Dźwignie na nogi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie oglądałem ostatnio fragmenty różnych UFC i nie zauważyłem, żeby ktokolwiek stosował dźwignie na nogi. Nie widziałem wszystkich edycji UFC, więc ciekawi mnie czy takie dźwignie ktoś używał. A jeśli tak, to kto i co ta osoba ćwiczy. No i z jakim skutkiem się to działo?
Ken Shamrock, UFC I. Zmusil do odklepania Patricka Smitcha o ile pamietam. Zalozyl dzwignie skretowa na noge. Te sama dzwignie zalozyl Donowi Frye w jednym z ostatnich edycji Pride. Nie klepal niemniej Don na zdrowiu stracil.
Przez dzwignie na nogi wiele walk sie skonczylo. Kilka przykladow mozna znalezc na materiale "Ultimate Submissions". Przyklady:
Marco Ruas vs Larry Cureton [ skretowa ]
Ken Shamrock vs Kimo [ tez ]
Oleg Taktarow vs David Beneteau [ taktarow ]
Tak wiec podane przyklady to zawodnicy styli Shootfighting i Sambo. W obu systemach dzwignie na nogi wystepuja. Szczegolnie duzo uwagi dzwignai na nogi jest poswieconcyh w Sambo. Pare lat temu dzwignie na nogi nie byly tak szeroko stosowane w bjj jak obecnie. Obecnie praktycznie kazdy zawodnik zna tego rodzaju dzwignie. Inna sprawa ze aby moc je skutecznie zastosowac w walce obecnie trzeba byc specjalista w tego typu atakach.
Napisano Ponad rok temu
Dziwiło mnie trochę, że nikt nie próbował robić dźwigni na nogi, gdy przeciwnik bronił się otwartą gardą, a atakujący stał przed nim i koniecznie chciał go dosięgnąć ręką. No, ale chyba faktycznie nie jest tak łatwo założyć dobremu zawodnikowi dźwigni na nogę.Tak wiec podane przyklady to zawodnicy styli Shootfighting i Sambo. W obu systemach dzwignie na nogi wystepuja. Szczegolnie duzo uwagi dzwignai na nogi jest poswieconcyh w Sambo. Pare lat temu dzwignie na nogi nie byly tak szeroko stosowane w bjj jak obecnie. Obecnie praktycznie kazdy zawodnik zna tego rodzaju dzwignie. Inna sprawa ze aby moc je skutecznie zastosowac w walce obecnie trzeba byc specjalista w tego typu atakach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
fajna strona :)
- Ponad rok temu
-
Sapp vis Minotauro ...again
- Ponad rok temu
-
K-1 WORLD GP 2002 Final
- Ponad rok temu
-
Top 10 MMA
- Ponad rok temu
-
MECA VALE TUDO 7
- Ponad rok temu
-
Najwiekrzy cham w Vale Tudo ?
- Ponad rok temu
-
Kompania Braci i K1 o tej samej porze!!!
- Ponad rok temu
-
CROCOP
- Ponad rok temu
-
Mark Kerr 'The Smashing Machine' na HBO
- Ponad rok temu
-
K-1 WORLD GP 2002 Final - Tokyo Dome , Japan
- Ponad rok temu