Kopnięcia
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie też to, czy warto kopać na głowę. Coś takiego może zaskoczyć i wykluczyć przeciwnika z walki, ale jest zawsze ryzyko, że... No właśnie, czy warto je podejmować?
Jakie kopnięcia są skuteczne, a jakie nie? Kopnięcia z obrotu nie muszą być wcale takie wolne, a siłę przecież mają...
Znam opinie o tym, że technikami skutecznymi, a także bezpiecznymi są frontkicki i roundhouse-kicki - i się z nimi zgadzam. Zastanawia mnie, co bardziej doświadczeni fighterzy mogą powiedzieć o używaniu na ulicy jeszcze takich kopnięć jak: side-kicki, hook-kicki i axe-kicki. Jeśli przygotowuję się pod kątem obrony zdrowia i życia tzn. realnej walki, to na których kopnięciach się skupić, a które ćwiczyć na tyle, żeby mieć o nich pojęcie?
...Acha, jakby co, to trenuję Kick-boxing.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bijesz sie na suchym boisku
twoj przeciwnik stoi w miejscu i sie nie broni
wokol stoi tlumek lasek ktore beda twoje po takiej popisowce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prawie kazdy mowi ze jest skuteczny
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam za mally off-topic , ale jak wyglada low kick ?
Tak wygląda low-kick
Napisano Ponad rok temu
Kopiąc stawać na palcach nogi podporowej, czy nie? Stając kopie się wyżej, szybciej i silniej (i to nie jest mało) ale łatwiej też stracić równowagę. A strata równowagi w trakcie realnego starcia to przecież chodnik - a to znaczy albo przyjmowanie kopniaków na głowę i żebra lub przytulanie się z pozycji, z której mamy mniejsze szanse.
Mnie to sie wydaje, ze jak ktos nie potrafi kopac, to niech tego nie robi wogole, bo sie przewroci. A jak umiesz to juz rob to porzadnie. Czyli dylemat stawac na palce czy nie stawac nie ma wiekszego sensu... Jak nie staniesz to z gory wiesz ze kopiesz mniej skutecznie. A jak jest slisko czy nie ma warunkow do kopania, to nawet na calej stopie nie warto ryzykowac.
Co do kopania na glowe, to jasne... Jak jestes dobry i szybki, a przeciwnik nieco niemrawy... kop Ewentualnie jesli potrafisz dobrze wyczuc moment i zaskoczyc... W wiekszosci przypadkow chyba nie warto, albo zrobi unik i nie trafisz albo co gorsza jest kumaty i masz klopoty...
Co do tego jakie kopniecia, to chyba juz temat rzeka... Bo zalezy od sytuacji i przeciwnika. Generalnie sie mowi ze lepiej te proste i krotkie. Ale jak np walczysz z kims kto sam macha nogami, to nie widze przeszkod zeby mu zaladowac kontre z obrotu czy cos...
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam za mally off-topic , ale jak wyglada low kick ?
Polecam w kazie wpisać kick boxing leg break i sobie ściągnąć (2,046kB)
Jak ktoś to zobaczy to chyba mu odejdzie ochota na low kicki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-odslaniasz krocze
-praktycznie musisz kopac na glowe, no..moze na obojczyki- to tez jest wada hook kick, to kopniecie praktycznie nabiera sensu od poziomu szyli w gore :wink:
-jezeli prezciwnik wejdzie w ciebie podczas tego kopniecia to sie przewrocisz (chociaz to dotyczy wiekszosci kopniec ale chyba wiadomo o co chodzi- noge masz w gorze i jezeli prezcwnik zdola ja kontrolowac to lezysz na ziemi)
- zeby naprawde silnie kopnac musisz byc niezle rozciagniety
niewatpliwa zaleta jest duzy potencjal sily w tej technice oraz zaskoczenie, bardzo fajnie axe kickiem mozna omijac garde. mimo wszytko ta technike rownierz zostawilbym na zawody- chociaz daje jej wiecej 'punktow' niz hook kick
Napisano Ponad rok temu
Proszę o więcej mini-recenzji i może jakieś opowieści z ulicy - jak to dzięki jakiemuś kopnięciu wygraliście bądź przegraliście .
Napisano Ponad rok temu
Takie moje skromne zdanko. Porownaj Sobie na koneic skutki wykonania kopniecia okreznego na glowe:
1. Najlepsze : po kopneiciu celnie trafisz przeciwnik laduje na ziemi
2. Przeciwnik blokuje i odrazu dochodzi tracisz rownowage - lezysz
3. Przeciwnik robi unik (zejscie w dol) i odrazu wyprowadza cioc - lezysz
4. Zle wykonujesz kopniecie tracisz rownowage lezysz
5. Za wolno i bardzo sygnalizujaco wykonujesz kopa przeciwnik ubiega cios - lezysz
Roznica taka ze przy low kicku nie musisz umiec tak bardzo duzo jak przy okreznym i dlatego bardziej doradzane.
Napisano Ponad rok temu
-Silniejsze są ręce, czy nogi?
-Oczywiście nogi, ponieważ mają większy ciężar.
