taekwondo pod lupa
Napisano Ponad rok temu
iz nad technikami pracowali specjalisci od anatomii i biomechaniki.
czy znane sa jakies konkrety? kto gdzie kiedy, przy uzyciu jakiej
technologii, do jakich doszedl wnioskow itd....
Napisano Ponad rok temu
czesc nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Dlatego tez ja za bardzo
bym sie nie sugerowal tymi stwierdzeniami. Wiem, ze biomechanicy
pracuja np. z kadra narodowa WTF w Hiszpanii, ale ich
dzialania dotycza techniki sportowej.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
obu wersjach napisano. Nadal jednak podtrzymuje to, co powiedzialem -
nic nie slyszalem o udziale specjalistow od biomechaniki czy anatomii
przy opracowywaniu technik taekwondo, z wyjatkiem analizy i korekty
technik sportowych w walce (co bylo robione juz wspolczesnie).
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co powiecie na temat tak prostej i najbardziej podstawowej rzeczy w Taekwon-Do jaką jest fala. Czy w tym przypadku jest to zasługa jakiś "naukowców"?
Co do fali to czyj to jest wymysl to nie wiem czy Choi'a czy kogos innego - ale jako ciekawostke mozna podac to, ze po fala sily uderzeniom nie dodaje a wrecz pomiary sa gorsze.
Napisano Ponad rok temu
i spełnia swoje zadanie wyśmienicie
Napisano Ponad rok temu
Inna plotka głosi że założenia fizyczne robił jakiś facet z MIT (Massachusetts Institute of Technology). Ale przyznaję że nie miałem okazji zweryfikować tego śladu.
Po przejrzeniu encyklopedii z 1965 mogę autorytarnie stwierdzić że technika się jednak zmieniła, i to bardzo. A to co robimy obecnie to czasy bardzo nieodległe.
Picachu, nie będę dyskutował z wynikami badań, ale pokażę ci ciekawostkę przyrodniczą na worku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drugi przypadek w skutkach był banalny - poszły dwa przednie zęby. Kolega tak z 10-15 cm wyzszy i odpowienio większy.
W obu przypadkach działanie było zupełnie instynktowne. W walce sportowej nie widzę zastosowania. Powiedziałbym że techniki ręczne z falš wykazujš cechy technik kończšcych (koncepcja z karate).
Napisano Ponad rok temu
Otoz aby ruszyc do przodu z atakiem reka badz tez noga nalezy nieco mocniej ugiac nogi, obizyc pozycje (chodzi mi o mocniejsze ugiecie niz wynika z samej pozycji walki ) aby wybic sie, ruszyc w przod. Jezeli przyjmiemy to za "ta" fale to jest tak jak i general mowil - ze fala towarzyszy kazdemu ruchowi nie tylko w TKD.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Obawiam się że pełna fala dojdzie do skutku dopiero przy zejściu w dół podczas uderzenia. Ale z tym co napisałeś trzyma się całości (przynajmniej tak na oko :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Prosty przyklad: np Fedor z PRIDE w parterze, kiedy ma goscia pod soba (nawet zasloniajacego sie nogami), unosi tylow troche w gore i z atakiem reki schodzi w dol. Co bedzie miec wieksza sile? Gdyby tylko uderzal, czy gdyby uderzal z opadajacym tulowiem? Stojac w wodzie (morze) czemu musisz stawic wiekszy opor? Zwyklej wodzie czy takiej opadajacej fali?
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzamin na stopnie mistrzowskie
- Ponad rok temu
-
Rekord Guinessa
- Ponad rok temu
-
tutaj mozna gratulowac Pjotrkowi