budo_paskuda napisał
To Szczepan: zauwazylam,ze nasze polskie czarne pasy wystepujace tu na forum uwazaja,ze nie ma kobitek w aikido The best.Moglbys sie wypowiedziec jak to wyglada za oceanem.Sa tam kobiety liczace sie w takich rankingach,moze sa jakies osobne listy? :twisted:
Jakie rankingi? przyznaj sie, nawalilas sie paskudnie, PAskuda, ta opolska podrobka piwa, co? rotfl
Ogolnie to niezwykle zadko spotyka sie kobiety dobrze wycwiczone. Jest jedna w Barcelonie, ona prowadzi tam dojo z mezem(a nie odwrotnie!). Cwiczylem z nia kiedys na stazu Colle sur Loup(pd Francji) , jest naprawde dobra, kiedys cwiczyla jj. Moze nawet troche lepsza niz Majka. Ma doskonalego ducha, jest niezla technicznie, nie boi sie mocnego cwiczenia i ma dobrze poukladane w glowie. To naprawde duza zadkosc.
Jedna kobieta, czarna, Larainne di Ann ma 6 dan u Chiby sensei, tez jest dobra, ale teraz bardzo chora na serce. Ta to byla jak maszyna w swoim czasie - nie do zatluczenia. Ona ma dojo na wschodnim wybrzerzu. Nie znam wszystkich uczniow Chiby i Shibaty sensei z zachodniego wybrzeza, moze jak
pmasz wroci od niego z dojo to cos opowie.
U Yamady sensei w NY Aikikai jest pare kobiet co niezle cwicza, ale maja o sobie wieksze mniemanie niz rzeczywistych umiejetnosci. Pare nawet probowalo mnie blokowac na stazach u nich, bo uznaly ze za delikatnie z nimi cwicze. Taki duch mi sie spodobal, ale troche brakuje im techniki w stosunku do stopni jakie maja.
Jak przyjechalismy tutaj, to przez pierwsze pare stazy Majka musiala sobie troche wyrobic autorytet, bo ci z wysokimi stopniami nie za bardzo chcieli z nia cwiczyc. Ale poniewaz juz w Europie musiala sobie radzic z meskimi szowinistami katujac ich bezlitosci, to nie zabralo jej tu duzo czasu zanim sami zaczeli przychodzic do niej zeby chetnie z nia cwiczyc. Taki los kobiet, ale tez potem smiesznie jest jak facet dwie glowy wyzszy i 2 razy silniejszy od niej nie jest w stanie nawet drgnac w kokyu ho :wink: Potem po stazu bardzo nisko sie jej klaniaja. poklon
Czasem nawet u nas w dojo, jakis czarny pas zapomni jak ma cwiczyc z Majka, to po blyskawicznym twardym ladowaniu pyta:
A co to bylo??? 8O 8O
Ostatnio taki jeden cwaniaczek z 4 danem probowal ja blokowac na tenchi nage hehehe, niestety potem jeszcze 10 minut musial smigac, bo Claude chytrze nie kazal zmieniac uke :wink: