Aikido trudniej przyswajalne?
Napisano Ponad rok temu
Mam spory dylemat......Zastanawiam sie nad rozpoczeciem treningow Aikido, ktore znajduja sie w pobliskiej szkole niedaleko miejsca mojego zamieszkania. Sporo ludzi uwaza, ze aby dobrze poznac Aikido nalezy mu poswiecic wiecej czasu, niz np. Karate, Taekwondo.
U mnie w miescie oprocz wyzej wymienionych styli, odbywaja sie takze treningi Caporeira, Kalaki i chyba Boksu....
Czy waszym zdanie ten styl wymaga wiekszego poswiecenia i wiekszej ilosci czasu spedzonych na treningach w porownaniu z pozostalymi stylami? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
stopień skomplikowania technik w akd jest duuuuuużo większy niż we wskazanych wyżej uderzeniówkach co powoduje, że czas ich przyswajania jest duuuuużo dłuższy. :-)
nie mówiąc już o zgraniu technik ze sobą, wyćwiczeniu nawyków danego stylu czy też wreszcie zastosowania w sytuacji realnego zagrożenia.
jeśli Ci się spieszy to nie polecam akd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdzies slyszalem taka opinie " Jezeli chcesz poswiecic sportowym walce - mwybierz judo, box, karate, jeżeli oczekujesz czego wiecej - wybierz kung-fu, jeżeli planujesz poswięcic temu zycie - wybierz aikido."
Aiki
Napisano Ponad rok temu
" Jezeli chcesz poswiecic sportowym walce - mwybierz judo, box, karate, jeżeli oczekujesz czego wiecej - wybierz kung-fu, jeżeli planujesz poswięcic temu zycie - wybierz aikido."
To jest właśnie istota Aikido poklon
Jak ja to lubię.
Teraz oddam sie medytacji. papieros
Napisano Ponad rok temu
Czy jest jakas roznica w tym, kiedy np. jest sie wysokim czy niskim i trenuje ten styl?
Mam 196 cm wzrostu i 105 kg zywej wagi
Napisano Ponad rok temu
Przy Twoich parametrach poszedlbym na piwo i panienki...
tak powaznie wielki i silny chlop bedzie mial z aikido pewne trudnosci.
Beda mu tam kazali robic cos wbrw jego fizjologi...
Cwicz miekko, luzno i nie uzywaj sily...
To tak jakby kazac pilotowi latac wolno, nisko i powoli...w Twoim przypadku oczywiscie
idz na boks albo bjj i dodaj silownie.
Chyba ze faktycznie chcesz zycie poswiecic nas aikido...
Napisano Ponad rok temu
Czy jest jakas roznica w tym, kiedy np. jest sie wysokim czy niskim i trenuje ten styl?
Toś Ty kawał chłopa!!!
Ale znam więkrzych... Mariusz Siejek 2dan TCAA ze 2 metry i troszeczkę przeszło 100.
Cisnął mną ,a ja lecę i lecę
A tu koniec dojo?! :shocked!: o kur....
Taki to ma parę w łapie i łatwiej niektóre zeczy mu przychodzą......
No ale są i takie które gożej....
Są zalety to i są wady. Tak to jest juz wszystko poukładane.
jak Jing i Jang :lying: czy jakoś tak...
Napisano Ponad rok temu
Aiki
PS.
waze wiecej
Napisano Ponad rok temu
Narazie planuje 3 razy w tygodniu treningi Aikido.
Moim skromnym zdaniem aikido przy takich wspanialych "gabarytach" :roll: jest nawet wskazane, wlasnie dla rownowagi ( w pojeciu yin i yang) 8)
Napisano Ponad rok temu
no to jak trafisz na kogos kto dobrze robi dzwignie, to dosc uwazaj. istnieje niebezpieczenstwo, ze bedziesz chcial sprawdzac skutecznosc technik(co jest samo w sobie pozytywne) ale jak trafisz na goscia co nie umie sie kontrolowac to ci nadwyrezy stawy. A jak trafisz na marnego technika to nie bedzie w stanie nic zrobic. Tak ze masz szanse dosc dlugo oscylowac pomiedzy kontuzja a podkladaniem sie.
Albo inni beda chcieli sprawdzac czy ich technika jest skuteczna na tobie. Ludzie tak reaguja na DUZYCH, nie ma w tym nic osobistego. Kazdy chce zobaczyc czy jego technika dziala na wiekszym od niego. Takze sprawa czy zostaniesz na aikido bedzie zalezala glownie od twojej dojrzalosci i motywacji.
Jedno jest pewne, ze cwiczyc aikido mozesz cale zycie i z kazdym rokiem bedziesz w lepszej formie. Czego nie mozna powiedziec o innych SW.
Napisano Ponad rok temu
No ktoś zbliżony wzrostem do mojego, bo wagowo to juz nie
(193cm na 86kg)
Napisano Ponad rok temu
Niezły też jest D. Bieńkowski z Kokusai
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Co do tego wzrostu i masy ciala to powiem tak....Kiedys poszedlem na trening kalaki, gdzie oprocz kijkow trenuja troche jakies rozne dzwignie. Dostalem do pary goscia, ktory chodzil pare lat i mial dosc wysoki pas......tylko byl malutki
Nawet nie wiecie jak sie denerwowal na mnie, ze mu dzwignie nie wylazily i nie mogl mnie do parteru sprowadzic, a ja jakos nie chcialem mu popuscic, bo wkoncu tyle juz lat chodzi..... :twisted:
Wkoncu zdenerwowany zawolal trenera i........1 sekunda i bylem na podlodze W sumie nic mi sie nie stalo, bo tak to ciekawie zrobil, ze nawet nie poczulem jak lece, chociaz fakt, ze byl silniejszy od tego wczesnijeszego zabijaki
Napisano Ponad rok temu
Toś Ty kawał chłopa!!!
Taki to ma parę w łapie i łatwiej niektóre zeczy mu przychodzą......
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shishiya Sensei w Hradcu Kralove
- Ponad rok temu
-
Aikido Karlin pod wodą... pomocy!!!
- Ponad rok temu
-
Aikido jako street fighting
- Ponad rok temu