Jakie obciazenie?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Kubus
Napisano Ponad rok temu
Czy ktos przeliczal, ile kg trzeba zarzucic sobie na garbia, wykonujac pompki, zeby bylo to np. rowne 100 kg na sztandze, na lawce? A moze to jest do konca nieprzeliczalne?
Pozdrawiam
Kubus
A nie lepiej zamiast pompek iść na siłownie i zrobić normalny trning zamiast wymyślać
A poza tym nie szkoda ci kręgosłupa ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
panowie- mozecie to wyjasnic? tak z czystej ciekawosci pytam, jakie sa skutki takich cwiczen i dlaczego takie a nie inne.
No więc pompki same w sobie są świetnym ćw. na rozwinięcie mięśni klatki+poczęści wzmocnienie tricepsów.
Pompki z obciążeniem nie polecam ze względu na to że nasza waga własna jest i tak już sporym obciązeniem (dodatkowe ciężary obciążają nic innego jak kręgosłup oraz grzbiet=bolesna kontuzja).
A poza tym myślę że wyciskanie sztangi na ławece pozimej jest chyba najbardziej "męskim" ćwiczenim :wink: .
Napisano Ponad rok temu
no dobra, ale co konkretnie moze sie stac?
he he, nie wiem nigdy nie robiłem podobnych ćwiczeń.
Moro, niestety nie znam się na anatomii. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Co do drazka z obciazeniem - to nie ma raczej sensu, jestes w stanie zrobic kilka serii, np. 9 w roznych uchwytach po 10-12 ruchow? Nie sadze.
Kubus Puchatek
Napisano Ponad rok temu
nie rozumiem. cwiczenie nie ma sensu bo nie zrobie 9 serii po 12 powtorezn?Co do drazka z obciazeniem - to nie ma raczej sensu, jestes w stanie zrobic kilka serii, np. 9 w roznych uchwytach po 10-12 ruchow? Nie sadze.
Kubus Puchatek
Napisano Ponad rok temu
wczoraj przeprowadziłem malutnie doświadczenie - stanąłwm jak do pompki opierając ręce na wadze łazienkowej. Pokazała 54 kg czyli jakieś 72 % ciężaru ciała (z 75 kg). Czyli DLA MNIE ciężaru skupionego na barkach potrzeba 46 kg żeby symulować wyciskanie sztangi 100 kg (czego nigdy nie robiłem). Tyle tytułem pracy empirycznej...
Napisano Ponad rok temu
Moro, oczywiscie drazek to jedno z najbradziej wartosciowych cwiczen i serdecznie Ci je polecam! Po latach fascynacji silownia, znowu do tego chyba najbardziej istotnego cwiczenia powrocilem!
Ale zanim zaczniesz podciagac sie z obciazeniem, sprobuj na tyle sie wzmocnic, zeby bez problemu wykonywac to cwiczenie w seriach z ciezarem swojego ciala! A ciezarek 5, czy 10 kg mozesz za pas wkladac bez problemow! Robilem to i robie kontuzja nie grozi.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Chong Lee jak sam zauwazyles nie znasz sie na tym, wiec po co zabierasz glos? Oczywiscie chodze na silownie. Co do pompek - musi przez nie przejsc kazdy poczatkujacy
Przepraszam, ale nie zadawałeś pytań z zakresu anatomii, co ?
To jak długo trenujesz że wykonujesz ćwiczenia dla początkujących?
Ćwiczymy po to by się rozwijać, a nie stać w miejscu.
Nie sadze natomiast, zeby komus siadl kregoslup tylko dlatego, ze kazal sobie na plecach w czasie wykonywania pompke polozyc talerz - np. 20 kg. Ja np. w przeszlosci robilem pompki z pratnerem siedzacym na moich plecach i nie mam z tego tytulu zadnch dolegliwosci.
Ale po co nabawić się kontuzji, jeżeli ma się możliwość wykonania innego ćwiczenia (które jest pewniejsze) na tą samą grupę mięśni.
PS.
Straszny z ciebie twardziel, jak pozwalasz sobie siadać na plecach. :wink:
Czekam na "powazne" opinie.
Co do drazka z obciazeniem - to nie ma raczej sensu, jestes w stanie zrobic kilka serii, np. 9 w roznych uchwytach po 10-12 ruchow? Nie sadze.
Kubus Puchatek
Z tego co się orientuje to każdy "poważny" sportowiec zajmujący się dźwiganiem żelastwa ma w swoim treningu podciąganie na drążku, oczywiście najlepiej zacząć spokojnie bez obciążenia.
Napisano Ponad rok temu
zawsze mialam slabe rece, i mimo codziennych treningow z trudnoscia wykonuje zwykle pompki nie mowia juz nic o podciaganiu sie...co powinnam robic? np.jakie cwiczenia na silowni??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Normalnie cwicze na silowni, ale... Niekiedy jak jest ladniejsza pogoda lubie np. w plenerze, schowac sie gdzies w lasku, zawsze jakis naturalny drazek sie znajdzie, i latwiej ekspandory i jakis 25 kg talerz wrzucic do bagaznika, niz cala 100, czy 120 kg sztange z laweczka. Naprawde nie bardzo mozna zrobic "cos" na klatke np. ekspandorami.
Pozdrawiam
K_P
PS. A drazek - ma jedna wade, bardzo, bardzo wolno buduje mase miesniowa, a od pewnego etapu moim zdaniem juz w ogole, tylko sile relatywna do masy cwiczacego.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
..no wlasnie ja sie tak zastanawialem czy mozna skutecznie pomoc :wink: drazkowi w budowie masy miesniowej jakos sie dociazajac...???A drazek - ma jedna wade, bardzo, bardzo wolno buduje mase miesniowa, a od pewnego etapu moim zdaniem juz w ogole, tylko sile relatywna do masy cwiczacego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja wlasnie tak cwicze brzuch (na drazku), uwazam to za bardzo przyjemne cwiczenie,Wg. mnie drążek nie rozwija mięśni przydatnych "puncherowi" chyba żebyś w zwisie unosił proste nogi, to przynajmniej brzuch byś wzmocnił
to ciekawe co napisales... w podciaganie angarzuje sie miesnie grzbietu, klatki piersiowej i ramion, ale skoro sa one nieprzydatne puncherowi... :wink: ja w kazdym badz razie czuje poprawe mocy uderzen po treningu z drazkiem... ale moze to tylko moje subiektywbe odczucie.
pozdro!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
trening piszczeli
- Ponad rok temu
-
Rozciaganie, a bol w stawie.
- Ponad rok temu
-
Efedryna a L-karnityna
- Ponad rok temu
-
Pomocy w sprawie lima!!!
- Ponad rok temu
-
Izometryczny trening mięśni???
- Ponad rok temu
-
JEdnorazowe (instant) SOCZEWKI DO OCZU!!!!!
- Ponad rok temu
-
Stretching - kilka linkow.
- Ponad rok temu
-
Skuteczne sposoby rozciągania...
- Ponad rok temu
-
Musicie to przeczytac.
- Ponad rok temu
-
basenik + ?