Najwiecej bialka
Napisano Ponad rok temu
Na razie jem duzo bialka (bez zoltka) z jajek...
troche mi nie smakuje bez zoltka
Macie moze jakas rozpiske gdzie jest duzo bialka?
Napisano Ponad rok temu
Kurczak - piersi, ryby, soja i przetwory, nabiał, oczywiście przytoczone jajka. To tak w skrócie - nie mam czasu w tym roku na opisywanie tego wszystkiego
Napisano Ponad rok temu
Aminokwasy egzogenne to takie, ktorych organizm sam nie moze wytworzyc - musimy je dostarczyc w pozywieniu. Jest 8 aminokwasow egzogennych - wystarczy, ze zabraknie w diecie jednego, a juz niemozliwy jest proces syntezy bialka (czyli budowy / odbudowy np. miesni po treningu). Pelen zestaw mamy w miesie, wobec czego mieso powinno byc podstawowym zrodlem bialka w diecie.
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie 8 egzogennych jest także w soi :-)
Ale mięso nie musi być podstawą... ja bardzo żadko jadam mięso, jadam za to sery białe i żółte... dla tych właśnie 8 aminokwasów...
Napisano Ponad rok temu
Oj niezupełnie!
Wszystkie 8 egzogennych jest także w soi :-)
Ale mięso nie musi być podstawą... ja bardzo żadko jadam mięso, jadam za to sery białe i żółte... dla tych właśnie 8 aminokwasów...
Tak, celowo nie pisalem, ze w soi tez jest komplet. Poniewaz soi trzebaby zjesc naprawde bardzo duzo zeby dostarczyc ich w odpowiednich ilosciach.
A w nabiale to nie ma kompletu wszystkich egz.
Narka,
MR.
Napisano Ponad rok temu
A w ostateczności mozna używać aminokwasy w suplementach...
Ze względu na wiek ja tak robię...
Napisano Ponad rok temu
Można uzupełniać właśnie roslinami i w komplecie masz wtedy wszystkie...
A w ostateczności mozna używać aminokwasy w suplementach...
Ze względu na wiek ja tak robię...
No wlasnie, ponoc w oryginalnej azjatyckiej kuchni mozna skomponowac pelnowartosciowa diete. Ale trzeba wiedziec co i ile (ja np. nie wiem), wiec czy nie lepiej po prostu jesc mieso?
Oczywiscie, ze w odzywkach bialkowych (niestety tez nie wszystkich) mozesz dostarczyc w odpowiednich ilosciach pelnowartosciowe bialko ale odzywkami powinni sie wspomagac czynni zawodowi sportowcy. Dla ogolu podstawa powinna byc dieta.
I jeszcze co do odzywek. Wiesz, ze ostatnio nasi gdanscy biochemicy badali jakies tam odzywki bialkowe sprzedawane po promocyjnych cenach w internecie? I co sie okazalo: zamiast 90% bialka mialy niewiele ponad 8% (osiem, nie 80!) i to w dodatku takiej jakosci, ze ciezko bylo stwierdzic kiedy zdechlo to, z czego je wyizolowano.
Takze z odzywkami tez moze byc roznie. Najlepsze sa markowych, znanych firm.
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
troche mi nie smakuje bez zoltka
To mam dla Ciebie szokującą wiadomośc która może Cie ucieszyć.
W żółtku jest więcej białka niż w białku!!! A jedzenie jednego ze składników może się źle odbić na zdrowiu... ponoć.
Żółtko jest zdrowe:)
Napisano Ponad rok temu
troche mi nie smakuje bez zoltka
Żółtko jest zdrowe:)
pieknie mowisz stary
Napisano Ponad rok temu
Białko jaja kurzego 46kcal 10,8g[białko] 0g [tłuszcz] 0,8g[węgle]
Żółtko jaja kurzego 355kcal 16,3g[białko] 31,9g[tłuszcz] 0,7g[węgle]
Oczywiście w 100g produktu pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Od tłuszczu jeszcze nikt nie umarł . Pyzatym jesteś zawodowym kulturystą czy co?Tyle, że w kurzym białku nie ma w ogóle tłuszczu, a w żółtku jest 2 razy więcej niż białka ) Więc przy diecie nie wiem czy to dobre rozwiązanie nie znam się ..
Białko jaja kurzego 46kcal 10,8g[białko] 0g [tłuszcz] 0,8g[węgle]
Żółtko jaja kurzego 355kcal 16,3g[białko] 31,9g[tłuszcz] 0,7g[węgle]
Oczywiście w 100g produktu pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
lisek
Post Wysłany: Nie 07 Lip, 2002
Micro_Kęty
Post Wysłany: Sob 01 Gru, 2007
:wink:
ja staram sie jesc dwa- trzy cale jajka dziennie.
Napisano Ponad rok temu
Od tłuszczu jeszcze nikt nie umarł . Pyzatym jesteś zawodowym kulturystą czy co?
Nie trzeba być zawodowym kulturystą, żeby się prawidłowo odżywiać. A jeśli ktoś nie potrzebuje nadmiaru tłuszczy to białka beda lepszym rozwiązaniem.
Ja osobiście często wcinam "mixy" z jaj- np 2 całe jaja + same białka z 4 jajek
Jeść można niemal wszystko- trzeba pamiętać jednak o umiarze
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie kapuje co napisałeś. Tłuszcz to tłuszcz, białko to białko. Nie da się zastąpić jednego drugim. Można zastąpić węlowodany tłuszczami ( jak w diecie Atkinsa) lub na odwrót. Pozatym tłuszcz tłuszczowi nie równyOd tłuszczu jeszcze nikt nie umarł . Pyzatym jesteś zawodowym kulturystą czy co?
Nie trzeba być zawodowym kulturystą, żeby się prawidłowo odżywiać. A jeśli ktoś nie potrzebuje nadmiaru tłuszczy to białka beda lepszym rozwiązaniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U osób np na redukcji takie działania jest niepotrzebne. Chociaż nie oznacza to oczywiście wystrzegania się tłuszczu za wszelką cenę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak schudnac:)?
- Ponad rok temu
-
Konferencja dla trenerów
- Ponad rok temu
-
maszynka do rozciagania
- Ponad rok temu
-
Wspomaganie a egzaminy (kwestia odżywek).
- Ponad rok temu
-
Jaja
- Ponad rok temu
-
Laboratorium na stadionie (długie ale interesujące)
- Ponad rok temu
-
Jak długo żyją sportowcy?
- Ponad rok temu
-
Francja rozpacza - mistrzowie świata za burtą ;)
- Ponad rok temu
-
Full-contact i dobre zdrowie
- Ponad rok temu
-
PPM
- Ponad rok temu