Czy Aikido to jest kompletny system walki?
Napisano Ponad rok temu
Jakich technik użyje aby nie dopuścić do tej pozycji, możesz podać nazwy?
- irmi-nage, irimi- ikkyo omote, ude-kime- nage itd.
Czy rzucił ktoś nożem w savegnago na tym pokazie?
- co za idiotyzm . nie rzuca się bronia w dojo .
-jest , tylko po co ???
a np. sprawdzić czy aikidockie techniki wystarczają do obrony przed powyższymi.
hmm.. jak masz pietra i usilujesz sie sprawdzic kup sobie magnum. Ja studiuje aikido, bo lubie ten sposób zycia. weż sobie uke który waży 2 ray tyle co ty i zrób na nim technike .
Aiki
Napisano Ponad rok temu
A więc to był pokaz i nie mamy żadnych dowodów na walkę czy sparring nożownika przeciwko savegnago.
Pokaz pokazem. Walka walką. Ś.p. niejaki Eddie Stratton Sensei (moglem sie deko walnąć w nazwisku.) Walczył podobno w angielskich dokach. Kiedys został napadniety przez nozownika i polamal mu łapy. Nie wiem na ile to prawda ale koledzy z Shudokanu mogli by powiedziec cos na tentemat.
Co do sparingów aikidocy zazwyczają uzywają bokkenów, to takie drewniane scyzoryki na wzór japoński mają okolo metra dlugości.
Mozeni nie robimy walki freestyle, bo nie nosimy ochraniaczy i jest to deko niebezpieczne.
Napisano Ponad rok temu
hmm.. jak masz pietra i usilujesz sie sprawdzic kup sobie magnum. Ja studiuje aikido, bo lubie ten sposób zycia. weż sobie uke który waży 2 ray tyle co ty i zrób na nim technike .
Haha, mam takiego uke, wszystkim polecam. Jak mi sie go raz uda rzucic na trningu to naprawde czuje sie zadowolony ))
Tylko sie deko przy koshi-nage boje, zeby mi dysk nie wyskoczył )))
Napisano Ponad rok temu
Garry uwielbiam takich misiaków. Juz go chce.
co do noża.. kiedys sensje Kobayashi prowadził trenining z tanto (fajter pewnie nei wie co to- ale niech tam), sempajem był Cognard. Było spokojnie. Po pwenym czasie Kobayashi wyszedł na momment i zostawił senseja Cognarda jako prowadzącego. przy pierwszej technice uke wyskoczył do niego z nozem. cognard beznamietnie złamał mu ręke i prowadził trening dalej.
taka sobie przypowiastka
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Stratton sensei nie tylko walczył w dokach ale również na zapasniczych turniejach ze swietnymi wynikami (zanim zaczal z aikido).Ćwiczył także boks.Pokaz pokazem. Walka walką. Ś.p. niejaki Eddie Stratton Sensei (moglem sie deko walnąć w nazwisku.) Walczył podobno w angielskich dokach. Kiedys został napadniety przez nozownika i polamal mu łapy. Nie wiem na ile to prawda ale koledzy z Shudokanu mogli by powiedziec cos na tentemat.
Kiedy byl w Malezji wyzwal na pojedynek Thamby rajah sensei i nieźle sobie pofruwał (a był wtedy swietnym fajterem). Tak sie zaczęła jego przygoda z Aikido.
I nie są to zmyslone historyjki bo znam je od niego samego.
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
Było spokojnie. Po pwenym czasie Kobayashi wyszedł na momment i zostawił senseja Cognarda jako prowadzącego. przy pierwszej technice uke wyskoczył do niego z nozem. cognard beznamietnie złamał mu ręke i prowadził trening dalej.
[/quote]
To akurat świadczy nienajlepiej o nauczycielu.[/quote]
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
Stratton sensei nie tylko walczył w dokach ale również na zapasniczych turniejach ze swietnymi wynikami (zanim zaczal z aikido).Ćwiczył także boks.
Kiedy byl w Malezji wyzwal na pojedynek Thamby rajah sensei i nieźle sobie pofruwał (a był wtedy swietnym fajterem). Tak sie zaczęła jego przygoda z Aikido.
I nie są to zmyslone historyjki bo znam je od niego samego.
I co ? .To znaczy że Aikido uprawiaja super świetni fajterzy na emeryturze ?
Napisano Ponad rok temu
"To akurat świadczy nienajlepiej o nauczycielu.[/quote]"
gromki śmiech na sali , puste krzesła....
Aiki
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
gromki śmiech na sali , puste krzesła....
Ah tzn. że uczneń zaatakował, znienawidzonego senseja. Historyki wasze budzą moje politowanie.
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Nie. To znaczy że ci fajterzy dostają po dupie od Aikidoków.I co ? .To znaczy że Aikido uprawiaja super świetni fajterzy na emeryturze ?
CZYTAJ UWAŻNIE!!!
Napisano Ponad rok temu
Dyskusja już nie ma sensu.. ale jest śmiesznie...
Aiki
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
Taisho: nie ma sensu. Oni czytaja to co chca...
A oni piszą jacy chcieli by być.
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
[quote]
Nie. To znaczy że ci fajterzy dostają po dupie od Aikidoków.
CZYTAJ UWAŻNIE!!!
[/quote]
Ok no to rzeczywiście bedę musiał wrócić do Aikido, jak już będzie ze mną tak źle.[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
Jesli wczesniej nie ubiją ciebie na jakimś vale tudo :>>>
W tedy na pewno zjednoczę się z kosmosem .
Napisano Ponad rok temu
W tedy na pewno zjednoczę się z kosmosem .
życzę ci jak najprędzej :twisted:
Guest_budo_Dakhr_*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
O`sensei
- Ponad rok temu
-