Parter w Weng Chun
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim skromnym zdaniem parter byl zawsze w Weng Chun. Biorac pod uwage prace ciala w parterze to jest ona troszke dynamiczniejsza od stojacych form jak Biu Chi czy Mok Yang Chong. ale nie przeszkadza to stosowania technik z tych form w parterze, oczywiscie nie wszystkich jak leci. Jak juz wspomniałem w jednej z dyskusji starczy polozyc sie na podlodze na plecach i wykonac obie formy to samo wykonac w pozycji gory i mamy odpowiedzktore techniki nadaja sie do parteru. I wcale nie trzeba dodawac zadnych technik z innych szkol ani w nich cwiczyc jak robi to Bedar parter uzupelnia Ju Jutsu. Historycznie patrazc to juz Mongolowie za Czyngis hana posiadali zapasy w ktorych uzadzali turnieje. to dlaczego taka kultura jak Chinska miala by ich nie posiadac Do KrzysT jeżeli jest to trzymanie o ktorym mysle to wykonaj podwujny Fak sau z weisciem do lan sau i przylorz goscowi ponownie faksau a potem dowoli tylko nie puszczaj go za szybko lub pierwsze ruchy z piewszej sekwencji manekina man sau chang sau foksau a dalej ile fantazja pozwoli. A z drugiej strony rozumiem wasze watpliwosci.gdyby formy w stylach pochodzacych od Yp mana uwzglednily taka sama prace calym cialem jak np Saam Pai Fut w Chi Sim, bylo by wam latwiej zrozumiec dlaczego parter byl od poczatku w szkolach vt wt wc.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
i oby tak dalej
Napisano Ponad rok temu
co do kultury chinskiej, to szkoda ze znawcy historii zapomnieli o pochodzeniu ju-jitsu?! niestety moim zdaniem istrnieja specjalisci, ktorzy wybieraja wlasna dziedzine, jakas specjalna plaszczyzne walki, co nie nie wyklucza istnienia wszsytkich plaszczyzn. Nie ma wogole watpliwosci w istnienie zapasow w chinskich sztukach walki, lecz czy istnieje parter w WC od poczatku to dwie rozne kwestie. Jedna rzecza jest chec aplikowanie technik do parteru, a inna jest fakt ze ten styl ma techniki przeznaczone do parteru!!
PS co do Beddara, to moze zwyczajnie ma inna wizje stylu i nie szuka za wszelka cene parteru w WC? zapewniam ze calkiem sobie radzi w parterze! a co ju-jitsu to nie dorzuca technik, lecz jednak jest otwarty na dobrych specjalistow z danej dziedziny....
Napisano Ponad rok temu
najwazniejsze jest to co jest faktem: system Wing Chun powstal na bazie uproszczen roznych bogatych w techniki styli i jako metoda treningowa zostal przekazany nastepnym pokoleniom do rozwijania.
styl zostal opracowany w celu szybkiej nauki oraz w celu realnej i skutecznej samoobrony wiec samo to mowi za siebie iz powinny byc w nim zawarte takie rzeczy jak techniki walki we wszystkich dystansach.
skoro nie ma ich w innych przekazach moze to swiadczyc tylko o niedoinformowaniu i niedouczeniu. geneza i historia stylu o tym mowi...
Napisano Ponad rok temu
realna walka nie oznacza jeszcze parteru! wydaje mi sie, ze walka w parterze wymaga sporej nauki, nie nalezy do latwych dziedzin, wiec to troszke by sie zgadzalo z szybkoscia nauczania.
nie ma sensu sprowadzac kogos do parteru skoro mozna zakonczyc "dyskusje" w stojce! formy mozna wykonywac nawet w zwisie do gory nogami, co jeszcze nie swiadczy ze styl zostal stworzony do walki podczas skokow na banji!!
zaprzeczasz sobie piec linijek nizej, poniewaz styl jest mieszanka!!wiem, wiem... jednak skoro piszemy o wing chun to trzymajmy sie tego stylu i nie mieszajmy z innymi.
