Skocz do zawartości


Zdjęcie

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C
Głównym źródłem witaminy C są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa. W świecie zwierzęcym znajduje się bardzo mało witaminy C. Wyjątek stanowią nadnercza, grasica, przysadka mózgowa, ciałko żółte, ciałko rzęskowe, ciecze śródoczne, tęczówka i soczewka oka. Mleko krowie zawiera jej około 2 mg%.

Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C.

Uwzględniając krajowe racje pokarmowe głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula.

Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy ziemniaki i warzywa tracą znaczną część witaminy C.

Zawartość witaminy C w 100 g części jadalnych wybranych produktów

Nazwa produktu Witamina C (w mg)
Źródła bogate
Porzeczka czarna 183
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 66
Poziomki 60
Kiwi 59
Cytryny 50
Pomarańcze 49
Porzeczka czerwona 46
Podstawowe źródła w naszym pożywieniu
Kapusta czerwona 54
Kapusta biała 48
Pomidory 23
Kapusta kwaszona 16
Ziemniaki wczesne 16
Ziemniaki późne 11
Źródła ubogie
Jabłka 9
Ogórki 8
Cebula 6
Gruszki 5
Śliwki 5

FUNKCJE WITAMINY C W ORGANIZMIE

* Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony.
* Współdziała w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.
* Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
* Bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
* Uczestniczy w regeneracji witaminy E
* Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
* Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
* Podnosi odporność organizmu
* Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
* Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych

SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY C

Objawy niedoboru - hipowitaminoza

* Zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran
* Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych.
* Osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach.
* Zmniejszenie odporności na infekcje
* Bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.
* Wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów

Objawy nadmiaru - hiperwitaminoza

Witamina C w dużych dawkach nie jest toksyczna. Sprzyja natomiast tworzeniu się kamieni w nerkach.

DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ C (w mg)

Grupa ludności - wiek w latach Poziom bezpieczny
30-50 Norma zalecana
30-50
Dzieci
1-3 40 45
4-6 45 50
7-9 60 65
Dziewczęta
10-12 60 70
13-15 60 70
16-18 60 70
Chłopcy
10-12 60 70
13-15 60 70
16-18 60 70

Kobieta / wiek i aktywność fizyczna
19-25 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
26-60 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
Ciężarne II, III trymestr 70 80
Karmiące 95 100
Powyżej 60 lat 60 60

Mężczyźni / wiek i aktywność fizyczna
19-25 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
26-60 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
Powyżej 60 lat 60 70

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.


kris89
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C
Na tej liście brakuje Aronji, a to właśnie ona ma najwięcej witaminy C :P
  • 0
Trenuj tak, abyś mógł przyjąć każdy cios, atakuj tak, abyś nie musiał przyjąć następnego

Makary
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C
A od przedszkola nas uczono, że cebula jest takim fantastycznym źródłem witaminy c. Jak natomiast wobec tego zestawienia i ogólnego zagrożenia związanego z przedawkowaniem witamin, mają sieodżywki typu animal pack i podobne?..tam np podają stężenia witamin rzędu 1000% dziennej normy
  • 0

KAM

    Wujek

  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 3978 postów
  • Pomógł: 8
105
Bardzo Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Płynę od 2008

Napisano Ponad rok temu

Re: GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C

A od przedszkola nas uczono, że cebula jest takim fantastycznym źródłem witaminy c. Jak natomiast wobec tego zestawienia i ogólnego zagrożenia związanego z przedawkowaniem witamin, mają sieodżywki typu animal pack i podobne?..tam np podają stężenia witamin rzędu 1000% dziennej normy


U ludzi ćwiczących fizycznie np. kulturystów dawka witamin jest większa przez to że wypacasz je podczas treningu chociażby i nie dobory mogą prowadzić do ogólnego braku energi czy też osłabienia odporności organizmu (witamina C).Niby jest coś takiego jak hiperwitaminoza ale nigdy nie słyszałem żeby się komuś coś stało z powodu przedawkowania witaminy C.
  • 0

Mr.chudy135

    Przechuj nindża

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3438 postów
  • Pomógł: 0
11
Neutralna
  • Lokalizacja:Jastrzębie-Zdrój
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C

U ludzi ćwiczących fizycznie np. kulturystów dawka witamin jest większa przez to że wypacasz je podczas treningu chociażby i nie dobory mogą prowadzić do ogólnego braku energi czy też osłabienia odporności organizmu (witamina C).Niby jest coś takiego jak hiperwitaminoza ale nigdy nie słyszałem żeby się komuś coś stało z powodu przedawkowania witaminy C.

Dlatego że witaminy C nie da się przedawkować, jej nadmiar jest wydalany z moczem podobnie jak nadmiar kreatyny.
  • 0
Dołączona grafika



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024