiam
  • 0

budo_misiek.green
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 128 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z jednej stony kolejny martwy przepis...
a z drugiej ciekawym wydaje się pomysł nachodzenia innych, nielegalnych, sekcji przez przedstawicieli "związku"...
Może będzie możliwość "przetestowania" tych "prawdziwych" miszczów
hihihi
I tak rzeczywistość wcześniej czy później zrewiduje ten urzędniczy gniotek.

Miło Cie znowu widzieć na forum Jarozwierzu :)
  • 0

budo_misiek.green
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 128 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

--- :lol: a tak niepoważnie to może Jarozwierz nada i mi jakiś ładny pas, w końcu nie raz razem piliśmy... :wink: ehmmm chciałem powiedzieć ćwiczyliśmy...
:wink: parę danów też by się przydało :drinking:
  • 0

budo_mk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z jednej stony kolejny martwy przepis...
a z drugiej ciekawym wydaje się pomysł nachodzenia innych, nielegalnych, sekcji przez przedstawicieli "związku"...
Może będzie możliwość "przetestowania" tych "prawdziwych" miszczów
hihihi
I tak rzeczywistość wcześniej czy później zrewiduje ten urzędniczy gniotek.

Miło Cie znowu widzieć na forum Jarozwierzu :)

Mysle, ze nikt do nas nie bedzie przychodzil. Wiekszosc z nasz cwiczy bojowe kung-fu, a nie sportowe, wiec jak przyjdzie co do czego to nie bedziemy wyciagac z szafy medali, najwyzej miecze :!: .

Proponuje zrobic kolo tych propozycji przesow troche szumu, bo jak widze urzednicy sa ignorantami i nie beda sie przejmowac naszymi problemami.
Kiedys wszyscy musieli nalezec do jakiegos zwiazku Judo. Karate sie bulwersowalo ze urzednicy nie wiedza ze Judo i Karate to nie to samo. No to powstal Polski Zwiazek Karate. Kung-fu walczylo dlugo o to ze Karate to jest czyms innym. Teraz okazuje sie ze Wu Shu nie pamieta jakie byly poczatki i sami robia to co kiedys nam wszystkim robiono.

Pozdrawiam cale przyszle podziemie Kung-fu.
  • 0

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"przygotujcie sie psychicznie na naloty i lapanki w czasie treningow..."

W Chinach, w trakcie szaleju komunistycznego wielu mistrzów było prześladowanych - zsyłanych na "wieś", siedziało w więzieniach za tradycyjne gong fu. Czyżby i u nas :shocked!: :D :-) :( ?...

... mam nadzieję, że to będzie martwy przepis, jak nie to sie trza bedzie do partii zapisywać towarzysze i sportowe wyskoki opanowywać :) :) bo jak nie to na wieś :wink:
  • 0

budo_mk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"przygotujcie sie psychicznie na naloty i lapanki w czasie treningow..."

W Chinach, w trakcie szaleju komunistycznego wielu mistrzów było prześladowanych - zsyłanych na "wieś", siedziało w więzieniach za tradycyjne gong fu. Czyżby i u nas :shocked!: :D :-) :( ?...

... mam nadzieję, że to będzie martwy przepis, jak nie to sie trza bedzie do partii zapisywać towarzysze i sportowe wyskoki opanowywać :) :) bo jak nie to na wieś :wink:

W Chinach to jeszcze mozna sie ukryc na wsi, a u nas...?
Znam tylko urywki tego projektu i juz sie boje, gdzie mozna znalezc calosc?
Dzieki.
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli jeszcze nie znalazles, to ustawa znajduje sie tutaj:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

A dyskusja na jej temat toczy sie takze na forum Cross Budo:

K.
  • 0

budo_mk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli jeszcze nie znalazles, to ustawa znajduje sie tutaj:

A dyskusja na jej temat toczy sie takze na forum Cross Budo:

K.

Wielkie dzieki. Juz dotarlem. Jakos umnął mi link na początku forum.
Dzieki. :D
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam,
mysle że ta cała ustawa nas tradycjonalistów niedotyczy, chyba że ktoś chce sportowego wushu uczyć. Ja mam zamiar robić swoje i gwarantuje wam że żaden związek mi w tym nie przeszkodzi ani nie pomoże...
  • 0

budo_mk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo pocieszająca konkluzja, ale z czego wnosisz, że sztuk walki to nie dotyczy?
Oby do takiego wniosku doszli urzędnicy, no i co zrobić z tymi którzy za pomocą tego rozporządzenia chcą się w łatwy sposób pozbyć konkurencji?

Pozdrawiam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024