Wymagania na Cordao
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cytujac Mestre Itapoan'a: "Capoeira Angola, którą widzimy dzisiaj nie jest Capoeirą, która wyzwalała niewolników"Nie jestem znawcą historii capoeira, ale z tego co wiem to niewolników ćwiczących capo nie stać było na buty tylko biegali na bosaka przynajmniej dawniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój kumpel z klubu był na kilkudniowych warsztatach angoli, gdzie m.in. był też [żał bento pekeno] albo [żał bento grandżi] nie pamiętam dokładnie. Widziałem zdjęcia z warsztatów (trochę ich było) i nikogo w butach nie widziałem, dlatego się dziwię. A wogóle, że to przymus to pierwsze słyszę. Ten [żał bento] to ucześ samego Pastinhy, więc o tradycji to on ma najlepsze pojęcie.Tradycyjna angole cwiczy sie w butach (dosc scisle przestrzegany wymog), mozna to zaobserwowac np. na zdjeciach z GCAP.
Pozdrawiam.
Trener z kolei powiedział, że na filmikach z netu część osób ćwiczy tak a część inaczej i wogóle słyszał o tym. Wg niego to chyba zależy od asocjacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
natomiast na 5 miedzynarodowym spotkaniu capoeira angola ciezko uswiadczyc kogos w butach o czym mozna sie przekonac np. tu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
:twisted: akurat na tych zdjęciach wszyscy (no prawie )maja buty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
bedac w Brazylii w miescie Salvador mialem okazje uczestniczyc w kilku tradycyjnych roda angola m. in. w szkole Jao Pequeno i w Asocaciao Brasileira de Capoeira Angola.
Jak makaron napisal - buty. obowiazkowo. i to nie tylko obowiazkowo buty, ale do tego koszulki wpuszczone w spodnie. ba! co wiecej - jak sie koszulka ze spodni wysunie, to prowadzacy przerywa gre. a jeszcze do tego wszystkiego w ABCA wymogiem jest koszulka firmowa/ grupowa, albo normalne ubranie.
co kraj to obyczaj
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozciąganie
- Ponad rok temu
-
muzyka
- Ponad rok temu
-
Pokazy, warsztaty, batizado, imprezy, otwarte rody ...
- Ponad rok temu
-
Pola Mokotowskie 11-12 maj
- Ponad rok temu
-
1.V.02 - sroda na Polach Mokotowskich.
- Ponad rok temu
-
szkoly
- Ponad rok temu
-
Costas gdzie jesteś?