siła
Napisano Ponad rok temu
Chodze na siłownie ,chciałbym zwiekszyc siłe(przydatna w walce)
jak trenowac?moze pomocne byłyby jakieś suplementy?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W Budokanie kiedys bylo o tym panu, warto poczytac (byly cwiczonka)Witam
Chodze na siłownie ,chciałbym zwiekszyc siłe(przydatna w walce)
jak trenowac?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Polecam przysiady, pompki i mostek w/g jego recept (bedzie bolalo
Napisano Ponad rok temu
Przykladow mozna by mnozyc w nieskonczonosc jak: Roleta, Leo Viera, fenomenalny zawodnik BJJ, ktory sztang nie dotyka itd.
Wiadome ze sila jest wazna ale mozna ja rozwijac bez uzycia sztang.
Wedlug mnie potrzebny rodzaj sily do BJJ, to sila izometryczna i eksplozywna (dynamiczna) oraz wytrzymalosc silowa.
I na ten rodzaj sily powinien byc ukierunkowany nasz trening z obciazeniem" - npisal Carlao.
I ma pewnie racje. Ale... Ta racja dotyczy tylko ludzi o wybitnej technice. Przecietniak musi sie przeprosic z duzymi ciezarami. Zadne pompki itd. nie rozwina zadnego aspektu sily (moze tylko wytrzymalosc silowa) ponad przecietnosc! A jesli ktos ma mala mase, to... po takich treningach (wiele pompek itd.) bedzie mial jeszcze mniejsza ("przepali sie"), co negatywnie odbija sie zaraz na... sile. M.in. wspomina o tym w jednym z wywiadow Rafal Kubacki (czasopismo "Forma).
Ale tak naprawde moge tylko mowic o swoich doswiadczeniach - a z nich wynika, ze:
- trenuje czasami z zapasnikiem, ktory jest duzo ciezszy ode mnie (20 kg), jesli jestem dobry silowo na sztandze, to i moj przeciwnik to natychmist odczuwa,
- spotykalem sie w walce sportowej z ludzmi mojej wagi, duzo lepszymi technicznie, ale to ja bylem od nich silniejszy i mieli mnostwo ze mna problemow,
- ludzie z masa wieksza, ale taka sama technika, dzieki mojej sile nie sa znaczacym zagrozeniem,
- ludzie o takiej samej wadze i technice co ja, to maja juz mnostwo ze mna problemow,
- faktem jest, ze miesnie na silowni pracuja pod pewnymi tylko katami i nie na calej swojej "dlugosci", dlatego czesto - co 6-8 tygodni zmieniaj cwiczenia, nie tylko sztanga, ale takze linki i maszyny,
- nie zapominaj o areobach,
- cwicz eksplozywnosc,
- czyli przekroj.
Co tu mowic o suplemntacji, jak dopiero zaczales przygode ze sportem. Zaraz bys chcial na skroty. Po prostu w miare dobrze sie odzywiaj.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobno fenomenalny jest trening Szamana .
Napisano Ponad rok temu
regularnie pływam, ale chciałbym przy okazji podbudować bardziej siłę.
Napisano Ponad rok temu
a na basenie : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec najedz sie, idz na silownie i po nalezytej rozgrzewce rozpocznij trening z niewielka liczba powtorzen lecz znacznym ciezarem (i wez ze soba Stefana co targa 200 na klate )
Taka moja mala podpowiedz, przynajmniej raz na 2 tygodnie staraj sie zrobic jakis rekord (np na plaskiej lawce albo na przysiad).
Napisano Ponad rok temu
Rabi ma wlasnie racje ze trening na sile powinien opierac sie na treningu z duzymi ciezarami i mniejsza iloscia powtorzen. Ostatnio wlasnie robilem podobny trening oparty na malejilosci powtorzen i duzych ciezarachm na pobudzenie organizmu, sila troche skoczyla. Ale jak przerzucilem sie na wieksza ilosc powtorzen...byl troche klopot siadaly tricepsy i nie moglem zrobic wiekszej ilosci ruchow
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
3 następnych tematów
-
Bóle kości
- Ponad rok temu
-
BANANY i masa
- Ponad rok temu
-
Kontuzje