2. Bardzo mnie zaciekawiło hwarangdo, po tym jak przeczytałem ten artykuł [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
z tegoż artykułu:
Z kolei Joo Sang wykorzystuje siłę ki w sztuce łamania przedmiotów nie podpartych. Jest to najwyższa umiejętność w zakresie testów siły. W czasie jednego z pokazów Joo Sang podwiesił końce 2,5-centymetrowej deski na kawałku papieru, który był tak słaby, że ciężar deski prawie go rozdzierał. Po chwili koncentracji Joo Sang wydał z siebie przeraźliwy "kiai" i rozłupał dłonią ułożoną w "rękę-nóż" deskę na dwie części. Kawałki deski spadły na podłogę bez rozdarcia papieru.
Drodzy koledzy,
uprzejmie informuję, że również osiągnąłem "najwyższą umiejętność w zakresie testów siły". Niestety nie wpadłem na pomysł powieszenia deski na kawałku papieru (decha była trzymana w dwu palcach jednej ręki), ale ja uderzałem techniką ap jirugi, a nie sonkal - czyli miałem większą powierzchnię uderzeniową.
A tak poważniej:
Taxx takie rozbicie to jedno ze standardowych rozbić na egzaminach (deska trzymana w dwu palcach). Cały sekret "tajemnej siły ki" polega na wystarczająco szybkim uderzeniu.
Ot i cała tajemnica :-) .
Mam nadzieję, że cię nie rozczarowałem :-)