Bill Wallace:
PRAWIDŁOWA POZYCJA KOLANA
Abyś mógł zrozumieć, na czym polega różnica pomiędzy moim stylem kopnięć, a systemem tradycyjnym, musisz zrozumieć rolę bardzo wysoko uniesionego kolana. W moim stylu wykorzystuję kolano do obrony górnej części ciała. Jeśli będę nisko unosił kolano, tak jak w systemie tradycyjnym, to nie zasłoni mnie ono przed atakiem. Ponadto trudno mi będzie wykonać kontrę, jeśli przeciwnik zbliży się do mnie. Kolano znajduje się między mną, a przeciwnikiem. Jestem odchylony i ukryty za nim. Przeciwnik nie może mnie trafić, ponieważ widzi tylko wielką nogę. Natomiast ja z tej pozycji mogę łatwo kontrować jego ataki.
Ze strony republika.pl/shigeruoyama/superk.html
Napisano Ponad rok temu
widizalem gdizes program w ktorym chyba nawet wlasnie wallace chwalil hook kick'i... mowil ze przecwinik nigdy nie wie czy wyprowadza on side czy hook kicka i ze to takie wspaniale kopniecie... tylko ze tu jest mowa o zawodach- gdzie i tak to co dobre np w semi niekoniecznie sprawdzi sie w full contact. tutaj mowimy o ulicy wiec to jeszcze inne zagadnienie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Opinie zaczerpnięte ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]:
Kopniecie przednie(front-kick) wykonywane w korpus przeciwnika, ze względu na prostotę i skuteczność jedno z najczęściej wykonywanych kopnięć.
Kopniecie okrężne (round house-kick), technika najczęściej wykorzystywana w każdej formule walki.
I tu pytanie. Skąd się bierze to, że roundhouse-kicki są tak często wykorzystywane? W czym tkwi siła kopnięć okrężnych?
Kopniecie boczne (side-kick), szczególnie często wykonywane w formule semi-contact oraz technikach samoobrony.
Hmm... Walki semi-contact i samoobrona to hasła dość odległe od siebie. Czy dwa kopnięcia odpychające w samoobronie to nie za dużo? Tym bardziej, że front-kick jest prostszy.
Kopniecie zahaczające (hell-kick), kopniecie zadawane piętą w celu zbicia gardy lub trafienia głowy przeciwnika, często wykonywane po obrocie.
Kopniecie spadające (axe-kick), szybkie kopniecie pozwalające zbić gardę lub zaatakować głowę przeciwnika, szczególnie przydatne w formule semi-contact.
Naprawdę jest to szybkie kopnięcie?
Napisano Ponad rok temu
"Ręce to brama,
która nie dopuszcza twojego przeciwnika do ciebie,
Nogi to młot którym go zmiażdżysz ..."
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Kopnięcia boczne mogą być odpychające ale wcale nie muszą. Może w walce sportowej ale normalnie powinny mieć ruch raczej "wbijający" niż "odpychający". Zresztą można je wykonywać albo bez poparcia biodrami, siłą samych mięśni nóg ( słabsza wersja ale łatwa i szybka ) albo z poparciem.
Axe-kick może być szybki ale kiedy na początku ruchu unosisz nogę zgiętą w kolanie a nie prostą. Wtedy takie "smagnięcie" przez gardę przeciwnika może być szybkie. Sam bym go jednak na ulicy nie stosował, zbyt ryzykowne.
Napisano Ponad rok temu
Jak się toto nazywa nie mam pojęcia - wygląda trochę jak frontkick na wysokość kolana, wykonywany jednak z mocno naciągniętymi do siebie palcami (pięta z przodu), i stopą skręconą na zewnątrz. Kopnięcie wykonuję zamiast normalnego kroku w przód - szybkie, mało widoczne, wchodzi zupełnie naturalnie - nie miałem tylko okazji przetestować go silniej niż na 5-10% - jakoś nie mam serca przypieprzyć partnerowi na treningu w kolano, a na ulicy mnie jakoś nikt nie zaczepia. Może jakieś zdjęcie wkleję, jak będą wątpliwości o co mi chodzi
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
A ja się stary zrobiłem i nóg mi się już wysoko Jak się toto nazywa nie mam pojęcia - wygląda trochę jak frontkick na wysokość kolana, wykonywany jednak z mocno naciągniętymi do siebie palcami (pięta z przodu), i stopą skręconą na zewnątrz. Kopnięcie wykonuję zamiast normalnego kroku w przód - szybkie, mało widoczne, wchodzi zupełnie naturalnie - nie miałem tylko okazji przetestować go silniej niż na 5-10% - jakoś nie mam serca przypieprzyć partnerowi na treningu w kolano, a na ulicy mnie jakoś nikt nie zaczepia. Może jakieś zdjęcie wkleję, jak będą wątpliwości o co mi chodzi
Pozdrawiam,
AdamD
Adam jezeli Cie dobrze zrozumialem to libimy te same rzeczy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co dla nauczycieli ?
- Ponad rok temu
-
Walka z kilkoma przeciwnikami naraz
- Ponad rok temu