Czy uczyć się technik na obie strony?
Napisano Ponad rok temu
Jestem tu nowy, witam wszystkich , i od razu mam pytanie. Od kilku miesięcy trenuję judo. Trener mówi, żeby uczyć się jakiejś techniki tylko na jedną stronę (np. na lewo), nie na obie strony, uważając to za niepotrzebne. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co innego w samoobronie nie ma sensu uczyc na dwie strony bo wydluza sie czas a tam nie ma zakazu robienia np rzutu odwrotnego ktore dawno temu byly z judo usuniete dobiera sie techniki takie same na jeden atak a nie lustrzane.
Napisano Ponad rok temu
...Na macie spotkasz przeciwników lewo i prawostronnych..
Ba.. niektórzy są np praworęczni a rzucają jedne rzuty lepiej na prawą stronę ...a inne lepiej na lewą.
Ponadto - w wielkim uproszczeniu - ludzie są nie tylko "reczni" ale i "nożni"
Można być np praworęcznym i lewonożnym - co nie jest w walce i w wykonywaniu technik bez znaczenia.
Każdej techniki trzeba się uczyć na dwie strony i to bez względu czy to stójka czy parter.
Ps. Grając w młodości w Hokeja mimio, iż jestem prawo ręczny używałem kija dla lewo ręcznych. Prawym kijem jakoś nie umiałem grać..
Napisano Ponad rok temu
PS. Bardzo jestem ciekawy, co to jest ten rzut odwrotny. Czy to jest jakiś odpowiednik suplesa?
Napisano Ponad rok temu
PS. Bardzo jestem ciekawy, co to jest ten rzut odwrotny. Czy to jest jakiś odpowiednik suplesa?
Wyobraz sobie np O-Goshi po uchwycie lub ciosie wchodzac normalnie do srodka i ten sam ruch kiedy atak czy uchwyt jest druga reka i schodzac na zewnatrz - nie ma po nich za bardzo jak upasc dlatego sa dosc niebezpieczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sa slawy np. chinskich zapasow - bardzo zblizonych do judo - ktore twierdza ze powinno sie cwiczyc na 1 strone, tak samo jak spotkalem wielokrotnego mistrza swiata w tajskim (od razu zanim Tomasz na mnie naskoczy w zachodnich federacjach:)) ktory tez uczyl na 1 strone - bylbym zdziwiony gdyby trenerzy boksu uczyli na 2?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
info dla klubow