Skocz do zawartości

Zdjęcie

kombinacje reczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: kombinacje reczne

Znacie jakies cwiczenia na poprawe dynamiki i sily przedniej reki ?
Lewa (przednia) mam wolna jak zolw.

widze ze mamy podobne zainteresowania :) wnioskujac na podstawie moich codziennych eksperymentow :wink: dobre efekty daje podciaganie (nachwytem), a przy wykonywaniu techniki luz i odpowiednie wykorzystanie barku i tulowia. nawet nie wiem jak to dobrez opisac... trzeba probowac i probowac i probowac....
  • 0

budo_choong
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 741 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja CZASAMI tak robie, mam nawet nagrana walke gdzie odbywam 'spacer' z prezciwnikiem po calej prezkatnej maty :) chyba glowna zaleta takiego ataku to
a) przeciwnik sei odwruci i dostanie chui'a
B) prezciwnik wyjdzie za mate i dostanie chui'a

Zgadza sie. Podczas swojej pierwszej walki po otrzymaniu pierwszego uderzenia (ap chagi na twarz) wpadlem w furie i chcialem zabic przeciwnika..... za poleceniem mojego sekundanta Tomka Pilarza , stosowalem te wlasnie "taktyke" . Moze nawet troche przesadzilem... . Po rozpoczeciu 2 rundy od razu po sygnale wystarowalem z lapkami.
Spacerowalem non stop z przeciwnikiem na macie...powodujac kilka razy u niego upadek. Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to, ze walczylem w plusie , przeciwnik byl o 1,5 glowy odemnie wyzszy i jakies 10kg ciezszy :) . Walke przegralem za sprwa 2 gan junow i 2 chui. Mimo to wielu zawodnikow gratulowalo mi walki .... nawet zawodnicy mi nieznani :)
Po zadnej walce wygranej/przegranej sie tak "dobrze" nie czulem jak po tej pierwszej....bylem z siebie dumny :wink:
W tym sezonie , poloze wiekszy nacisk , na wlasnie taka taktyke. Nie bede walczyl po to by wygrac.......tylko po to by........... :wink:
Zreszta ten sezon jest moim ostanim w zyciu... wiec co mi zalezy ;)
pozdrawiam
  • 0

budo_m@ciek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 256 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do poprawienia tej pzredniej słabszej ręki to ja ćwicze tylko lewy prosty na gruszce i daje to efekty ,nonstop lewy lewy.
A co do kombinacji zejście pod prostym przeciwnika (balans w lewo) prawy po łuku na korpus i lewy po łuku na głowe.
  • 0

budo_freestyler
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 378 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gyaku uraken - tylne uderzenie grzbietem piesci
kizami tsuki - lewy prosty
kombinacja zupelnie nierealna, pelna sygnalizacja techniki uraken(taka jej specyfika),
przejdzie tylko w semi kontakcie...
  • 0

budo_lbartekl
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 637 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gyaku uraken - tylne uderzenie grzbietem piesci
kizami tsuki - lewy prosty
kombinacja zupelnie nierealna, pelna sygnalizacja techniki uraken(taka jej specyfika),
przejdzie tylko w semi kontakcie...

Freestyler... ja na serio nie pisałem tego, bo tak mi się zachciało. To działa... Uraken ma być ściemą a gyaku uderzeniem właściwym. Poza tym uraken z gardy, ni taki pełny i poprawny technicznie wcale nie sygnalizuje więcej niż inne techniki.
  • 0

budo_freestyler
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 378 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dobrze wiesz jak idzie lokiec przy technice uraken :) ja dokladnie tak myslalem ze to mialbyc zwod a pozniej lewy prosty, tylko ze to jest pod semi...w full sorry ale mialbys pozamiatane...
  • 0

budo_lbartekl
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 637 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Poza tym uraken z gardy, ni taki pełny i poprawny technicznie wcale nie sygnalizuje więcej niż inne techniki.

I wtedy łokieć tak nie idzie :)
  • 0

budo_freestyler
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 378 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wtedy zostaje pytanie dlaczego uraken a nie zwod ciosem prostym?
  • 0

budo_lbartekl
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 637 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Codzi o to, że ten cios nie jest tak popularny :-) i "oklepany"- nawet uproszczona wersja ma inny tor niż prosty, udeżenie na prawdę nie jest łatwe do zablokownia, co daje spore szanse, że drugi cios po 1 lekkim strzale (który mimo, iż niezbyt silny oszołamia nieco) wejdzie czyściuteńko :D
Jak ktoś woli to prosty też może być, ale to już nie to samo :wink:

Posdrofienia
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie bronie tej kombinacji ale czesto w boksie zawodnicy stosuja takie uderzenie ala backfist... bardzo szybkie i niespecjalnie mocne, tak zeby troche punktow ponabijac.
szczerze mowiac jak kiedys troszke chodzilem na boks to na treningu sie nie spotkalem z czyms takim, ale ogladajac walki w telewizorni :wink: czesto takie akcje widze.
  • 0

budo_freestyler
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 378 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sam kiedys trenowalem shotokan wiec potrafie pojac twoje rozumowanie ale techniki konczace to nie te z przedniej reki, wiec zwody wykonuje sie generalnie przednia a akcje konczy tylna reka, w walce nie ma czasu na zabawe jest tylko szybka eliminacja przeciwnika, w shotokanie za czysty uraken mozesz dostac ippon a na ulicy mozesz tylko mocniej wkurzyc delikwenta :) jest to uderzenie powodukjace powstanie ladnego lima pod okiem ale nie k.o....
co i nnego w formie silowej czyli back fist-to uderzenie potrafi znokautowac...
  • 0

budo_choong
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 741 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To w boxie sa backfisty ??? 8O Myslalem ze na zawodach sa niedozwolone 8O
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no qrde... taki jakby dung joomok :) nie chodzi o takie reczne 'bandae dollyo' :wink:
  • 0

budo_havok
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jedna kombinacja, ale do rozwijania:
W lewej pozycji (ja też byłem uczony, że która noga, ta pozycja) lewy prosty-> prawy prosty-> lewy sierp-> lewy dung joomok + prawy sierp
Uwaga: takie coś obraca do prawej pozycji, więc można coś dokładać po obrocie (u mnie z reguły idzie tora-yop, ale może być też dung joomok czy pare innych obrotówek)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024