Pankration - lista obecnosci
Napisano Ponad rok temu
no i stalo sie , pamietam ze pisalismy o tym jeszcze zanim pojawiles sie na Vortalu , gratuluje wytrwalosci.
Teraz troche sie poczepiam .Historia , po pierwsze Pankration , to "sportowa" forma Panmahia , formy wojskowej duzo brutalniejszej.
Pankration nie zawieral roniez walki bronia , sztuka ta byla zwana jako Oplomahia.
Przyjmujacie nazwe Pankration , dlatego ze to ladnie brzmi , czy tez macie zamiar uczys sie autentycznych technik ( jak tak to skad ?)
Widzialem kilka szkol Pankrationu , ale 80 % nauczanych tam rzeczy to to co mozna zobaczyc w kazej szkole MMA , te 20 % techniki ktore trudno zweryfikowac , na pierwszy rzut oka przypominaj Silat , ale trudno mi powiedziec.
Moze jednak ( i taka mam nadzieje ) Pankration to symbol "anything goes" , czyli to co np. ja robie uczac sie wszystkiego co uznaje za skuteczne , a nie tego co inni uznaja.
Napisano Ponad rok temu
Moze jednak ( i taka mam nadzieje ) Pankration to symbol "anything goes" , czyli to co np. ja robie uczac sie wszystkiego co uznaje za skuteczne , a nie tego co inni uznaja.
Seiken trafiles dokłanie w 10.
Napisano Ponad rok temu
Ja wiem jaki był podział starożytnych MA, rzecz jasna jest to teraz ciężkie do identyfikacji, ale fakty są mniej więcej takie, że nie jesteśmy w stanie docierać do oryginalnych technik, a nawet jeśli do sporoa część z nich byłaby trudna do zaakceptowania z punktu widzenia walki dajmy na to sportowej.
Faktycznie skupiliśmy się na doborze technik o wyskoim poziomie skuteczności i w zasadzie nie stronimy od czegokolwiek co wydaje sie być skuteczne a jednocześnie akceptowalne ze sparringowego punktu widzenia. So, actually anything goes indeed
Co do broni to doszedłem do wniosku, że elementarne podstawy podstawowych broni powinny być znane osobom mającym poważne podstawy w wolnej walce. Moim zdaniem zaszkodzić to nie musi, chociaż swoją drogą wiem, że jak sie pałce i nożowi nie poświęcisz bardziej niż poważnie nie możesz oczekiwać wysokiego poziomu. No cóż, takie czasy zawsze z czego trzeba rezygnować.
Jeszcze ostatnia rzecz, wiesz dlaczego ja, moi przyjaciele i Pankration, bo wszyscy mieliśmy dosyć sztywnych ram, śmiesznych i irracjonalnych zasad i ustaleń. Dlatego nasz Pankration MMA dopasowany do każdego w zależności od szczególnych umiejętności i predyspozycji.
Nie wiem czy to wyjaśniłem tak jak chciałem, jak nie to zapraszam do mnie , żonę wyślę w podróż.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Treningi sa w poniedzialki i piatki o godznie 18 na nowym dworze w domu klultry na zemskiej ( sala zapasnicza nr 28 ) Najlepiej pytaj o szkole z basenem.
Piotrek
PS. Qrwa mam pekniete zebro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze kiedys Piotrek podeśle mi emblemat ;P ...teraz jest jednak na to zdecydowanie za wczesnie ... mam nadzieje ze wam to nie przeszkadza ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
akurat ludzie ktorzy sie tym zajmuja maja z czego zyc... nie musza naciagac innych na kase, podaj mi drugi klub gdzie ktos placi miesiecznie np. 32zl?sa osoby ktore nie maja kasy i wiem o tym wiec cwicza za darmo...jezeli sala bedzie drozsza to bedzie wiecej, tyle sie placi za zajecia na mojej sali z mata...wiec posadzanie o cele zarobkowe jest tu nie na miejscu...
Ja "płace" 30zl miesiecznie. Płące dałem specjalnie poniewarz zwylke płace kilka razy do roku za kilka miesiecy (płace jak mam) i czasami zdarza sie ze niepłace składki przez pół roku, a jak przychodze w danym miesiacu rzadziej na treningi to płace połowe tej sumy.
U nas wysokośc składki jest w duzym stopniu zalezna od czasu treningu (pocz. "z ulicy" płaci 40 zl miesiecznie + 20 zł na klub tylko 1 w zyciu, a wiem ze osoby znacznie dłuzej cwiczace maja taniej. Dodatkowo sensej udziela nieoprocentowanych porzyczek gdy brakuje komus pieniedzy na egzaminy lub obozy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jezeli chodzi o sprzet to mamy:
w szkole podst. - tarcze
w prywatnej siłce - sprzet jak na siłowni (moze wyk. prawie wszystkie cwiczenia na wszystkie partie, worek, materace i duzo wolnej przestrzeni) , oraz 2 drewniane miecze (ostatnio ktos je sobie "porzyczył")
To wszystko jest w ramach tych 30 (a sa osoby które jusz niepłaca)
W okolicach wakacji sensej planuje zmienic tryb płacenia skladki na zalezny od paska zeby było klarownie i po czesci wyruwnac niektórym własny wkład pieniezny włozony w egzaminy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przeniesiony temat
- Ponad rok temu
-
Historia
- Ponad rok temu
-
Dużo filmików
- Ponad rok temu
-
Jajcarz Bas
- Ponad rok temu
-
Inoki's BOM BAYE
- Ponad rok temu
-
Pride 24
- Ponad rok temu
-
Jak wyglada twoj trening przekrojowy ???
- Ponad rok temu
-
Shidokan - czy to naprwde trening przekrojowy???
- Ponad rok temu
-
Trening sportowy a trening "uliczny"
- Ponad rok temu
-
Barnett vs Minotauro ?
- Ponad rok temu