Skocz do zawartości


Zdjęcie

Crowbar - baton z mąki świerszczowej prosto z Islandii


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Crowbar - baton z mąki świerszczowej prosto z Islandii
16a1ll2.jpg
 
Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen wprodukowali baton energetycznych z owadów. Crowbar jest wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali na Twitterze, że powstał drugi prototyp z ulepszoną recepturą.
 
Wszystko zaczęło się od projektu dyplomowego Buia na Islandzkiej Akademii Sztuk Pięknych. Chłopak stworzył Fly Factory, maszynę do hodowli i pozyskiwania odżywczych larw muchówek Hermetia illucens. Później Bui skontaktował się ze Stefanem i razem obmyślili batonik z owadami jako podstawowym składnikiem (zainspirował ich raport ONZ-etu, który sugerował, że Zachód mógłby skorzystać z tego obfitego źródła białka). Po opracowaniu biznesplanu duet złożył wniosek do inkubatora przedsiębiorczości Startup Reykjavik.
 
W wywiadzie udzielonym Nutiminnowi Islandczycy przekonywali, że Crowbar jest bogaty m.in. w wapń, żelazo i witaminy. Z opisu zamieszczonego na witrynie firmowej dowiadujemy się o reszcie składu, w tym o białkach serwatkowych i sojowych, a także kwasach tłuszczowych omega-3 i 6. Bui i Stefan uważają, że mieszczący się w kieszeni Crowbar to rozsądny i dobry dla środowiska wybór, bez względu na to, czy robimy sobie przerwę w wymagającej fizycznie wspinaczce, czy potrzebujemy wzmocnienia między spotkaniami w pracy.
 
Ponieważ nie każdemu musi przypaść do gustu smak owadów, przyrządzaną z nich mąkę zmieszano z innymi składnikami, np. migdałami, kakao czy wiórkami kokosowymi. Produkcja batonów ruszyła pod koniec 2014 roku.
 
 
 
Źródło: BBC.com

Mateusz Pawlak ;)




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024