Napisano Ponad rok temu
VD ma racje i ty masz racje jest to mieznka pieciu zwierzat a nie ju jutsu, taekwondo i kapoery. Wszystko zostalo w rodzinie. A powracajac do genezy stylu. Skoro mniszka Ng Mui byla w shaolinie To nie uwarzasz ze pozycja ciala i jego przca sa troszke sztywne i brakuje w nich naturalnosci. Lecmy dalej kazdy styl wali [powstal do radzenia sobie wroznych sytuacjach i z roznymi przeciwnikami.Czy tworcy owczesnego systemu nie wzieli by pod uwage mozliwosci upadku badz wyladowania na ziemi. Jezeli tak to co dalej?
Napisano Ponad rok temu
wiesz ciezko mi sie wypowiedziec, poniewaz wedlog moich wiadomosci to ona tam byla, ale nie bedizemy sie klocic. po drugie, czuje ze chcesz powiedziec, ze w stylu Ng Mui, wiec nie Chi Shima, jest poruszanie nienaturalne i sztywne. Nie moge sie wypowiedziec, nie widzialem odimany Chi Sh, ale dla mnie styl Ng Mui nie jest sztywny. Jesli bedziemy uwazac, ze styl hung gar jest stylem z shaolin (a tak sie zaklada) to w nim mozna zobaczyc spora sztywnosc! nor ale moze rozwiniesz to co chciales powiedziec??Skoro mniszka Ng Mui byla w shaolinie To nie uwarzasz ze pozycja ciala i jego przca sa troszke sztywne i brakuje w nich naturalnosci
co do upadku, to mozliwe ze zostalo to wziete, a moze nie, gdyz styl mial byc szybko przyswajalny. Celem bylo stworzenie stylu latwego do nauczenia i efektownego w walce... Mamy pewne problemy z udowodnieniem istnienia parteru w kung fu, tak ogolnie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yareck ale ty masz fantazje...formy mozna wykonywac nawet w zwisie do gory nogami, co jeszcze nie swiadczy ze styl zostal stworzony do walki podczas skokow na banji!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ani ja ani nikt ze znanych mi mistrzow nie startowal w walkach w klatce i dla mnie nie jest to zaden odnosnik by cokolwiek w ten sposob udowadniac bo jak sam chyba sie orientujesz na zawodach jest roznie, raz wygrywasz raz przegrywasz.
a co do moich filmikow w necie, powiem tak:
WSZYSTKO W SWOIM CZASIE
wszędzie sa jakies techniki, gdy ktos na Tobie siedzi...
ale wytłumacz mi jedno...
dlaczego Hoffman ćwiczył pod Ricksonem, i nie jako mistrz, ale od początku, jako uczeń? po co mu to , skoro ma super parter?
Napisano Ponad rok temu
to jest juz odrebna sprawa ktora moge opisac ale nie w tym temacie. moze nalezaloby otworzyc kolejny temat w tej sprawie odnosnie A.Hoffmanna. z drugiej strony nie chce tez wywolywac kolejnej awantury, jezeli cie to tak bardzo interesuje to moze na priva?dlaczego Hoffman ćwiczył pod Ricksonem, i nie jako mistrz, ale od początku, jako uczeń? po co mu to , skoro ma super parter?
Napisano Ponad rok temu
Hoffmann nie musial - ale chcial
Napisano Ponad rok temu
Ta o to mi chodziło. Popatrz jak walczą bokserzy są zmknieci łokcie nisko pięści zasłaniają tważ a tłów zgiety a nogi lekko ugiete i to jest ta spreżynka. Miękkośc szybkość i siła
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kim jest pan Dan?
- Ponad rok temu
-
Yong Chun - Program Nauczania
- Ponad rok temu
-
Legendy Kung-Fu