tuba do autka
Napisano Ponad rok temu
takie moje pytanie: jaką kupic tube ?
chodzi mi o to czy taka ze zwykłymi spinkami na kable od głośników czy z aktywnym wzmacniaczem bo tylko w takich tubach widziałem wejścia na Mos-fet ale oprócz nich znajdowały się tam inne gniazda,
a nastepne pytanie: jak kupiłbym tube z tymi wejściami na mos-fet nie potrzebował bym ciągnac od AQ zasilania ?
chyba troszkę nie precyzyjnie się wyraziłem ale nie umiem tego inaczej opisać
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
O ile się nie mylę to Mos-fet nie ma końcówki mocy i jest tam potrzebny wzmacniacz.
Znając życie zadanie mos-fetu ogranicza się tylko do zawężenia zakresu przesyłu dźwięku przez zwrotnice do niskich tonów.
Napisano Ponad rok temu
swego czasu bardzo mocno interesowałem się Car-audio i powiem tak
1) Mos fet to rodzaj końcówki mocy we wzmacniaczach w radiach również ona występuje ale to w dobrych radyjkach
2) w przypadku "tuby" aktywnej wystarczy dociągnąć sygnał z radia (kabel czincz+remot) i zasilanie od aku i wszystko gra
3) w przypadku pasywnej musisz mieć wzmacniacz pod który również musisz dociągnąć kabelki ( zasilanie, czincz, remot itp)
a tak przy okazji to nie polecam tak zwanej "tuby" ponieważ jej wykonanie zostawia wiele do życzenia ( 90% to kartonowe rulony)
podstawa to skrzynia
jakbyś potrzebował pomocy w tej kwestii to jeszcze co nieco pamiętam i chętnie pomogę
AHA PSSSS nie odpowiedziałem na pytnako
kup sobie skrzynie ale nie aktywna
Napisano Ponad rok temu
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
- moc radia twojego z tego co piszesz to 4x50 watt ale to w maxie a nominalna moc tak zwana RMS(rzeczywista) wynosi około 4x18watt
- rezystancja jaka powinna być podłączona do 1 kanału od radia powinna wynosić 4 ohm w przypadku standardowego radyjka (można spróbować 8 ale wtedy moc masz o połowę mniejszą) jeśli opór będzie mniejszy bądź większy to możesz spalić radio ( standardowy głośnik samochodowy ma rezystancje 4ohm)
- co do wymiarów skrzyni nie musisz sie martwic ja wkładałem swoją skrzynie do Megane Coupe gdzie bagażnik jest naprawdę mały podstawa to ile chcesz zainwestować kaski bo jeśli masz budżet ograniczony to gotową skrzynie kup a jak masz więcej kaski to polecam kupic tylko głośnik i samemu skrzynie zrobić pod wymiary swojego bagaznika
moge ewentualnie pomoc w policzneniu litrażu skrzyni i wymairow