Stłuczenie nadgarstka.
Napisano Ponad rok temu
Byłem na pogotowiu na prześwietleniu - dignoza stłuczenie nadgarstka, robic okłady z Altacetu.
Przez pierwszy tydzień z dnia na dzień ból zanikał i odzyskiwałem coraz większą sprawność, ale do czasu. Od paru dni poziom bólu utrzymuje sie na stałym poziomie, tzn. ból pojawia sie tylko przy pewnych ruchach i nie widze poprawy.Nadal ciężko mi ustać na rękach albo podeprzec się jak np. wstaje.
W związku z tym wszystkim ma pare pytań. Może ktos będzie znał na nie odpowiedź.
1. Jaka jest fizjologia stłuczenia? Wiem tylko tyle że dochodzi do zmiażdżenia m.in naczyń włosowatych i wylewu krwi do otaczających tkanek. Jednakże absorpcja takiego krwiaka nie trwa chyba zbyt długo, więc z czego wynika ten ciagle utrzymujący sie ból np. przy podpieraniu dłonią ciała.
2. Czy może być tak że to stłuczone nerwy powoduja ten ból. W związku z tym moge to zignorować stosując jakieś leki przeciwbólowe i normalnie ćwiczyć ?
3. Może znacie jescze jakies dobre specyfiki na stłuczenia oprócz Arcalenu i Altacetu ?
4. Ile normalnie trwa rehabilitacja po stłuczeniach i jak długo utrzymuje sie ból ?
Napisano Ponad rok temu
Tak więc nie matrw się, jeszcze z 2 tygodnie i napewno nie będzie śladu po tym wypadku. Aha nie wiem czy ci pomogę, ale ja potem nosiłem opaskę uciskową na lewym nadgarstku i trochę ułatwiało to ćwiczenia.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poczekam jeszcze tydzień jak nie będzie widocznej poprawy zgłosze sie do lekarza.
Tylko jaki lekarz zajmuje się tego rodzaju urazami ? :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam, i jak długo trwało dochodzenie do pełnej sprawności?
W połowie stycznia miałem wypadek na snowboardzie, dość poważnie upadłem na lewy nadgarstek. Opuchlizna, krwiak jak i ból były spore, jednak po prześwietleniu ortopeda uznał, że "na szczęście to tylko mocne stłuczenie" stosowałem altacet, ketonal żel, olejek żywokostu, okłady z nostrzyka ii stopniowo było coraz lepiej. Minęły już ponad 2 miesiące i nadal nie potrafię zrobić pompki czy podeprzeć się np jak wstaję. Zaczynam się martwić, że może jednak to coś więcej niż stłuczenie
Użytkownik wojta90 edytował ten post Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
suplementy w rehabilitacji - wiązadła, stawy, kolagen
- Ponad rok temu
-
Co po kontuzji więzadeł krzyżowych?
- Ponad rok temu
-
Stłuczony bark