Jak kupić sprawne auto i nie dać się oszukać?
Napisano Ponad rok temu
1 dokumenty
- sprawdzamy czy numer nadwozia jest zgodny z numerem w dowodzie rejestracyjnym
- czy auto posiada karte pojazdu
2 mechanika
- sprawdzamy czy po odpaleniu silnik rowno pracuje,czy niema stukow,szmerow,piskow( bo czasami ktos moze wmowic ze jest tylko rolka do wymiany, a pozniej sie okazuje ze do wymiany jest duzo wiecej)
- czy silnik ,nie dymi i nie kopci na niebiesko,bialo,lub czarno( moja rada przetrzymac na gazie ponad 4 tys obrotow okolo minuty)
- jesli kupujemy diesla w tdi nalezy sprawdzic czy turbina daje odpowiednie cisnienie ( po nacisnieciu pedalu gazu ,waz od turbiny powinien mocno puchnac)
- sprawdzamy poziom oleju, i ogolnie oglandamy czy niema wyciekow
- sprawdzamy poziom plynu chlodniczego i rownie oglandamy czy niema ewentualnych wyciekow
- sprawdzamy przebieg km czy jest adekwantny do rocznika auta ( zdarza sie duzo cofanych licznikow)
- delikatnie ruszamy kierownica i wyczuwamy czy niema luzow( ciezko jest wyczuc maly luz , bez dokladnego sprawdzenia i wjazdu chocby na kanal)
- wykonujemy jazde probna i sprawdzamy jak prowadzi sie auto, zwrocic uwage jak zachowuje sie sprzeglo i skrzynia biegow ( nie kazdy sprzedajacy sie na to godzi)
- sprawdzamy czy auto posiada ksiazke serwisowa i jest serwisowane. Ksiazka to duzy atut, szczegolnie zwrocic uwage kiedy byl wymieniany olej i pasek rozrzadu ( olej zalezy czy syntetyk,pol syntek,mineralny wymiany ok od 10-13 tys. Wymiana rozrzadu pasek ok 50-60 tys, lancuszek 80-90 tys)
Mam nadzieje ze najwazniejsze wypisalem, moze ktos skorzysta. Jak ktos ma uwagi, to pisac.
Napisano Ponad rok temu
Komuś na pewno sie przyda. Łap plusika.
PS: Warto wspomnieć, żeby zwrócić uwage na rudą. Szczególnie progi i nadkola.
Napisano Ponad rok temu
A tak pozatym ,to kazde auto powinno posiadac chociaz apteczke ,gasnice i trojkat gdyz naleza do wyposazenia samochodu
Napisano Ponad rok temu
Apteczka już nie jest obowiązkowa Co uważam za głupote totalną... Bo na testach są pytania odnośnie resustacji, reanimacji, krwotoków itp, a apteczka to już nie potrzebna w samochodzie. Polska logika
Napisano Ponad rok temu
dobry temat...mam do kupieia passata b6 2005r silnik 2.0tdi 140km....i otoz to...czytalem wiele negatywnych opiniina temat tego silnika..sam juz niewiem komu mam ufac...co myslicie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzieki bardzo...jest tez audi a6 2006r 2.0 tfsi...skrzynia manual...co sadzisz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cyba pozostae przy swojej mazdzie 6 z 2004r 2.0tdi 136km....mam juz ja 3rok i tylko klocki i olej wymienilem....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzieki bardzo jeszcze raz....dobrze czasem posluchac rady fachowca....
Napisano Ponad rok temu
Jednego nie sprawdzisz. Wiem na swoim przykładzie:
wada - zuzyte uszczelniacze zaworów i pierścienie zgarniające
Zalany motodoktor i olej na granicy minimum, nie kopci nie dymi moc jest sprawne wszystko jest piłujesz czy luzujesz czysta spalina
Wymieniasz olej motodoktor sie wypłucze i masz lokomotywę
Nie sprawdzisz tego na żadnej stacji diagnostycznej więc trzeba się zdać na date wymiany oleju i to ile go jest choć to też może tak naprawde nie być żadnym wyznacznikiem.
Uzywane auto to jednak loteria.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No najleiej isc do mechanika, ahociaz ja pametam jak kupywalem skuter.. ile sie naczytalem różnych informacji... w internecie, a ile ułyszałem od znajomych, W koncu kupilem w salonie w Katowicach, przy ul. Pośpiecha 2, no i ejstem zadowolony uzyskałem dużo informacji bo spzredawca znał się na zreczy , znał rzeczy które spzredaje..
Napisano Ponad rok temu
@up co to za język?
Sporo osób podczas oględzin samochodu korzysta z mierników lakieru. Z tego co mi wiadomo można w całkiem dużym stopniu upewnić się, czy dana część była malowana itd.